Fakta
Informasjon oppdatert
11. januar 2024.
Om studiet
Forstå Norge og verden på en bedre måte med en bachelorgrad i statsvitenskap. Studiet tar for seg store og små samfunnsspørsmål på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå; spørsmål knyttet til klimaendringer, migrasjon, demokrati, konflikt og samarbeid for å nevne noe. Med statsvitenskap fordyper du deg i politikkens verden, og får en forståelse av hvordan politikk utformes og utøves, og hvordan ulike samfunn er bygd opp og utvikler seg.
Statsvitenskap er det systematiske studiet av forholdet mellom politikk, makt, institusjoner og samfunn, på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.
Graden bygger på fem sentrale fagområder: politisk teori, internasjonal politikk, komparativ politikk, offentlig politikk og administrasjon, samt samfunnsvitenskapelig forskningsmetode.
Studiet dekker alle de nevnte områdene grundig, og legger til rette for stor grad av valgfrihet med 60 studiepoeng frie emner. Da kan du blant annet velge arbeidslivsrelevante alternativer, slik som internship.
Studiets oppbygging
I løpet av studietiden på bachelor i statsvitenskap kan du delta på studieturer, ta kurs, internship eller reise et semester til utlandet på utveksling. Sannsynligvis kommer du også til å møte internasjonale studenter på campus i Oslo.
Opptakskrav
Opptakskravet er generell studiekompetanse. Du kan også søke med 23/5-regelen eller realkompetanse.
Læringsutbytte
Statsvitenskap er et verktøy som gjør deg i stand til å forstå og analysere grunnleggende og dagsaktuelle spørsmål i verden rundt oss, slik som:
- hvorfor er demokratiet på tilbakegang i noen land, men på framgang i andre?
- hvorfor er det så vanskelig for stater å enes om klima og miljøpolitikk?
- hvorfor er kvinner og minoriteter underrepresentert i politikken?
- hvorfor er noen partier mer populistiske enn andre?
- hvorfor er økonomisk ulikhet større i noen land enn andre?
- hvorfor har vi en omfattende velferdsstat?
- hvorfor er vindmøller et stridstema i Norge?
- hvorfor oppstår masseprotester mot autokrati i noen land men ikke andre?
Videre studier
Med fullført bachelor i statsvitenskap kvalifiserer du til å søke en rekke samfunnsvitenskapelige masterstudier i Norge og i utlandet, blant annet:
- Master i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
- Master i statsvitenskap ved NTNU
- Master i samanliknande politikk ved Universitetet i Bergen
Kunnskap innen statsvitenskap er etterspurt og anvendelig i arbeidslivet, både innenfor offentlig og privat sektor. Studiet vektlegger praktiske ferdigheter og har en tverrfaglig tilnærming som gir deg rom til å velge ulike retninger. Kombinasjonen av det teoretiske og det praktiske vil gjøre deg godt rustet til arbeidslivet og videre studier.
Samfunnet er i stadig endring, og det er et økende behov for å forstå og tenke nytt rundt samfunnsorganisering, politiske prosesser, aktører og relasjoner. Vårt fokus på å skape gode fremtidige arbeidstakere gjenspeiles også i våre vurderingsformer og arbeidsmetoder.
Karrieremuligheter
Studiet er godt egnet for dem som har et ønske om å arbeide innen:
- offentlig forvaltning og styring på ulike nivåer i samfunnet
- organisasjonslivet
- statlig utenrikstjeneste
- forsvaret og etterretning
- forskning, akademia og skolevesenet
- ulike departementer og offentlige etater
- politiske organisasjoner og partier
- konsulentbransjen
- mediebedrifter