Ventilasjons- og blikkenslagerarbeider

– Hvis du skal trives i dette faget må du like å ha en aktiv hverdag og å produsere med hendene, sier Sofie.
Dame med svart og oransje t-skjorte. Hun ser rett i kamera og smiler. Hun er i et verksted.
Sofie Stien Belsås, 29 år
Ventilasjons- og blikkenslagerarbeider
Tempe Blikk Og Ventilasjon AS, Trondheim
«Det jeg liker aller best med yrket mitt er at jeg aldri kommer til å bli utlært. Det dukker opp stadig nye oppgaver som utfordrer meg.»
― Sofie Stien Belsås
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 14.04.2025
«Det jeg liker aller best med yrket mitt er at jeg aldri kommer til å bli utlært. Det dukker opp stadig nye oppgaver som utfordrer meg.»
― Sofie Stien Belsås
«Å være løsningsorientert og selvstendig er to egenskaper som kommer godt med i denne jobben.»
― Sofie Stien Belsås

Hvorfor valgte du å bli ventilasjons- og blikkenslagerarbeider? 

– Jeg visste tidlig at jeg vil jobbe med et praktisk yrke. Etter et år på Design og håndverk VG1 fant jeg ut at byggfag ville passe bedre, og begynte på Bygg og anlegg. Blikkenslagerverkstedet var der jeg trivdes best, og syntes det var et spennende fag hvor du kan utfolde deg på så mange måter. 

Det er også et gammelt yrke med mye tradisjon og historie, så det er med stolthet jeg forteller at jeg jobber som blikkenslager. Svennebrevet er på en måte todelt. Jeg valgte å jobbe med ventilasjonsdelen av faget, men jeg gjør også blikkenslagerarbeid. 

Image
Dame med hjelm og hørselsvern. Hun står på en stige og bruker skrutrekker. Hun jobber med et ventilasjonsrør.
Foto: Tempe blikk og ventilasjon AS

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber som bas på et stort byggeprosjekt innen næring. Det å være bas betyr at jeg har ansvaret for faget mitt ute på byggeplassen. Jeg leder montørene på prosjektet, deltar i driftsmøter, håndterer saker med andre fag, bestiller varer og er den av montørene som har dialog med prosjektleder. Og hvis det finnes tid imellom, monterer jeg sammen med de andre. 

I hovedtrekk går ventilasjonsfaget ut på å montere komplette ventilasjonsanlegg. Fra aggregatet på teknisk rom monterer vi runde spirorør i stål som frakter luften ut til alle rommene. Aggregatet sin jobb er å frakte frisk luft inn i bygget og fjerne brukt luft ut, slik at man har god luftkvalitet i bygget hele tiden. 

En vanlig arbeidsdag starter ofte med et kort morgenmøte med basene fra andre fag på byggeplassen, da er fag som rørlegger, tømrer, betongskjærer, maler og elektriker ofte representert. Der tar vi opp blant annet hva som skal skje, hvor vi skal holde på og om det er noen større vareleveranser eller andre ting å ta hensyn til denne dagen. 

I de fleste prosjekter ligger det en fremdriftsplan som forteller oss når og hvor vi skal jobbe. Fremdriftsplanen blir et utgangspunkt i planlegging av bemanning, altså hvor mange personer som skal være på jobb, og bestilling av varer og deler med mer. 

Nå som vi fortsatt er forholdsvis tidlig i byggefasen, går jeg først i én sone for å merke utsparinger på veggene for ventilasjonsrørene. Disse hullene må være klare når vi kommer for å montere. Før vi kan begynne montasjen må jeg også skrive bestillingsliste etter tegning, slik at alle delene vi trenger er i sonen når vi skal starte. 

En gang i uken er det driftsmøte hvor baser og byggeledelsen går gjennom fremdriften og eventuelle utfordringer rundt den.

På nesten daglig basis må jeg ha mindre møter på plassen med baser fra andre fag, som regel på grunn av en kollisjon i montasjen, for eksempel at det ikke er plass til å krysse et sprinkelrør. Noen ganger er det enkelt å løse problemet på plassen, andre ganger må vi sende det videre til prosjekterende. Prosjekterende, også kalt prosjektleder, er den personen som sitter på det overordna ansvaret på jobben, og den som tar dialogen videre opp mot byggherre ved behov. 

Noen dager er det veldig hektisk på grunn av mange møter, mens andre er roligere og jeg får tid til å montere ventilasjon selv. Dette gjør at jeg får jobbe på et administrativt nivå, hvor jeg må samarbeide med andre mennesker, planlegge drift og være løsningsorientert samtidig som jeg får jobbe praktisk med håndverket. 

