Webdesigner

– Du må være nysgjerrig! Du må følge med i tiden og utforske hva som rører seg, sier Monica.
Profilbilde av en kvinne i hvit genser sitter på en blå kontorstol.
Monica Myklebust, 36 år
Webdesigner
Selvstendig næringsdrivende, Ålesund
«Jeg sjonglerer som regel ulike prosjekter samtidig. Noen dager jobber jeg med en nettside for en kunde og gjør UX-arbeid. Etter lunsj skisserer jeg kanskje opp en visuell profil på tegneark. »
― Monica Myklebust
Tekst og foto:
Nina Reynisdottir
Publisert: 29.10.2024
«Jeg sjonglerer som regel ulike prosjekter samtidig. Noen dager jobber jeg med en nettside for en kunde og gjør UX-arbeid. Etter lunsj skisserer jeg kanskje opp en visuell profil på tegneark. »
― Monica Myklebust
«Før skulle alt kodes, nå er det mer fokus på no-code.»
― Monica Myklebust

Hvorfor valgte du å bli webdesigner?

– Jeg har alltid visst at jeg ville jobbe med mennesker og kreativitet. Til slutt stod valget mellom helse og kreative fag. Jeg valgte å gå videre innen det kreative og studerte reklame og merkevarekommunikasjon på Norges Kreative Fagskole. Der lærte jeg om visuelle fag, tekst, digital markedsføring og grafisk design. Etter endt skolegang jobbet jeg mest med grafisk design. Deretter fikk jeg oppdrag innen webdesign og UX, og kjente at det var veldig interessant. Gradvis har jeg gått mot webdesign, da jeg opplever at behovet for dette er økende.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– En vanlig dag starter på kontoret med å svare på e-poster fra kunder. Deretter begynner arbeidet. Jeg sjonglerer som regel ulike prosjekter samtidig. Noen dager jobber jeg med en nettside for en kunde og gjør UX-arbeid. Etter lunsj skisserer jeg kanskje opp en visuell profil på tegneark. Til slutt har jeg gjerne et møte med en kunde. Andre dager er jeg ute på fotooppdrag eller har workshop med en kunde. Dagene er veldig varierte. 

Når jeg får en ny kunde, starter jeg ofte med å la kunden fortelle meg fritt hva de ønsker. Vi setter så opp en strategi og fremdriftsplan. Det kobles gjerne på en av mine samarbeidsbedrifter innen foto/film om bedriften ikke har tilstrekkelig med materiale. Deretter begynner jeg å sette opp en prototyp av nettsiden.

Når dette er klart, har vi et kundemøte hvor vi går gjennom strukturen på nettsiden/nettbutikken, og kunden kommer med tilbakemeldinger. Det blir som regel en til to korrekturrunder. Når vi har bestemt oss for et utgangspunkt, starter det tekniske arbeidet med nettsiden. 

Jeg gjør også søkemotoroptimalisering av nettsiden, samt kobler til analyseverktøy og andre komponenter som er viktige for en optimalisert nettside/nettbutikk. I etterkant av at nettsiden er laget, bistår jeg ofte som markedsføringskonsulent over lengre tid.

Hva kreves for å kunne jobbe som webdesigner?

– I dag er det mange som tar nettkurs og fagskoleutdanning. Jeg vet at Noroff har et bredt utvalg av utdanninger. Selv har jeg har fagskoleutdannelse innen reklame og merkevarekommunikasjon fra Norges Kreative Fagskole. Jeg kjenner også webdesignere som er selvlært. Det handler om å være nysgjerrig nok, og å jobbe strukturert. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må være nysgjerrig! Du må følge med i tiden og utforske hva som rører seg. Før skulle alt kodes, nå er det mer fokus på no-code. Det er et stort landskap innen webdesign. Hvis du skal drive med webdesign som frilanser eller i eget selskap, må du jobbe strukturert og like å bygge relasjoner. Jo bedre du blir kjent med kundene dine, jo lettere er det å lage et godt produkt. Nøkkelen er å være nysgjerrig på teknologi og folk.

Hvis du ikke liker å sitte foran en PC, blir denne jobben vanskelig. Rundt 70 % av tiden din er foran en PC. Hvis du er veldig rastløs og ufokusert, går det ikke. Når du driver med webdesign, går du inn i en boble. Du må like å utforske og være i den boblen.

Hva liker du best med å være webdesigner? 

– Det beste med jobben som webdesigner er reisen sammen med kunden fra å skulle ha en nettside eller nettbutikk, ljobbe med strategi, bli kjent, samt komme frem til et ferdig produkt.

Hva liker du minst?

– Det som kan være vanskelig, er når kunden ikke har stort nok budsjett til å oppnå det de ønsker. Da er det viktig for meg som leverandør å finne en løsning som kan dekke kundens behov. Jeg må finne en middelvei som både når målet og holder seg innenfor budsjettet.

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Noen jobber kun med UX, andre med UI, noen er svært gode i ulike kodeverktøy, og andre jobber mer som grafikere. Du kan både starte for deg selv eller bli ansatt i et byrå.

Hva tjener man som webdesigner?

– Det varierer nok veldig. Jeg vil si årslønnen ligger på en plass mellom 700 000 kroner til godt over 1 million. Det er helt sikkert noen som tjener mer og noen som tjener mindre. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som webdesigner?

– En av mine største frykter var at jeg ikke kom til å få oppdrag når jeg startet for meg selv. Heldigvis gikk dette bra! Jeg har vært aktiv på sosiale medier og nettsider, men ikke overdrevent mye. Kundene har egentlig bare kommet, mye på grunn av jungeltelegrafen. Hvis du leverer kvalitet, er god på relasjonsbygging og oppriktig bryr deg om resultatene til kunden, blir du anbefalt videre. Det handler om å ha med seg hjertet og hjernen i det man gjør. Dette er viktig om du skal drive for deg selv. 

Hvis man derimot ønsker fast ansettelse, tror jeg det kan være vanskeligere. Å få seg jobb som webdesigner i de store byene krever ofte 35 års erfaring. Med mindre du kjenner noen som kan gå god for deg, kan det være vanskelig å gå rett fra utdanning og inn i en etablert jobb. Men det er grep du kan ta for å gjøre det lettere for deg selv, som å ta på deg småoppdrag, enten mens du studerer eller rett etterpå. Start en ENK, ta på deg oppdrag slik at du har noe å vise til. 

Tilhørende utdanninger

IT, utvikling og programmering

Du lærer om ulike områder innen webutvikling, som for eksempel frontend- og backend-utvikling.

Finn studier
Grafisk design

Du lærer om design, illustrasjon, webdesign, foto, animasjon – og mye mer.

Finn studier
Interaksjonsdesign

Du lærer å planlegge, designe og lage brukervennlige løsninger for et produkt, system eller tjeneste.

Finn studier
Grafisk design

Du lærer om utforming og tilrettelegging av forskjellige grafiske produkter, som aviser, logoer, annonser, emballasje og nettsider, ved hjelp av typografi, bilder og andre grafiske elementer.

Finn studier