Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo
.
Om studiet
Religioner har påvirket kultur og samfunn til alle tider. Vi utforsker religion som noe menneskeskapt og gir deg de nødvendige verktøyene for å forstå de religiøse sidene ved samfunnsutvikling i en stadig mer sammenkoblet verden.
Lær om hvordan religion påvirker samfunnet vårt
Har du noen gang lurt på hvorfor eller hvordan religion påvirker menneskers liv og sosiale relasjoner? Hvor mange religiøse spor det finnes i våre kulturuttrykk, eller på hvordan religiøse forestillinger har påvirket sosialt liv gjennom historien? Og hva betyr det å leve i en verden der religioner er i stadig tettere kontakt? Dette kan du undersøke ved å studere religionsvitenskap.
Hva er religionsvitenskap?
Religionsvitenskap gir deg inngående kunnskap om de store religiøse tradisjonene, og du lærer hvordan mennesker over hele verden bruker religiøse ideer, symboler og ritualer for å navigere i en kompleks virkelighet.
I religionsvitenskap får du også innblikk i teorier og metoder som vi bruker for å studere religiøse tekster, handlinger og objekter. Slik får du mulighet til å utforske hvordan religion påvirker synet på kjønnsroller, familieliv og seksualitet eller hvordan ulike religiøse grupper forholder seg til miljøkrisen, bidrar til fred og krig og griper inn i politiske debatter.
Tilpass studiene til interessene dine
I bachelorprogrammet får du først en bred introduksjon til de store religiøse tradisjonene. Deretter får du muligheten til å velge to religioner som du utforsker nærmere. Her kan du velge mellom buddhisme, hinduisme, islam, jødedom og kristendom.
I tillegg lærer du om teorier som belyser sosiale, psykologiske og kulturelle aspekter ved religion, og du kan velge blant tematiske emner som omhandler aktuelle temaer. Eksempler på dette er nyreligiøsitet, klimaendringer, kunstig intelligens, migrasjon og religiøs pluralisme. I det siste semesteret av studiet skriver du en bacheloroppgave der du kan fordype deg i et emne du brenner for.
Religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo er det eldste fagmiljøet innen dette feltet i landet og består av engasjerte forskere og undervisere. Undervisningen er tett knyttet til pågående forskning, slik at du kan lære om de nyeste funnene fra eksperter i religionsvitenskap. Forskningen vår er global orientert og dekker et bredt spekter av områder, inkludert religioner i Asia, Midtøsten, Europa og Norge.
Studér religon i utlandet
Som student på Universitetet i Oslo, kan du reise på utveksling og undersøke temaer du interesserer deg for i utlandet. Vi har utvekslingsavtaler med læresteder i Norden, Nederland, Tyskland, Storbritannia og Irland. I tillegg har vi et samarbeid med University of California i Berkeley, samt universiteter i Japan og Sør-Korea. Lær mer om mulighetene for utveksling på vår side for studieopphold i utlandet.
Engasjer deg i studielivet
På religionsvitenskap får du øvelse i kommunikasjon og samarbeid, noe et aktivt og inkluderende studentmiljø er en stor del av. Du har muligheten til å delta på kurs som styrker dine akademiske ferdigheter, som skriving, kildebruk og digital formidling.
Fagutvalget i religionsvitenskap er kjernen i studentmiljøet, og arrangerer faglige og sosiale aktiviteter, inkludert filmkvelder, quiz, lunsjmøter og foredrag. Utvalget fungerer også som et viktig bindeledd mellom ansatte og studenter, og representanter fra fagutvalget er aktive i ulike utvalg og komiteer.
Vil du være med på å bestemme hvordan fremtidens universitet skal være? På UiO kan du engasjere deg i politikk på flere måter.
Et samfunnsrelevant fag som forbereder deg for spennende jobber
Religionsvitenskap tilbyr verdifull kunnskap og ferdigheter, uansett om du sikter mot en karriere innen journalistikk, frivillige organisasjoner, undervisning, offentlige etater eller departementer. Med en bachelorgrad i religionsvitenskap vil du bli en mer bevisst global borge og få innsikt i samspillet mellom religion, kultur og politikk. Dette er kompetanse som er etterspurt i mange deler av samfunnet.
Denne graden åpner dører til interessante karrieremuligheter, spesielt innen offentlig sektor og organisasjoner som jobber med integrering og bistand. Tidligere studenter har funnet meningsfylte karrierer innen undervisning, formidling, rådgivning og kulturell forståelse i skolen, medier, kultursektoren og ulike organisasjoner.
Som student har du mulighet til å bygge CV ved å jobbe deltid ved siden av studiene, engasjere deg i fagutvalg eller i en av studentforeningene ved UiO. Du kan bygge kompetanse innen formidling ved å bidra i Universitas, et studenttidskrift eller i Radio Nova.
Ta en master eller bli lærer
Klar for å grave dypere? Masterstudier venter på deg. Dette er din mulighet til å fordype deg i komplekse temaer, utføre din egen forskning og spesialisere deg innen de områdene av religionsvitenskapen som fanger din interesse mest.
Med en grad fra programmet kan du søke opptak til master i:
- Religionsvitenskap
- Kulturhistorie og kulturteori
- Museologi og kulturarvstudier
- Politisk kommunikasjon
- Development, Environment and Cultural Change
- ESST - Society, Science and Technology in Europe
Drømmer du om å påvirke fremtidige generasjoner som lærer?
Med en bachelorgrad i religionsvitenskap, kombinert med 60 studiepoeng i et annet undervisningsfag, kan du søke deg til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).
På PPU trenes du i å se skolen og undervisningen i et større perspektiv og reflektere over din egen rolle som lærer. Gjennom studiet får du innblikk i hvordan skolen fungerer, hva det vil si å skape et godt læringsmiljø, og hvordan du kan vekke interesse og engasjement for faglige spørsmål hos elevene.
Du kan velge mellom to studieprogrammer i PPU:
- Profesjonsrettet master med integrert praktisk-pedagogisk utdanning (PPU)
- Dette er et masterprgram, hvor du kan ta master i religionsvitenskap og PPU i løpet av to år.
- Praktisk-pedagogisk utdanning (årsenhet)
- Dette er en årsenhet du kan velge etter å ha fullført en mastergrad i religionsvitenskap.