Teknisk rom er det rommet hvor aggregatene står, de er maskineriet som får det til å gå luft i ventilasjonsrørene. Aggregatkomponentene må monteres sammen og plasseres ut ifra tegning. Ut fra aggregatet skal det gå store eller små kanaler. Disse må jeg ta mål av på plassen før de produseres av en som står på verkstedet. Og til slutt monteres og isoleres. 

Imellom store prosjekter kan jeg få små jobber utvendig, som for eksempel å montere et sokkelbeslag rundt et bygg eller hjørnebeslag rundt en inngang. Da må jeg først ut på plassen å ta mål før jeg drar inn på verkstedet for å produsere beslagene, og til slutt dra ut å montere de på plass. 

Hva kreves for å kunne jobbe som ventilasjons- og blikkenslagerarbeider? 

– For å bli ventilasjons- og blikkenslagerarbeider er det vanligst å gå to år på yrkesfag på videregående og to år som lærling i en bedrift. Du kan også velge å gå ett år på skole og tre å i bedrift, eller fire år i bedrift, men på slutten av læretiden må du ta eksamen i fellesfag som norsk, engelsk med flere. 

Det er også mulig å jobbe som hjelpearbeider i minst fem år før du går opp som privatist og tar eksamen før en svenneprøve

Det er også mulig å gå som voksenlærling gjennom opplæringskontoret, da med en læretid på totalt fire år. Du får fratrekk i læretiden hvis du har fullført VG1 Bygg og Anlegg, fellesfag og/eller har praksis i faget. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Hvis du skal trives i dette faget må du like å ha en aktiv hverdag og å produsere med hendene. Det er en fordel hvis du har god samarbeidsevne, da du ofte jobber tett med andre mennesker. Å være løsningsorientert og selvstendig er to egenskaper som kommer godt med i denne jobben.

Hvis du trives best innendørs, er dette kanskje ikke noe for deg. Det hender man har arbeidsoppgaver utendørs som ventilasjonsarbeider. Som blikkenslager jobber man ute hele året. Det passer også dårlig om man er redd for høyder, da vi ofte jobber noen meter over bakken, opp under taket, for eksempel i en idrettshall eller på et tak. 

Hva liker du best med å være ventilasjons- og blikkenslagerarbeider? 

– Det jeg liker aller best med yrket mitt er at jeg aldri kommer til å bli utlært. Det dukker opp stadig nye oppgaver som utfordrer meg. Jeg liker også historien til faget, og har lyst til å bidra til å holde liv i gammel kunnskap. 

Det jeg elsker mest må være hvor forskjellig dagene kan være og at man havner på nye steder og møter nye folk hele tiden. Jeg har vært med på å heise inn store aggregatkomponenter opp til åttende etasje. Jeg har montert ventilasjon i renseanlegg inne i berget under bakken. Jeg har jobbet på flybasen på Ørlandet og sett jagerfly ta av og lande. 

Hva liker du minst? 

– Om det er noe jeg må trekke ned, må det være dager hvor det er lite å gjøre og du ikke får montert ventilasjon av en eller annen grunn. Da blir dagene veldig lange.

Image
To personer ser på en tegning som ligger på et bord. De har på seg hjelm og hørselsvern.
Foto: Tempe blikk og ventilasjon AS

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Her er det mange muligheter. Hvis du ikke ønsker å ta høyere utdanning, kan du jobbe deg opp i stilling i bedriften. Her er det muligheter for å bli faglig leder, verkstedansvarlig, avdelingsleder og så videre. 

Etter at du har tatt svennebrev, kan du gå på teknisk fagskole og bli for eksempel prosjektleder eller servicetekniker. Du kan også ta høyere utdanning og bli ingeniør og tegne komplette ventilasjonsanlegg til prosjekter hvor du regner ut kubikk og trykk og liknende. Hvis du skal gjøre det, er det veldig kjekt å ha erfaring med montasje!

Du kan også ta mesterbrev og starte din egen bedrift. 

Hva kan man forvente i lønn som ventilasjons- og blikkenslagerarbeider?

– I faget vårt ligger en gjennomsnittlig årslønn på cirka 600 000 kroner i året. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som ventilasjons- og blikkenslagerarbeider?

– Her er sjansen stor. Det er ingen formelle krav om erfaring i byggebransjen fra før. Har du god arbeidsmoral og stå-på-vilje, har du kommet langt allerede. Det er flere i min bedrift som har jobbet i barnehage eller som kokk før de begynte hos oss, og de trives veldig godt etter flere år i yrket. 

Tilhørende utdanninger

Ventilasjons- og blikkenslagerfag

Du lærer om produksjon, montasje, modernisering, rehabilitering og reparasjon av ventilasjonsanlegg, fasader og tak.

Finn studier