Videregående med nedsatt funksjonsevne
Alle ungdommer har rett til tre år heltids videregående opplæring etter fullført grunnskole. Les om rettigheter og muligheter for deg med nedsatt funksjonsevne.
Alle ungdommer har rett til tre år heltids videregående opplæring etter fullført grunnskole. Les om rettigheter og muligheter for deg med nedsatt funksjonsevne.
Barn og unge med nedsatt funksjonsevne og familiene deres har mange rettigheter, men det kan være vanskelig å finne informasjon om lovverk og hvilke tjenester som finnes. Helsedirektoratet har laget et hefte om mulighetene som finnes for unge med nedsatt funksjonsevne. Heftet heter "Barn og unge med nedsatt funksjonsevne – hvilke rettigheter har familien?" (2013).
Søkere med sterkt nedsatt funksjonsevne har mulighet til å søke om fortrinnsrett på inntak til Vg1. Det står nedfelt i forskrift til Opplæringslova.
Veilederforum har en oversikt over ressurser for unge med funksjonsnedsettelser.
Se alle muligheter for å få yrkeskompetanse i Veien til fagbrev
Det finnes ordninger med ekstra støtte til søkere med nedsatt funksjonsevne eller funksjonshemming for høyere utdanning. Disse gjelder ikke for elever i videregående opplæring. Les mer om disse ordningene her.
Det er kommunen som har ansvar for hjelpemiddelformidling. Barn med varig nedsatt funksjonsevne kan få stønad til flere typer hjelpemidler. For eksempel:
Mange av ordningene og tilretteleggingene du kan ha krav på er nedfelt i Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. Hvis du ikke får hjelpen du trenger, kan du klage til Fylkesmannen. Hvis du ikke når fram der, kan du klage saken inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet. Les mer om hvem du kan kontakte på ombudets sider.