Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av UiT Norges arktiske universitet
.
Om studiet
Riktig ernæring er avgjørende for god helse gjennom hele livet. Er du interessert i helse, glad i realfag og nysgjerrig på hvordan kosthold påvirker kroppen? Da kan en bachelor i ernæring være perfekt for deg! Studiet gir deg en inngående forståelse av kroppens funksjoner og hvordan ernæring påvirker helse og sykdom. Med denne bachelorgraden kan du fortsette med en 2-årig mastergrad ved UiT for å bli autorisert klinisk ernæringsfysiolog.
På bachelorstudiet i ernæring lærer du om hvordan kosthold påvirker kropp og helse. Utdanningen dekker også ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid for ulike grupper i samfunnet. Gjennom praksisperioder vil du få innsikt i ernæringens betydning i helseinstitusjoner, både kommunalt, i spesialisthelsetjenesten, og i rehabiliteringstjenester.
Studiet starter med en grundig innføring i humanfysiologi, celle- og molekylærbiologi, og biokjemi. Deretter vil du lære om makro- og mikronæringsstoffers rolle i kroppen, ernæringsrelaterte helseutfordringer, og hvordan kosthold kan forebygge sykdom. Du vil også få kunnskap om næringsstoffanbefalinger og kostråd, samt hvordan ernæring kan brukes i behandling av folkesykdommer. Undervisningen er forskningsbasert, og du vil utvikle evnen til å vurdere vitenskapelig litteratur innen ernæringsfeltet. Gjennom hele studiet legges det vekt på å forstå ernæring gjennom forskningsmetoder og vitenskapelige tilnærminger.
Kommunikasjon, etikk og praksisforberedelse er gjennomgående temaer i studiet. Utdanningen er variert, med laboratoriearbeid, gruppearbeid, prosjekter, tidlig pasientkontakt, folkehelsearbeid, samt globale og samfunnsmessige perspektiver på mat og ernæring. Du har også muligheten til å ta et semester ved en utenlandsk institusjon.
En bachelor i ernæring gir et solid grunnlag for ulike karrieremuligheter. Du kan jobbe innen forebyggende helsearbeid, helseadministrasjon, pasientorganisasjoner, opplysningskontor, helse- og treningssenter, eller i næringsmiddelindustrien. Mange studenter velger å fortsette med en master i klinisk ernæring, som gir autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog.
Undervisningsopplegg
Bachelorstudiet er et fulltidsstudium på campus Tromsø. Studiet er bygd opp av emner med ulike størrelser. Studiet starter med en introduksjon til ernæring. I de første tre semestrene er en del av undervisningen felles med studenter i biomedisin, og noe av undervisningen felles med studenter i medisin og odontologi.
Programmet har variert undervisnings-, lærings- og arbeidsformer, og legger vekt på at studentene både skal kunne jobbe godt i grupper og selvstendig, og studentaktive læringsformer.
De to temaene kalt profesjonell kompetanse i ernæring (PROFERN) og vitenskapelig kompetanse i ernæring (VITERN) går gjennom hele studiet. Undervisningen i VITERN skal fra første stund øve studentene i å ha systematisk, kunnskapsbasert tankegang, drive kritisk analyse av informasjon, og venne seg til livslang læring. PROFERN skal gi en tidlig smak på praksis, og være et forum for å diskutere og reflektere over kliniske og etiske problemstillinger som dukker opp i løpet av utdanningen og praksisen.
Eksamens- og vurderingsmetoder er utdypet i hvert emne. Der finner en også oversikt over arbeidskrav i de ulike emnene. Arbeidskravene må være oppfylt (godkjent) før studenten kan gå opp til eksamen. Sluttevalueringen er skriftlig og/eller muntlig eksamen, med vurderingsuttrykket A-F, der F er stryk. Enkelte emner har bestått/ikke bestått som vurderingsuttrykk. Skriftlig eksamen blir avviklet digitalt. Til bacheloreksamen må studentene, i tillegg til en skriftlig oppgave, også gi en muntlig presentasjon med diskusjon etterpå.
