Fakta
Informasjon oppdatert
23. juli 2024.
Om studiet
Vi lever i en tid hvor mange mennesker blir utsatt for traumatiske og katastrofale hendelser, enten i nære relasjoner eller i større katastrofehendelser som ulykker, terror og krig. Med et årsstudium i krise- og katastrofepsykologi får du viktig kunnskap som kan bidra inn i møtet med slike livsomveltende hendelser.
I dagens samfunn blir vi bombardert med informasjon om kriser og katastrofer. Å oppleve kriser i form av enkeltstående traumehendelser eller katastrofesituasjoner som terror, krig og ulykker gjør noe med oss mennesker. Årsstudiet i krise- og katastrofepsykologi gir deg innsikt i hvordan mennesker reagerer på og håndterer overveldende hendelser, og hvordan best forstå og bistå i oppfølgingen i etterkant. Studiet gir deg også en mulighet til å få innblikk i psykologien som fagområde, hvordan øke kommunikasjonsferdigheter i hjelperelasjoner, og gir mulighet for videre påbygning til bachelorgraden dersom du ønsker det.
Undervisningsopplegg
Hva lærer du?
Årsstudiet i krise- og katastrofepsykologi har hovedfokus på menneskelige reaksjoner på traumatiske og overveldende opplevelser i livet. I studiet lærer du om hvordan både enkeltpersoner og samfunn blir preget av slike hendelser. Studiet gir kunnskap om hvordan traumer påvirker tidlige tilknytningsprosesser, samt hvordan menneskers psykiske helse preges av katastrofeopplevelser, og hvordan vi som samfunn kan innrette oss for å bistå i slike hendelser.
Gjennom de fire ulike emnene årstudiet består av, vil du kunne opparbeide deg kunnskap og ferdigheter knyttet til hvordan mennesker fungerer generelt, og på hvordan ulike traumatiske og katastrofepregede hendelser kan påvirke menneskers utvikling og psykiske helse.
På dette studiet lærer du blant annet:
- Om hvordan individer og samfunn påvirkes av katastrofehendelser
- Om hvordan (lokal)samfunn kan innrette sine tjenester i møtet med katastrofer
- Kommunikasjonsferdigheter som er grunnleggende for å tilrettelegge for endring gjennom samtale
- Om sammenhengen mellom traumer, og barn og unges utvikling og fungering
- Om tilknytningsprosesser og hvordan tidlige traumer påvirker disse
Læringsplattformen Qybele blir ditt viktigste verktøy under studiene. Her får du tilgang til en rekke ulike læremidler, som digitale forelesninger, oppgaver og tekster. I Qybele har du gode muligheter til å danne kollokviegrupper og kommunisere med dine medstudenter, og få personlig veiledning. I tillegg vil en studentrådgiver følge deg gjennom hele studietiden.
Videre studier
Hvis du ønsker å studere videre etter fullført årsstudium, kan du få innpass for 60 studiepoeng hvis du fortsetter på bachelor i psykologisk helsearbeid, eller for 45 studiepoeng om du forsetter på bachelor i anvendt psykologi.
Karrieremuligheter
Et årsstudium er et godt utgangspunkt for en lengre universitets- eller høyskoleutdannelse eller kan gi deg mer tyngde i arbeidslivet. Dette årsstudiet passer for deg som ønsker å arbeide innenfor det psykologiske fagfeltet, og spesifikt med mennesker som er rammet av krise- eller katastrofehendelser. Dette kan være enten i direkte kontakt med utsatte eller indirekte som del av andre helse-, omsorgs- og/eller utdanningsinstitusjoner.
Årsstudiet er i tillegg særlig relevant for deg som allerede er i arbeid med rammede personer og/eller samfunn, og som ønsker ytterligere kompetanse knyttet til dette.
Kompetansen kan være nyttig innen:
- Helse- og omsorgstjeneste i kommune/bydel, herunder kriseteam
- Helse- og omsorgssektoren
- Psykisk helsevern
- Kriminalomsorg og krisesenter
- Undervisningssektoren
- Offentlig forvaltning
- Arbeid med flyktninger som kommer fra krigsrammede områder