Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av UiT Norges arktiske universitet
.


Om studiet
Riktig ernæring er avgjørende for god helse gjennom hele livet. Er du interessert i helse, glad i realfag og nysgjerrig på hvordan kosthold påvirker kroppen? Da kan en bachelor i ernæring være perfekt for deg! Studiet gir deg en inngående forståelse av kroppens funksjoner og hvordan ernæring påvirker helse og sykdom. Med denne bachelorgraden kan du fortsette med en 2-årig mastergrad ved UiT for å bli autorisert klinisk ernæringsfysiolog.
På bachelorstudiet i ernæring lærer du om hvordan kosthold påvirker kropp og helse. Utdanningen dekker også ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid for ulike grupper i samfunnet. Gjennom praksisperioder vil du få innsikt i ernæringens betydning i helseinstitusjoner, både kommunalt, i spesialisthelsetjenesten, og i rehabiliteringstjenester.
Studiet starter med en grundig innføring i humanfysiologi, celle- og molekylærbiologi, og biokjemi. Deretter vil du lære om makro- og mikronæringsstoffers rolle i kroppen, ernæringsrelaterte helseutfordringer, og hvordan kosthold kan forebygge sykdom. Du vil også få kunnskap om næringsstoffanbefalinger og kostråd, samt hvordan ernæring kan brukes i behandling av folkesykdommer. Undervisningen er forskningsbasert, og du vil utvikle evnen til å vurdere vitenskapelig litteratur innen ernæringsfeltet. Gjennom hele studiet legges det vekt på å forstå ernæring gjennom forskningsmetoder og vitenskapelige tilnærminger.
Kommunikasjon, etikk og praksisforberedelse er gjennomgående temaer i studiet. Utdanningen er variert, med laboratoriearbeid, gruppearbeid, prosjekter, tidlig pasientkontakt, folkehelsearbeid, samt globale og samfunnsmessige perspektiver på mat og ernæring. Du har også muligheten til å ta et semester ved en utenlandsk institusjon.
En bachelor i ernæring gir et solid grunnlag for ulike karrieremuligheter. Du kan jobbe innen forebyggende helsearbeid, helseadministrasjon, pasientorganisasjoner, opplysningskontor, helse- og treningssenter, eller i næringsmiddelindustrien. Mange studenter velger å fortsette med en master i klinisk ernæring, som gir autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog.
Opptaksinformasjon
For å få opptak på bachelorprogrammet må en ha generell studiekompetanse eller realkompetanse, og i tillegg ha matematikk R1/S1+S2, Fysikk 1 og Kjemi 1+2 (etter kunnskapsløftet), eller 2MX/2MZ+3MZ, 2FY og 2KJ+3KJ (etter reform 94).
Det er egen kvote for søkere som kan dokumentere samisk språkkompetanse. For nærmere informasjon om dette, se Samordna opptak.
Karrieremuligheter
Bachelor i ernæring gir et solid, tverrfaglig grunnlag som kan brukes i mange ulike yrker. Du kan for eksempel jobbe innen:
- Forebyggende helsearbeid, som å utvikle og gjennomføre helsefremmende programmer
- Helseadministrasjon, med oppgaver innen planlegging, utvikling og ledelse av helsetjenester
- Pasientorganisasjoner, der du kan bidra med ernæringskunnskap for å støtte ulike pasientgrupper
- Opplysningskontor, hvor du kan arbeide med å spre informasjon om sunn livsstil og ernæring
- Helse-/trenings-/frisklivssentraler, med fokus på veiledning og oppfølging av klienter
- Opplæring, som å undervise i ernæring på skoler eller i andre utdanningsinstitusjoner
- Næringsmiddelbedrifter, med oppgaver som produktutvikling eller kvalitetssikring
- Andre roller i privat sektor, hvor ernæringskompetanse er etterspurt
Utveksling
I andre studieår har du muligheten til å dra på utveksling til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet, blant annet Hellas og Canada.
Tredje året i bachelorprogrammet i ernæring kan vi ønske velkommen utenlandske studenter til UiT, og derfor tilbys undervisningen på engelsk ved behov.
Vi har også besøk av internasjonale gjesteforelesere som deler sin ekspertise med studentene.