Fakta

Sted:
Oslo
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: GENS
Poenggrenser 2024:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 25
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 185929

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo

18. desember 2023.

Om studiet

Religioner finnes i alle samfunn til alle tider. Noen mener at religion er overtro, andre er redde for dommedag. Religion er viktig, ikke bare for dem som tror. Å studere religionsvitenskap vil gi deg verktøy til å forstå og forklare religion som et menneskelig fenomen i ulike kulturer før og nå.

Lær om hvordan religion påvirker samfunnet vårt

Religion er tro, men også mye annet. Bachelorprogrammet i religionsvitenskap gir inngående kunnskap om de store religiøse tradisjonene, deres egenart og fellestrekk. Du lærer å analysere religiøse forestillinger, symboler, tradisjoner, tekster og ritualer innenfor og på tvers av de enkelte religionene.

Religionsvitere studerer religion på tvers av historiske epoker og geografiske områder. Derfor benytter vi teorier og metoder fra flere fag og studerer religion ut fra historiske, kulturelle og samfunnsmessige perspektiver.

Hvorfor blir noen mennesker religiøse? Har religion en funksjon i samfunnet? Dette er spørsmål som religionsvitenskapen prøver å svare på når vi studerer religion som et kulturelt og menneskeskapt fenomen.

Velg hvilke religioner du vil fordype deg i

Det første året får du en innføring i de store religiøse tradisjonene. Du lærer de viktigste teoriene, og velger én eller to religioner å fordype deg i. Vi tilbyr fordypning i de fem største religiøse tradisjonene og har en rekke tematiske emner som tar opp dagsaktuelle spørsmål om f.eks. nyreligiøsitet, klima og menneskerettigheter. Siste semester skriver du bacheloroppgave, på 10 studiepoeng, om et valgfritt tema.

Delta i forskningsnær undervisning

Religion finnes over alt – i samfunnets lover, i dikterkunst og symboler. På religionsvitenskap studerer vi religioner ut fra en analytisk og nøytral (i religiøs forstand) innfallsvinkel. Her lærer du om hvordan religioner ser på livet, døden, tid og rom, politikk, familie, natur og sex. Vi har et unikt forskningsnært undervisningstilbud, med eksperter på ulike former for islam, kristendom, hinduisme og buddhisme i forskjellige deler av verden.

Religionsvitenskap er landets eldste fagmiljø og forskningen ved instituttet er global, og omfatter religioner i Asia og Midtøsten, Norge og Europa. I tillegg til et aktivt fagmiljø, har vi religionsvitenskapelig kompetanse i alle delene av verden som områdestudiene dekker – Japan, Kina, Korea og Midtøsten, India, og Europa.

Få internasjonale perspektive på religiøse tradisjoner

Religion har alltid vært en kulturell drivkraft, full av motsetninger. Vi er opptatt av hvorfor mennesker blir religiøse; hvordan religion fungerer i samfunnet og prosessene som gjør at religioner forandrer seg over tid.

Våre lærere og forskere er samfunnsengasjerte og deltar aktivt i kunnskapsformidling og offentlig debatt. Samfunnsengasjementet viser seg også i de temaene vi forsker på, og trening i ulike former for formidling er en integrert del av bachelorstudiet.

Velg et semester i utlandet

Religionsvitenskap har en rekke internasjonale avtaler, blant annet om studentutveksling gjennom Erasmus-programmet med de største religionsvitenskapelige miljøene i Norden, Nederland og Irland, til samarbeidsavtale med Peder Sather-senteret ved Berkley i California og universiteter i Japan og India.

Vi anbefaler studenter å reise på utenlandsopphold i fjerde semester, altså vårsemesteret i andre studieår.

Bidra til et levende studentmiljø

Den ordinære undervisningen legger opp til gruppearbeid, som ikke bare skal gi øvelse i kommunikasjon og samarbeid, men også fremme et levende studentmiljø. Første semester blir dere tildelt en kollokviegruppe, som blir ledet av en læringsassistent. I tillegg kan dere delta i treningsopplegget for opplæring i grunnleggende ferdigheter, som akademisk skriving og kildebruk, og andre sosiale aktiviteter.

Fagutvalget for religionsvitenskap er en hjørnesten i studentmiljøet, og bidrar med faglige og sosiale aktiviteter, som filmvisninger, quiz, faglunsjer og foredrag. I tillegg har fagutvalget viktige oppgaver som bindeledd mellom lærere og studenter, og representanter fra fagutvalget sitter som medlem i utvalg og komiteer.

Jobb med integrering og bistand, eller ta en master

Bachelor i religionsvitenskap gir nyttig kunnskap som anvendes i flere samfunnssektorer. Du kvalifiserer til jobber innenfor offentlig sektor og frivillige organisasjoner som jobber med integrering og bistand. Våre tidligere studenter jobber blant annet med saksbehandling og rådgivning innenfor media og kultur- og organisasjonsliv.

Hvis du ønsker å bli lærer, anbefaler vi å ta 60 studiepoeng i et annet fag. Da kan du søke opptak til Praktisk Pedagogisk Utdanning (PPU) etter fullført mastergrad.

Med en grad fra programmet kan du søke opptak til master i

Undervisningsopplegg

Undervisning ved institusjonen

Alle utdanninger innen