Opptaksinformasjon
For å få opptak på bachelorprogrammet må en ha generell studiekompetanse eller realkompetanse, og i tillegg ha matematikk R1/S1+S2, Fysikk 1 og Kjemi 1+2 (etter kunnskapsløftet), eller 2MX/2MZ+3MZ, 2FY og 2KJ+3KJ (etter reform 94).
Læringsutbytte
Etter bestått studieprogram har kandidaten følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
- God innsikt i grunnlaget for kunnskapsbasert ernæringsvitenskap og behovet for kontinuerlig, faglig oppdatering
- Har avansert kunnskap om menneskets fysiologi og om hvordan makro- og mikronæringsstoffene er bygd opp, blir omsatt og virker inn på funksjonene til kroppen
- Har avansert kunnskap innenfor forebygging og grunnleggende kunnskap om behandling av de vanligste ikke-smittsomme sykdommene og underernæring, og variasjoner i prevalens over tid, og hva mat og helse har å si for et bærekraftig samfunn
- Har kunnskap om hvilke profesjoner, organisasjoner og etater som driver med ernæringsarbeid, og sentrale dokument som styrer ernæringsarbeid
- Har kunnskap innenfor kommunikasjon, veiledning, samhandling og samarbeid for å etablere tillit og ivareta en god relasjon og fremme motivasjon hos grupper og enkeltindivid, og om hvordan språk og kultur påvirker dette
Ferdigheter
- Kan evaluere ernæringsstatus på bakgrunn av kostregistreringer, biokjemiske prøver og/eller antropometriske mål
- Kan bruke relevante vitenskapelige og analytiske metoder innenfor klinisk ernæring, ernæringsepidemilogi, ernæringsbiologi og kostholdsforskning
- Kan vurdere hvordan ulike kilder til informasjon og feilinformasjon, og ny teknologi påvirker ernæring og helse
Generelle kvalifikasjoner
- Kan gi kunnskapsbaserte kostholdsråd til friske personer for forebygging av de vanligste ikke-smittsomme sykdommene
- Kan kommunisere med enkeltindivid og grupper av fagfolk eller allmenheten, med ulik helsekompetanse
- Kan finne fram og bruke relevant fagstoff innenfor ernæringsfeltet, vurdere og systematisk oppsummere vitenskapelig informasjon, tilegne seg ny kunnskap innenfor ernæringsfeltet
Karrieremuligheter
Bachelor i ernæring gir et solid, tverrfaglig grunnlag som kan brukes i mange ulike yrker. Du kan for eksempel jobbe innen:
- Forebyggende helsearbeid, som å utvikle og gjennomføre helsefremmende programmer
- Helseadministrasjon, med oppgaver innen planlegging, utvikling og ledelse av helsetjenester
- Pasientorganisasjoner, der du kan bidra med ernæringskunnskap for å støtte ulike pasientgrupper
- Opplysningskontor, hvor du kan arbeide med å spre informasjon om sunn livsstil og ernæring
- Helse-/trenings-/frisklivssentraler, med fokus på veiledning og oppfølging av klienter
- Opplæring, som å undervise i ernæring på skoler eller i andre utdanningsinstitusjoner
- Næringsmiddelbedrifter, med oppgaver som produktutvikling eller kvalitetssikring
- Andre roller i privat sektor, hvor ernæringskompetanse er etterspurt
Utveksling
I andre studieår har du muligheten til å dra på utveksling til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet, blant annet Hellas og Canada.
Tredje året i bachelorprogrammet i ernæring kan vi ønske velkommen utenlandske studenter til UiT, og derfor tilbys undervisningen på engelsk ved behov.
Vi har også besøk av internasjonale gjesteforelesere som deler sin ekspertise med studentene.