Fakta

Lærested:
Sted:
Oslo
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studiepoeng:
180

Informasjon er oppdatert av Kristiania

22. september 2022.

Om studiet

Ta en en moderne forfatterutdanning med vekt på dramatisk skriving. Du får tett individuell veiledning, oppdatert undervisning og muligheten til å utvikle din personlige stemme og fortellermetodikk.

Drømmer du om å skrive for audiovisuelle medier som film, TV, og spill – eller kanskje teaterscenen? Bachelor i manus gir deg kunnskaper om manuskriptarbeid for en rekke plattformer innen dramatisk skrivekunst. Her får du tett individuell veiledning, oppdatert undervisning og muligheten til å utvikle din personlige stemme og fortellermetodikk. Samtlige faste og gjestende lærere har egen kunstnerisk praksis og erfaring fra film, TV og/eller teaterfeltet.

I løpet av tre år vil du få kompetanse i dramaturgi og erfaring med utvikling av manus for film og tv, scenetekst og spill. I samarbeid med de praktiske linjene som regi, foto, klipp og skuespill deltar også manusstudentene i produksjon av egne eller andres tekster.

 

Studiet har som mål å utvikle skrivetalentet ditt og gi deg kunnskap om samtidens toneangivende fortellermåter. Og hvem vet, kanskje du lager noe som fremtidige studenter vil lære om i løpet av et tiår eller to?

Undervisningsopplegg

Dette er en bransjenær utdanning. I løpet av studiet kommer du tett på anerkjente dramatikere, forfattere og serieskapere, menneskene som står bak samtidas toneangivende fortellinger, tv-serier, teaterstykker, bøker og filmer.

Manusarbeid er ikke et typisk forelesningsfag og i dette programmet består en stor del av undervisningen av veiledning i prosjekt og gruppeundervisning. De fleste eksamenene består i levering av dramatiske tekster i forskjellige formater.

Du møter veiledere som

Du får se hvordan deres tekster blir realisert for film, tv og scene og får også mulighet til å instruere skuespillere i oppsetning av egne scenetekster. Du lærer fortellerteknikker, dramaturgiske prinsipper og hvordan et «skriverom» fungerer.

I utdanningens femte semester kan du velge å ha praksis.

Skolen samarbeider tett med bransjen for å sikre studenten mulighet for å gjennomføre en praksisperiode. Tidligere har studenter vært ute og fått nyttige erfaringer i produksjonsselskaper som er ledende i bransjen, som Feelgood, Zeefood og Monster. Andre har hatt praksisperioden sin i blant annet NRK.

Opptakskrav

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:

Sammen med søknaden din skal du levere en opptaksprøve. Se opptaksprøven og vurderingskriteriene for opptak her.

Generell studiekompetanse er det normale kravet for opptak, men ved dette programmet kan unntak gis for søkere som tilfredsstiller spesielle faglige krav. Ta kontakt med opptak@kristiania.no om du vil vite mer.

Læringsutbytte

Bak enhver god film, TV-serie, eller teateroppsetning ligger det et godt manuskript.

Dette studiet har som mål å gi deg praktiske verktøy og kompetanse til å skrive for en rekke plattformer innen tekst for fremføring. I løpet av studietiden din hos oss vil vi blant annet fokusere på:

  • Kreativ skriving
  • Filmatiske verktøy
  • Klassisk dramaturgi
  • Scenetekst
  • Film- og TV-historie
  • Spill

Du vil etter fullført utdanning ha mye erfaring med utvikling av manus for film og tv, samt scenetekst og spill.

I samarbeid med de praktiske linjene som regi, foto, klipp, lyddesign og skuespill deltar også manusstudentene i produksjon av egne eller andres tekster.

Videre studier

Dette studiet gjør deg kvalifisert til videre mastergradsstudier.

Karrieremuligheter

Dramaproduksjon er et felt i sterk utvikling, med stigende produksjon, spesielt innen TV og spill. Dette gjør konkurransen hard, men samtidig er unge, nye talenter regnet som attraktive.

I tillegg til aktivitet innen film, TV og teater, kan en manusutdanning gi arbeidsmuligheter innen dramaturg- og konsulentvirksomhet. Å vite hva som skal til for å skru sammen en tekst for fremføring kan også komme til nytte for eksempel innenfor undervisning og ungdomsarbeid.

Publikums krav til kvalitetsinnhold vokser stadig, og enhver god produksjon krever et godt manuskript. De kreative bransjene er derfor på kontinuerlig utkikk etter dyktige manusforfattere som kan bidra til å gjøre en produksjon vellykket.

Alle utdanninger innen