Nøkkelinformasjon

Du får grunnlag for yrkesutøvelse innen forming og støping av komponenter og detaljer som inngår i annen produksjon.

Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er støper.

Læreplan

Læreplan i støperifag

Støperifaget skal legge grunnlaget for yrkesutøvelse innen forming og støping av komponenter og detaljer som inngår i annen produksjon. Faget skal derfor bidra til en helhetlig forståelse av produksjonsprosesser og produkter i et vidt spekter av bedrifter, og imøtekomme krav til kvalitet. Støperifaget skal bidra til å utvikle omstillingsdyktige fagfolk til bedrifter i kontinuerlig utvikling.

Opplæringen skal bidra til at lærlingen utvikler faglig innsikt og evne til nøyaktighet i arbeid med materialer, maskiner og prosesser. Videre skal opplæringen bidra til at lærlingen utvikler forståelse for kostnadseffektiv og sikker produksjon i tråd med bedriftens og kundens krav. Opplæringen skal også bidra til at lærlingen behersker prosessen fra idé til ferdig produkt. Helse, miljø og sikkerhet skal stå sentralt i opplæringen.

Opplæringen skal legge til rette for variert trening i støperiteknikker. Materiallære, maskinteknologi og prosessteknologi skal ha en sentral plass. Opplæringen skal legge grunnlag for refleksjon og opplevelse av mestring. Opplæringen skal også legge til rette for selvstendig arbeid, innsikt i bedriftens organisering og kultur og utvikling av samarbeids- og kommunikasjonsevner.

Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er støper.

Ta videregående som voksen

Intro
Hvis du er over 25 år og ikke har fullført og bestått videregående opplæring, kan du har rett til gratis videregående. Her kan du lese mer om hvilke regler og rettigheter som gjelder, og hvordan du kan ta videregående som voksen der du bor.
Les mer om videregående som voksen

Arbeidsmarked

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i relevante yrker.

Samarbeidsavtaler

Relevante yrker