Folkehøgskole er skole der man bor på skolen og lærer gjennom å gjøre det man skal lære.
Hvilke folkehøgskoler finnes?
Det finnes cirka 80 folkehøgskoler for ungdom med over 500 linjer og over 70 ulike fag. Fagene du kan velge er blant annet innen:
- kunst og håndverk
- friluftsliv, idrett og sport
- e-sport
- reiseliv
- kultur og solidaritet
- media og kommunikasjon
- musikk
- drama og teater
- psykologi
- helse og omsorg
- økologi og miljøvern
Valget er ditt og du velger gjerne det du er mest interessert i. Folkehøgskoler finnes over hele landet i Norge, fra Alta i nord til Søgne i sør. Noen skoler ligger i byer, andre i distrikter.
Hva er aldersgrensen?
De aller fleste folkehøgskolene har 18-års aldersgrense. Noen skoler tar inn elever fra 16 år og oppover. De fleste velger likevel å vente til etter videregående opplæring.
Få mer informasjon om aldersgrenser på folkehogskole.no.
Hva får jeg etterpå?
Når du har fullført året får du et vitnemål som forklarer hvilke fag du har tatt. Du får også poeng som kan komme godt med dersom du skal søke på universitet og høgskoler.
Hva koster det?
I snitt koster et år på folkehøgskole 124 878 kr, prisen er inkludert mat og rom for hele året. Tallet er for skoleåret 2021/22.
Les om pris, lån og stipend på folkehogskole.no
Søknad og opptak
Opptak til folkehøgskoler starter 1. februar. Skolene behandler søknadene fortløpende. Det vil si at du også kan søke etter den 1. februar. Men du bør søke så tidlig som mulig. Da er sjansen for å få plass større.
De fleste folkehøgskolene krever ikke mer enn at du er motivert for et år på folkehøgskole og sender inn en søknad. Noen skoler har også opptakskrav dersom de har fag som krever et visst ferdighetsnivå. Dette finner du informasjon om på folkehøgskolens nettside.
Hvor finner jeg mer informasjon?
Hvis du lurer på noe om folkehøgskole kan du snakke med rådgiveren på skolen din eller ta kontakt med den skolen du ønsker å begynne på. Du finner en oversikt over folkehøgskoler på utdanning.no, og her kan du sende dem spørsmål.
Folkehøgskoler er eksamensfrie internatskoler.
- At den er eksamensfri betyr at du verken har prøver eller får karakterer i løpet av skoleåret. I stedet lærer du fag du er interessert i, lærer å jobbe med andre og du lærer om deg selv.
- Internatskole vil si at du sover og spiser på skolen.