Tord Olav gjorde hobbyen til jobb med fagskole
Tord Olav Søderlund er oppvokst i Lofoten, og visste tidlig at han skulle jobbe ute omgitt av flott natur. Fagskoleutdanning gjorde drømmen mulig.
Tord Olav Søderlund er oppvokst i Lofoten, og visste tidlig at han skulle jobbe ute omgitt av flott natur. Fagskoleutdanning gjorde drømmen mulig.
Tord Olav jobber som reiselivsguide mellom majestetiske fjell, dype fjorder, midnattssol og nordlys. I starten slet han med å finne ut av hva han skulle bli.
– Først tenkte jeg at jeg skulle bli det de fleste andre i bygda er, nemlig fisker. I stedet endte jeg opp med å jobbe som bartender og servitør på restaurant, men jeg opplevde at det ikke var helt det jeg hadde lyst til.
Tord Olav forteller om interessen for friluftsliv, jakt og fiske. Han begynte å vurdere om det var mulig å gjøre interessene om til arbeid, og oppdaget mulighetene innen reiseliv.
– Jeg fant ut at det måtte være drømmejobben for meg, å ta med folk ut i naturen og vise dem Lofoten. I tillegg bor jeg på Livland gård, hvor vi blant annet har restaurant, yoghurtfabrikk og iskremfabrikk. Det å få faglig påfyll innen reiseliv var viktig for meg også med tanke på driften av gården hjemme, forklarer han.
– Jeg synes det var helt suverent å studere på den måten. Vi fikk testet teori ute i arbeidslivet, og fikk en mye større forståelse av faget.
Tord Olav, reiselivsguide
Tord Olav bestemte seg for å ta fagskolegrad innen reiseliv og opplevelser, og forteller at det praktiske med utdanningen fristet.
– Jeg har dysleksi, så det at fagskolen hadde mye praktisk læring gjorde at jeg tenkte at dette her skal jeg også få til. Jeg har aldri fått særlig høye karakterer på skolen, men på fagskolen fikk jeg toppkarakterer.
Mulighetene for å prøve ut teori i praksis gjennom fagskoleutdanning lønnet seg for Tord Olav.
Her kan du lese mer om hva fagskole (høyere yrkesfaglig utdanning) er
Han forklarer at undervisningen var lagt opp slik at man tok ett emne om gangen, og at hvert emne bestod av både teori, praksisperioder ute i bedrift og en avsluttende eksamen.
– Jeg synes det var helt suverent å studere på den måten. Vi fikk testet teori ute i arbeidslivet, og fikk en mye større forståelse av faget.
På fagskolen hadde Tord Olav praksis i opplevelsesbedriften XXLofoten – og var heldig å få jobb der etter endte studier.
Tord Olav jobber som guide på havørnsafari.
– Min hovedoppgave er å kjøre RIB-båt til Trollfjorden på havørnsafari. Vi stopper underveis og jeg forteller lokalhistorie fra ny og gammel tid. Jeg forteller om Trollfjordslaget, om de små fraflyttede fiskeværene rundt fjorden, og viktige steder under vikingtiden. Jo mer jeg forteller, jo bedre blir opplevelsen for deltakerne.
Tord Olav forklarer at det beste med jobben er å få ta med folk ut i naturen og gi opplevelser som de ikke kan få veldig mange andre plasser i verden.
– På havørnsafari forer vi havørna og prøver å få den så nært båten som mulig. Det er jo ganske fascinerende når du har en ørn på godt over to meter så kort avstand. Vi kan også møte på hvaler og spekkhoggere på turen, sier Tord Olav ivrig.
Han bidrar også på mange av de andre aktivitetene som XXLofoten arrangerer.
– Det er blir jo mange fisketurer, der vi reiser ut med den 103 år gamle båten MS Symra. Det er også fjellturer, kajakkturer, nordlysturer og midnattsolturer. Det er en fantastisk fin jobb.
– Fagskoleutdanning er et godt valg for deg som ønsker en praktisk tilnærming til faget, og mindre teori. Fagskole gir også muligheter til å bygge kontakter og bli kjent med yrket du utdanner deg til. Dessuten var studentmiljøet veldig godt, mimrer Tord Olav.
Tord Olav avslutter:
– Jobben jeg gjør nå går ut på det jeg ville gjort på fritiden uansett. Jeg vil ta folk med ut på opplevelser i naturen. For min del kunne jeg ikke fått en bedre jobb enn dette.