Fakta

Sted:
Tromsø
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Pris:

0

Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: REALFA
Poenggrenser 2024:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 40
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 186859

Informasjon er oppdatert av UiT Norges arktiske universitet

.

Om studiet

Er du nysgjerrig på hvordan Jorda fungerer, fra dens indre oppbygging til klimaendringer og naturressurser? Geovitenskap gir deg muligheten til å utforske spennende temaer som havbunnen, isbreer og naturressurser, samtidig som du får en forståelse for hvordan geovitenskap påvirker samfunnet.Se vår interaktive brosjyre her!

Geovitenskap utforsker Jordens utvikling fra dens opprinnelse til i dag. Landskapet rundt oss er i konstant forandring, formet av geologiske prosesser, livets utvikling og klimaendringer gjennom milliarder av år. Å utnytte naturressurser på en bærekraftig måte er avgjørende, ettersom alt fra mobiltelefoner og klær til sminke, elbiler, solcellepaneler og hus inneholder råstoffer som vi har et konstant behov for.

For en moderne geolog er innsamling og tolkning av informasjon essensielt, og ny teknologi spiller en viktig rolle i å finne de naturressursene som er kritiske for fremtiden. Geovitenskap gir også innsikt i hvordan klimaendringer påvirker samfunnet, ved å studere både fortidens og nåtidens klima for å forutsi fremtidige klimamønstre.

I tillegg er geovitenskap avgjørende for å forstå risikoen for naturkatastrofer som skred, spesielt i utsatte områder som bratt terreng og kystområder. Geologer undersøker både fjell og sjøbunn for å forstå hvorfor slike skred oppstår, og gir dermed verdifulle råd til hus- og veibyggere om hvor det er trygt å bygge.

I løpet av studiet skal det velges emnepakker som skal underbygge den faglige retningen og gi tverrfaglige kompetanse.

Anbefalte emnepakker i studiet er;

  • Evolusjon, økologi og biologiske ressursutnyttelser (Biologi)
  • Geografi og samfunn (Samfunnsplanlegging)
  • Application of sustainability toolbox (Sustainability)
  • Arktisk geopolitikk (Kultur og samfunn)
  • Pedagogiske grunnbegreper (Pedagogikk)

Undervisningsopplegg

Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid, laboratorieøvelser og datalab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeid er studentene aktive gjennom løsning av teoretiske og praktiske oppgaver, og har diskusjon rundt forskjellige problemstillinger. Det gjennomføres også feltarbeid og tokt som en del av undervisningen.

I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.

Opptaksinformasjon

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:

Matematikk R1 (S1 + S2) og ett av følgende krav

  • Matematikk R2 eller
  • Fysikk 1 + 2 eller
  • Kjemi 1 + 2 eller
  • Biologi 1 + 2 eller
  • Informasjonsteknologi 1 + 2 eller
  • Geofag 1 + 2 eller
  • Teknologi og forskningslære 1 + 2

Antall studieplasser i 2025: 35

Tidligere poenggrenser;

Har du generell studiekompetanse, men mangler matematikk R1 og R2, og fysikk 1?

Du kan ta Realfagskurset i Tromsø for å få denne kompetansen. Realfagskurset i Tromsø er på vårsemesteret og er et fulltidsstudium.

Mangler du generell studiekompetanse?

Hvis du er 25 år eller eldre kan du søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars. Du likevel dekke eventuelle spesielle opptakskrav på det enkelte studieprogrammet.

Innpassing

Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.

Læringsutbytte

I dette studiet vil du utforske spennende temaer som berggrunnsgeologi, klimaendringer og geofarer, samtidig som du holder deg oppdatert med den nyeste forskningen og innovasjonene innen feltet. Du vil få en dyp forståelse av viktige teorier som platetektonikk og geologisk tid, og lære om geovitenskapens betydning for samfunnet.

Gjennom studiet vil du mestre geovitenskapelige begreper og metoder, fra mineraler til geologiske strukturer, og lære å løse praktiske problemer som geologisk kartlegging og vurdering av geofarer. Du vil også bruke geologiske verktøy både i felten og på laboratoriet for å utforske Jordas hemmeligheter. I tillegg får du innsikt i etiske problemstillinger og alternative tolkninger av geovitenskapelige data, og du vil lære å planlegge og gjennomføre prosjekter, både alene og i grupper, samt presentere funnene dine effektivt.

Du vil utvikle evnen til å kommunisere komplekse geovitenskapelige temaer til både fagfolk og allmennheten, og bli kjent med innovasjon innen geovitenskapelig arbeidsliv.

Karrieremuligheter

Studerer du geovitenskap ved UiT vil du bli en attraktiv arbeidstaker for en rekke jobber i Norge og internasjonalt.

Tidligere studenter jobber for eksempel i Statens Vegvesen, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Skanska, Norconsult, Multiconsult, Norges geologiske undersøkelser (NGU), Implenia, Wyssen, Skred AS, Norsk Polarinstitutt, Equinor, Rana Gruber AS, Aker BP, Baker Hughes, forskjellige kommuner og fylkeskommuner, samt universiteter og forskningsinstitusjoner.

Du kan jobbe blant annet med:

  • Undersøkelser av ustabile fjellpartier, fjellskred og flom.
  • Miljøundersøkelser.
  • Karbonfangst og -lagring.
  • Å finne og utvinne råstoffer til det grønne skiftet.
  • Leting etter olje og gass.
  • Egne konsulentoppdrag.
  • Skredproblematikk.
  • Kartlegging av geologien til lands og til havs.
  • Kartlegging av land- og havområder i Arktis og Antarktis.
  • Undersøkelser og forvaltning av ressurser.
  • Planlegging av nye veier og trygg infrastruktur.
  • Forskning og undervisning.

Utveksling

Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.

Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Det anbefales å reise på utveksling i 5. semester

Studiet har følgende avtaler som er spesifikke for studiet og anbefales;

University of Innsbruck

University of Copenhagen

Charles University, Prague

Du kan også ta fag ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard.

For mer informasjon om utveksling, les her.

Kvalifikasjon/tittel

BACHELOR I GEOLOGI

Alle utdanninger innen