Nøkkelinformasjon
Lærested
Studiested
Nivå
FagskolestudiumStudiepoeng
30.0Semester
Kostnader
33000
Studieform
NettstudiumStudietempo
Heltid, deltidGodkjenninger
- Nokut
- Lånekassen
Om studiet
Dette er utdanningen for deg som ønsker å kvalifisere deg til å jobbe med drift og vedlikehold av forretningsbygg, offentlige bygg, borettslag eller idrettsanlegg. Utdanningen passer både for deg som ønsker jobb innen faget, og deg som trenger å oppdatere og formalisere din kompetanse. Vaktmesterskolen er NOKUT-godkjent som fagskoleutdanning og gir deg 30 studiepoeng.
Utdanningen gir deg en innføring i byggteknikk og du lærer om byggeprosessen, bygningstyper, bygningskomponenter og hvordan du forholder deg til krav fra bygningsmyndighetene. Du får kunnskap om forvaltning, drift og vedlikehold av sentralvarmeanlegg, sanitæranlegg, ventilasjonsanlegg og elektriske anlegg.
Vaktmesterskolen gir deg en grundig innføring i energiøkonomisering, tar for seg årsaker til høyt energiforbruk i forskjellige typer bygg og ser på hvordan dette kan forebygges gjennom ulike ENØK-tiltak.
Du får innsikt i de administrative sidene av vaktmesteryrket og lærer om relevante lover, regler og forskrifter, HMS internkontrol, økonomi og ulike organisasjonsmodeller for forvaltning, drift og vedlikehold i kommunale virksomheter. Det blir også lagt vekt på praktisk utforming av brev, rapporter og notater.
Hvis du ønsker å søke om støtte fra Lånekassen, vær oppmerksom på at du må velge «NKI fagskoler – nettbasert» som lærested.
Undervisningsopplegg
Studiet tilbys som en fleksibel nettbasert undersvisning.
LÆRINGSUTBYTTE
Etter fullført utdanning skal kandidaten ha tilegnet seg følgende kunnskaper, ferdigheter og kompetanse:
Kunnskaper:
- kunnskap om begreper, prosesser og verktøy innen de ulike tekniske fagområder som er representert ved drift av bygninger.
- innsikt i relevante lover, forskrifter, og lokale offentlige reguleringer og krav til kvalitet, som berører driften av bygninger.
- et helhetlig innblikk i hvordan man drifter bygninger og kjennskap til tekniske installasjoner.
- kunne oppdatere sine yrkesfaglige kunnskaper så vel som sine kunnskaper innen relevant regelverk.
- forstå bransjens/yrkets betydning i ivaretakelse av de verdier som ulike bygninger/bygningsmasse og tekniske installasjoner representerer.
Ferdigheter:
- med utgangspunkt i kartlegging og innsamlet informasjon, vurdere et byggs kvalitet og egenskaper, tilstand og vedlikeholdsbehov med hensyn til konstruksjon, tekniske anlegg og installasjoner.
- anvende relevante faglige verktøy, materialer, teknikker og uttrykksformer innen de ulike tekniske fagområder som er representert ved drift av bygninger.
- bestillerkompetanse innen relevante fagområder.
- anvende foreliggende teknisk dokumentasjon i sitt arbeide med å overvåke, kontrollere og styre driftssystemer.
- kartlegge og utføre feilsøking, definere årsak og gjøre nødvendige tiltak for å korrigere forhold som viser avvik.
Generell kompetanse:
- forståelse for yrkes- og bransjeetiske prinsipper som for eksempel etterlevelse av avtaler og regelverk, trygg utførelse av små og store oppgaver og ivaretakelse av mennesker ved å legge vekt på HMS.
- kan identifisere etiske utfordringer og dilemmaer, reflektere over egen praksis knyttet til holdninger og verdier og har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelsen av yrket.
- med utgangspunkt i sin innsikt i alle tekniske, miljømessige og sikkerhetsmessige forhold, kunne gjøre avveininger og ta beslutninger for å sikre forsvarlig drift av bygninger og tekniske anlegg, og som også tilfredsstiller utvalgte/ulike målgruppers behov.
- kan bygge relasjoner med fagfolk på tvers av fag internt og overfor eksterne leverandører av materialer og tjenester, forbruksmateriell og tekniske installasjoner.
- kan utvikle arbeidsmetoder, driftsprosedyrer, sikkerhetsforordninger og vedlikeholdsplaner for bygg.
Opptakskrav
Fullført videregående skole eller en vurdering av all relevant erfaring i forbindelse med jobb, kurs, frivillig arbeid og verv innen ulike organisasjoner.
Søkere med annen utdanning enn norsk eller nordisk videregående opplæring må i tillegg dokumentere kunnskaper og ferdigheter i norsk tilsvarende Norsk Vg1 studieforberedende, Norsk Vg2 yrkesfaglige utdanningsprogram eller bestått Norskprøve 3, med resultat B1 på muntlig og skriftlig del.
Opptaksinformasjon
NKI har studiestart hver dag, hele året. Når vi har registrert din bestilling, mottar du passord til Nettskolen - og du er i gang!
Karrieremuligheter
Den økende fokuseringen på generell kostnadsreduksjon, energiøkonomisering og arbeidsmiljø i forbindelse med drift og vedlikehold gjør at arbeidsgivere nå i sterkere grad enn tidligere legger vekt på dokumenterte kunnskaper. Vaktmesterskolen er utviklet for å gi deg dette kunnskapsgrunnlaget. Med vaktmesterskolen har du kompetanse til å søke arbeid som vaktmester for forretningsbygg, offentlige bygg, borettslag og idrettsanlegg.