Fakta

Lærested:
Sted:
Nettstudier
Studietype:
Årsstudium
Studieform: Nettstudium
Studietempo: Heltid, deltid
Oppstart: Fleksibel oppstart
Studiepoeng:
60
Søknadsfrist: Løpende

Informasjon oppdatert

3. april 2025.

Om studiet

Hvordan kan vi styrke livskvalitet og helse i samfunnet? Årsstudiet i forebygging, samfunn og psykisk helse gir deg kunnskap om hvordan vi kan forebygge psykisk uhelse, redusere sosiale forskjeller og bekjempe utenforskap. Gjør en forskjell med en utdanning som setter mennesker og sosial bærekraft i sentrum.

God psykisk helse spiller en nøkkelrolle for et bærekraftig samfunn. Regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse (2023–2033) belyser viktigheten av helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid. Å fremme livskvalitet og god helse for alle, uansett alder, er også en del av FNs bærekraftsmål. Det er et behov for at flere har kunnskap om forebygging og psykisk helse. Gjennom dette årsstudiet lærer du hvordan psykisk helse kan integreres i folkehelsearbeidet, og hvordan du kan bidra til å bygge mer inkluderende og robuste lokalsamfunn. 

Hva lærer du?

Årsstudiet gir studentene en innføring i samfunnspsykologi med særlig vekt på forebyggende arbeid innen psykisk helse. Du vil lære om folkehelsearbeid og forhold som fremmer og hemmer utvikling av god psykisk helse og livskvalitet. 

I årsstudiet i forebygging, samfunn og psykisk helse lærer du blant annet om:  

  • betydningen av menneskers mulighet til å påvirke eget liv og egne livsbetingelser
  • hvordan samfunnsforhold påvirker psykososial fungering
  • ulike tiltak og strategier for å forebygge psykiske lidelser og fremme god psykisk helse og livskvalitet
  • hvordan mennesker påvirker og blir påvirket av sine omgivelser
  • ulike perspektiv og verktøy som kan benyttes for å håndtere kulturell og identitetsmessig kompleksitet  
  • skolen som en av samfunnets viktigste arenaer for å forebygge psykisk uhelse blant barn og unge  
  • hvordan kommunisere i endringsarbeid, og når man skal formidle ulike budskap
  • grunnleggende prinsipper ved praktisk og resultatorientert prosjektledelse

Arbeidsrelevans og videre studier

Kunnskap om samfunnspsykologi og forebygging er nyttige perspektiver på arbeidsplasser hvor man jobber med mennesker på individ- og/eller gruppenivå eller med utvikling av tiltak, tjenester og lokalsamfunn. 

Dette årsstudiet vil være spesielt relevant for: 

  • deg som jobber med veiledning og utvikling av tiltak i Nav, kommunalt folkehelsearbeid eller annet arbeid for å forebygge utenforskap og fremme ulike befolkningsgruppers deltagelse, helse og livskvalitet.  
  • miljøarbeid på skoler
  • frivillige organisasjoner
  • ulike tilbud til barn og unge

Innholdet årsstudiet er satt sammen spesielt med tanke på kompetansebehovet i for eksempel kommuner eller frivillige organisasjoner som bidrar i forebyggende og helsefremmende arbeid på ulike arenaer i samfunnet.

Dersom du er nysgjerrig på å studere videre, kan 45 studiepoeng i årsstudiet innpasses i bachelorgraden psykologisk helsearbeid.