Hvordan søke videregående

Du søker videregående opplæring gjennom vigo.no.

Når du søker på videregående, søker du med vitnemålet ditt fra ungdomsskolen. Vitnemålet viser alle karakterene du har fått i standpunktfag og på eksamener, når du er helt ferdig med 10. klasse. For å få en idé om hvilket snitt du har, kan du se på karakterene dine fra høsten i 10. klasse. 

Vitnemålet ditt er jo ikke klart før i juni, og fristen for å søke på skoler er 1. mars, men det trenger du ikke tenke på. Vitnemålet ditt blir automatisk sendt til inntakskontoret i fylket du har søkt om skoleplass i, når det er klart.  

Slik søker du videregående

1. Logg inn

Det vanlige er å søke videregående opplæring gjennom vigo.no. Hvis du søker opptak ved privatskole, er det vanlig å sende søknad direkte til skolen. I noen fylker kan du også søke privat skole gjennom vigo.no.

Når du søker må du bruke MinID. MinID er en personlig, elektronisk ID, som gir tilgang til ulike typer offentlige tjenester på nett.

 Gå til vigo.no

2. Registrer søknaden din

Når du har logget inn, må du godkjenne kontaktinformasjonen din. Kontaktinformasjonen er sånne ting som mobiltelefonnummeret ditt, adressen din og e-postadressen din. Det er viktig at dette er riktig.  

Fyll inn historikk og søkerprofil. Karakterene dine vil automatisk legge seg inn her i juni etter at du er ferdig med ungdomsskolen.

Sett opp tre utdanningsprogram i prioritert rekkefølge. Det vil si at du setter øverst det utdanningsprogrammet du har mest lyst til å gå på, og nederst det du har minst lyst til å gå på.

Hvis du vet at du skal bort i juli, eller hvis du er bekymret for at du skal glemme å svare på søknaden din, kan du huke av for at du vil sende et forhåndssvar. 

3. Kvittering

På den siste siden ser du en oppsummering av søknaden din. Sjekk at alt som står her er riktig. Søknaden din lagres automatisk. Når du logger ut, er det de siste endringene dine som gjelder. Du kan endre på søknaden så mange ganger du vil frem til 1. mars.  

4. Svar på søknaden

Du får svar på søknaden din rundt midten av juli, men dette kan varierer fra fylke til fylke. 

Kom du inn på førsteønsket ditt?

Gratulerer! Takk ja til plassen.  

Hvis du takker nei til plassen, mister du retten din til videregående skole i år. De andre ønskene dine blir nemlig slettet automatisk når du kommer inn på førsteønsket ditt. Du kan søke igjen til neste år. 

Kom du ikke inn på førsteønsket? 

Hvis du kom inn på andre- eller tredjeønsket ditt, men ikke er fornøyd med skoleplassen du har fått tilbud om, burde du likevel takke ja.  

Hvis du takker nei, risikerer du å ikke ha noen skoleplass til høsten!  

Men fortvil ikke, du kan fortsatt komme inn på førsteønsket ditt. Da er det viktig at du svarer ja på at du ønsker å stå på venteliste. Du kan få plass hvis de foran deg i køen takker nei, eller hvis noen med skoleplass ikke møter opp til skolestart. 

Husk å svare innen en uke. Hvis ikke mister du tilbudet ditt! 

Søknadsfrister til videregående opplæring

Dette er de viktigste datoene:

  • Ordinær søknadsfrist for inntak til videregående opplæring er: 1. mars
  • Søknadsfrist for formidling av læreplass: 1. mars
  • Søknad på grunnlag av særskilte behov: 1. februar
  • Frist for å søke opplæringskontrakt som lærekandidat: 1. februar
  • Oppmeldingsfrist for privatister er 1. februar for våreksamen og 15. september for høsteksamen.
  • Søknadsfrist for voksne som søker videregående opplæring kan avvike fra fristene vist over. Sjekke fristene hos din fylkeskommune.

Les mer om søknadsfrister på vilbli.no

Du kan kontakte inntakskontoret i ditt fylke hvis du har spørsmål om søknader og søknadsfrister. 

Søke videregående et annet sted?

Her kan du søke videregående:

Hvis du ønsker å ta en opplæring som ikke tilbys i ditt fylke, er det muligheter for at fylket ditt kan kjøpe skoleplass i et annet fylke. Ta kontakt med inntakskontoret i ditt fylke for mer informasjon.

Søke læreplass

Du må alltid søke opp formidling til læreplass via vigo.no, hvor du logger på med MinID. Søknadsfristen for formidling til læreplass er 1. mars, og 1. februar for lærekandidater.

Les mer om hvordan du søker læreplass

Særskilt opptak og spesielle behov

Du har rett å ta videregående til du har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse, altså til du har fullført og bestått videregående opplæring.

Rettigheter og muligheter for deg med nedsatt funksjonsevne

Videregående som voksen

Hvis du er over 24 år og skal fullføre videregående, får du videregående som voksen.

Les mer om videregående som voksen

Vil du vite mer?

Sist oppdatert: 21. oktober 2024