Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært kreativ med en genuin interesse for det kunstneriske og informative. Jeg er også en tenkende og følsom person med et stort behov for å uttrykke meg. Mitt store spørsmål var og er i dag, hvordan kan jeg påvirke menneskene rundt meg, inspirere og motivere? Valget falt på webdesign, og det er jeg veldig fornøyd med. Gjennom yrket som webdesigner kan jeg gjøre en forskjell. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber med webdesign for små og store kunder, og driver for meg selv i Kristiansand. Det fine med å jobbe som selvstendig webdesign, er at jeg har kunder over hele landet. Kundene kontakter meg for å få hjelp til å nå kundene sine, på en best mulig måte. Min oppgave er å kartlegge deres behov og finne ut hvordan de skal nå målene sine – ved hjelp av strategiske tiltak og visuell utforming. Alle kunder er forskjellig, og jeg skreddersyr en framdriftsplan som tar for seg fase for fase.

Jeg starter alltid med inspirasjon og research, dette er viktig. Skal jeg skape en helt ny nettside, så lager jeg noe som kalles en prioriteringsarkitektur. Jeg ser på hva de har i dag og hvilke mål de har for framtiden. Noen kunder har delmål, mens andre har langsiktige mål. Jeg tegner opp innholdet på siden i blokker og seksjoner. Jeg og kunden må sammen vurdere hvor vi skal fokusere på salg, hvor vi skal presentere oss, promotere og hvor vi skal informere? Dypere inn i skissene går jeg på detaljnivå, og ser på brukermønsteret og interaksjonen mellom knapper, tekst, menyer, bokser og bilder. Hvordan elementene beveger seg og forholder seg til hverandre, og brukerens bevegelsesmønster på siden er avgjørende.

Identiteten til bedriften, og hvordan de visuelt presenterer seg med farger, tekstform, bilder og logo, er et annet skritt. Jeg skaper det visuelle designet på bakgrunn av misjon, visjon, behov og mål. Veien må formes mot målet med nøkkelordene i bakhodet. Det høres avansert ut, men blir en helt naturlig tankegang med tiden. Jeg som designer, er både med på å definere behovet, skape en løsning og så designe løsningen for et nytt og eller bedre resultat.

Jeg starter å teste nettsiden så tidlig som mulig i prosessen. Enten på nett, eller gjennom testgrupper som jeg og kunden setter selv. Tilbakemeldingene er selvsagt veldig viktig. De forteller om brukeropplevelsen, og om nettsiden funker som den skal. Alt bør ha en funksjon og være ekstremt enkelt å forstå.

Underveis har jeg workshops med kunden. Dette bør vi ha så ofte det lar seg gjøre, for best mulig kommunikasjon. Workshops skaper gode relasjoner, og du blir godt kjent med kundene. Dette kan være viktig og avgjørende for mer jobb fra de gjeldende kundene i fremtiden.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok en toårig grafisk design utdanning på Norges Kreative Fagskole. Jeg startet som grafisk designer og klesdesigner, har jobbet med digital markedsføring, og i flere relevante og varierte jobber. Etter hvert hadde jeg kunnskap og mot til å starte for meg selv som digital produkt- og webdesigner. Fagutdanningen jeg har tatt, gir store muligheter på ulike plattformer og innen mange forskjellige bransjer. Det kreves er at du henger med, snur deg fort rundt når det trengs og er interessert i kontinuerlig utvikling.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Kreativitet kan læres. Har du derimot ikke interesse for visuell framstilling og ny teknologi, så kan dette yrket bli krevende. Yrket forventer høyt personlig engasjement, og like høy grad av serviceinnstilling. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Muligheten til å engasjere meg direkte med kunden er det beste, men også at det jeg lager skaper, gir merverdi for andre. Jeg har alltid muligheten til å gjøre noe nytt og det er ekstremt givende, både profesjonelt og privat.

Hva liker du minst med yrket ditt.

– Sårbarheten ved å være selvstendig næringsdrivende. Du må være ekstremt god på å innstille deg, og å inngå flere kompromiss en du kanskje ønsker.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?        

– En webdesigner skal være med å definere behovet, skape en løsning og så designe løsningen for et nytt og eller bedre resultat, respons eller uttrykk. Det betyr at du bør være raus med å by på deg selv, god til å kommunisere og bygge tillit. Følge med, både i en lynrask teknologisk utvikling, og også i samfunnet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som webdesigner har du muligheten til å jobbe på flere områder. Jeg tenker på yrket som grener på et tre, med samme stamme. Det er gedigent og uendelig hvor man trenger mennesker med kompetanse som webdesigner. Du samarbeider med andre yrker, og kan jobbe i alle sektorer i samfunnet, på tvers av landet og de aller fleste steder i verden. Det er en klar fordel å kunne litt om markedsføring, kanskje kunne ta noen gode bilder, og litt filmredigering. Er du glad i å tegne kommer dette også godt med.

Du skal ikke være redd for å bli inspirert og låne av dem som allerede gjør det bra. Ingen er originale, og alle blir inspirert av noen eller noe som allerede eksisterer.


Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror en vanlig lønn er cirka 450 000 kroner i året, for en dyktig nyutdannet webdesigner. Er du senior designer eller jobber som frilanser, har du mulighet til å tjene en del mer, om du står på og gjør en god jobb.

 Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Er du nyutdannet er det lurt å bruke bekjentskaper og jobbe med nettverksbygging. Du må tørre å si hei uten å ha for store forhåpninger. By å deg selv, og ha en høy kvalitet på det du har å vise til. Begynn bredt og vis at du har interesse. Du vil alltid få tid til å spisse deg innenfor interessefeltet underveis. Det er ikke det du forteller om deg selv, men det andre sier om deg som teller i denne bransjen. Ta heller kontakt med relasjonene dine en gang for mye, en én gang for lite.