Portrettbilde av webdesigner Tom Erik Heggedal foran en hvit vegg, i ført svart genser.

YrkesintervjuWebdesigner favoritt ikon

– Jeg gleder meg til jobb fordi jeg får arbeide kreativt med andre mennesker og lage gode tjenester for brukerne, forteller webdesigner Tom Erik Heggedal.

Tom Erik Heggedal
38 år
UX/Front-end designer
Bouvet, Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Helt siden jeg var liten har jeg vært interessert i design og likt å tegne. Det førte igjen til at jeg ble interessert i animasjon og tegnefilmer. Drømmen var å bli tegner for Walt Disney. På ungdomsskolen brukte jeg de fleste friminuttene til å drive med dataspill og kodeskriving. 

På videregående gikk jeg tegning, form og farge. Jeg lærte mye om farger, layout og grafisk design. En lærer fra IT-Akademiet motiverte meg til å satse på dette, og jeg merket raskt at interessen min for form og farge kombinert med teknologi fungerte veldig godt. 

presentasjon.jpg

Her holder webdesigner Tom Erik en presentasjon om Dark UX og hvordan dette ødelegger gode brukeropplevelser for brukerne.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I dag jobber jeg som konsulent og jeg kan ha opptil flere oppdrag og kunder samtidig. Prosjektene varer i alt fra et par måneder til flere år. Jeg jobber hovedsakelig med design av nettsider og apper og skal sørge for at brukeropplevelsen er så god som mulig. Dette gjør jeg ved å gjøre forberedende arbeid som for eksempel brukerintervjuer, spørreundersøkelser, workshops og å hente tall som viser trafikk på et nettsted i et program som heter Google Analytics. Før jeg designer den ferdige nettsiden eller appen lager vi såkalte trådskisser, eller wireframing på engelsk. Dette er skisser som viser hvordan nettsiden eller appen kan se ut. Å lage trådskisser går fort. De testes på brukere slik at vi får vite mer om hva som er et bra og dårlig. Etter dette designer vi den ferdige nettsiden eller appen. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Mange store firmaer krever minimum bachelorgrad i design eller interaksjonsdesign, eller tre års erfaring fra bransjen. Det er mange kurs du kan ta innen interaksjonsdesign og grafisk design som vil gi deg mye kunnskap og prosjekter du kan legge i porteføljen din. Jeg anbefaler også alle som er interessert i dette lære mye på egen hånd – vær nysgjerrig! Se for eksempel etter kurs på nett. Der kan du lære deg masse om webdesign som du kan bruke i egne prosjekter og vise til senere.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dersom du ikke er interessert i digitale tjenester kan det være litt vanskelig å mestre dette yrket. Det er en stor fordel om du er flink med mennesker og teknologi, og har evnen til å sitte alene å jobbe på datamaskinen over lengre tid. Det blir mye sitting, så om du har ryggproblemer kan det være lurt å ha dette i bakhodet, men det er ingen hindring. Til og med det å være fargeblind kan være en fordel som interaksjonsdesigner. Dette fordi vi i dag er lovpålagt å lage nettsider som er tilgjengelige for alle, uavhengig av funksjonsevne.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste med yrket mitt er at jeg våkner hver dag og gleder meg til jobben min. Jeg gleder meg til å være en del av digitaliseringen og lage gode tjenester for brukerne. Å lære nye arbeidsmetoder, prosesser og programmer hver dag er utrolig gøy. Noe av det som gjør jobben min så artig er å få jobbe kreativt med andre mennesker, både kunder og kollegaer. Vi er ofte på kurs og deler mye for å holde oss oppdaterte. En annen ting jeg liker godt med yrket mitt er alle de forskjellige kundene jeg møter. Den ene dagen kan jeg jobbe med en app for en stor, norsk strømleverandør og den andre dagen kan jeg lage et saksbehandlingssystem eller en nettbutikk. Dagene er aldri like. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan til tider være tidkrevende fordi det stadig dukker opp nye verktøy og rammeverk som vi må forholde oss til. Disse skal gjøre nettsidene og appene mer tilgjengelig for publikum, og derfor er det viktig å følge med og være oppdatert. Selv om det er utrolig gøy, kan det oppta mye av fritiden din, spesielt om du for eksempel har små barn. Det er selvfølgelig litt hva du gjør det til selv, men jeg er en person som blir veldig oppslukt i det jeg driver med og da kan det ofte bli en del jobb på fritiden.

me-working.jpg

Webdesigner Tom Erik Heggedal bruker datamaskin når han jobber med et saksbehandligsystem for en stor, offentlig kunde.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Jeg vil anbefale denne jobben for nysgjerrige mennesker som liker å blande teknologi med estetisk formgiving og psykologi. Jeg ser på mitt yrke som en livsstil fordi jeg hele tiden holder meg oppdatert ved at jeg er analytisk og kritisk når jeg bruker digitale produkter i det daglige. Det er også en fordel at du liker å jobbe med mennesker da hyppig møtevirksomhet og workshops er en del av arbeidsdagen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er ekstremt mange muligheter i dette yrket. Du kan for eksempel spesialisere deg innenfor koding og programmering eller jobbe som grafisk designer, interaksjonsdesigner, tjenestedesigner, selger, prosjektleder, digital markedsfører eller e-commerce manager. Som webdesigner og interaksjonsdesigner er det mange ting du kan lære som vil gjøre deg mer attraktiv i markedet, og som vil gi deg flere muligheter.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Som nyutdannet webdesigner kan du nok forvente en lønn på omtrent 450 000 kroner i året, men jeg vet også om UX/front-end designere med flere års erfaring som tjener rundt 600 000 kroner i året.  

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Bransjen er i stadig utvikling og samfunnet blir mer og mer digitalisert. Dette skaper et større behov for flere dyktige UX/front-end designere.

 

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

    • Vi er ofte på kurs og deler mye for å holde oss oppdaterte.
    • Å lære nye arbeidsmetoder, prosesser og programmer hver dag er utrolig gøy.

Yrkesbeskrivelser