Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Innlandet
.
Om studiet
Vil du gjøre en forskjell for utsatte barn og unge som trenger støtte? Vår master i spesialpedagogikk gir deg kompetanse i rådgivning, språk og inkludering innen utdanning og oppvekst.
Ønsker du å hjelpe utsatte barn og unge som trenger bistand og støtte? Vår master i spesialpedagogikk forbereder deg på arbeidsoppgaver som krever bred spesialpedagogisk innsikt på høyt nivå. Du vil lære om inkluderende, marginaliserende og ekskluderende prosesser i oppvekst- og utdanningssystemet, og hvilke tiltak som fungerer..
Studiet passer for deg som allerede har en bachelor i pedagogikk eller spesialpedagogikk, lærerutdanning eller førskolelærerutdanning/ barnehagelærerutdanning. Studiet er også for deg som har utdanning som barnevernspedagog, sosionom, sykepleier eller vernepleier, med nødvendig tilleggsutdanning i pedagogikk.
I dette masterstudiet legges det vekt på at du skal tilegne deg selvstendig og vitenskapelig reflektert forståelse av teoretiske og praktiske emner i faget. Studiet gir innsikt i vitenskapelig tenkning og metode, slik at du også kan kvalifisere deg for en videre forskerutdanning.
Masterstudiet tilbyr tre fordypninger, hver på 30 studiepoeng:
- Spesialpedagogisk rådgivning og endringsarbeid
- Språk i spesialpedagogisk teori og praksis
- Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø
Spesialpedagogisk rådgivning og endringsarbeid: Denne retningen passer særlig for deg som ønsker å arbeide med rådgivning, veiledning og endringsarbeid i bl.a. barnehage, skole, voksenopplæring, PP-tjeneste, kompetansesentre og andre opplærings-/opptreningstiltak.
Språk i spesialpedagogisk teori og praksis: Denne retningen passer særlig for deg som ønsker å arbeide med språkproblematikk som et sentralt element innen forebyggende og grunnleggende opplæring av barn i i barnehage, skole og andre opplærings-/opptreningstiltak.
Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø: Dette er et tredje alternativ som fordypningsområde, men må tas som etter- og videreutdanning før man søker seg inn på masteren. Denne retningen passer særlig for barnehagelærere som ønsker å arbeide med tverrfaglig samarbeid og veiledning i arbeid med spesialpedagogisk tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø, gjennom lek og andre aktiviteter innenfor fellesskapets rammer.
Det er en fordel med minst 2 års praksis fra opplæring av barn unge for å gjennomføre studiet.
Skikkethetsvurdering
Studiet er underlagt skikkethetsvurdering jfr. Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning (nr. 859) med hjemmel i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler § 4-10 sjette ledd. Høgskolen foretar en helhetsvurdering av studentens faglige og personlige forutsetninger for å kunne fungere som spesialpedagog. Skikkethetsvurderingen foregår gjennom hele studietiden, både i den teoretiske og den praktiske delen av utdanningen. Forskrift om skikkethetsvurdering blir gjennomgått ved studiestart.
Opptaksinformasjon
15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.
Opptakskrav:
Bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning med en fordypning på minst 80 studiepoeng innen pedagogikk.
Fullført minimum 3-årig lærerutdanning gir også grunnlag for opptak.
Bachelor i barnevern, sosialt arbeid, vernepleie eller psykologi sammen med minst 30 studiepoeng i pedagogikk eller spesialpedagogikk i tillegg, gir også grunnlag for opptak.
Gjennomsnittskarakter må være C eller bedre.
For opptak til fordypningen "Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø" må videreutdanningen i "Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø" allerede være fullført og bestått. Videreutdanningen godkjennes som fordypningsemner i masterløpet.
Attester og søking
Studiet krever medisinattest og politiattest. Du får mer informasjon om krav til attest når du får svar på søknaden din.
Når du søker
I søknadsweb ligger de to fordypningene som hvert sitt søknadsalternativ.
Heltid eller deltid velges etter opptak.
Videre studier
Masterstudiet gir innsikt i vitenskapelig tenkning og metode og kan kvalifisere for videre forskerutdanning.
Utveksling
Internasjonal erfaring og kompetanse er viktig, spennende og gir i tillegg fordeler i arbeidsmarkedet.
Studiemodellen legger ikke opp til ordinær utveksling, men datainnsamling eller feltarbeid for masteroppgaven kan organiseres i utlandet.