Spesialist i fordøyelsessykdommer
Hvorfor valgte du å bli spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer?
– Jeg har alltid drømt om å være doktor og å hjelpe folk. Jeg er opprinnelig tysk og på den tiden jeg bodde i Tyskland var det verneplikt. Jeg ville ikke i militæret og da fikk jeg utføre siviltjeneste i stedet. Da jobbet jeg på sykehus i femten måneder som assistent og oppdaget at det var kjempegøy. På et sykehus er det masse kunnskapsrike mennesker, og det er mange yrkesgrupper som jobber sammen for pasientens beste. Dermed bestemte jeg meg for å bli lege. En spennende, viktig og meningsfull jobb som aldri blir kjedelig. Utdanningen er også spennende.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En vanlig arbeidsdag for meg starter med morgenmøte. Der går vi gjennom pasientene som har kommet inn det siste døgnet og eventuelle andre ting. Etter det har vi noe vi kaller previsitt. Det er noe vi gjør før vi skal på visitt hos pasientene, altså besøke de pasientene som er innlagt på sykehuset. På previsitt går vi gjennom papirene til pasientene, sammen med sykepleierne. Etter det fordeler vi hvem som skriver ut pasientene og så går resten av dagen til poliklinikk. Det går ut på å ha samtaler med pasienter over telefon eller på sykehuset og å gjennomføre ulike undersøkelser. I tillegg må vi sette av noe tid til papirarbeid.
Vår arbeidstid er fra 08.00-16.00, men noen ganger har vi vakt. Som overlege har du som regel vakt fram til 18.00 eller 19.00 og noen ganger kan du også bli ringt senere. Da trenger vi ikke være på sykehuset, men være klar om noe skjer. Dette varierer veldig fra sykehus til sykehus.
Fordøyelsessykdommer er det en del av indremedisin. Jeg er glad i detektivarbeid, og på indremedisin driver vi på en måte på med det. Vi skjærer ikke, men tenker mye og prøver å finne ut av hva det er som er galt med pasienten som trenger hjelp. Det kan være morsomt å skjære også, og i gastroenterologi kan man kombinere skjæring og detektivarbeidet med koloskopi. Koloskopi er en metode vi bruker for å undersøke tykktarmen.
Vi kan også spare pasienter for operasjoner ved å for eksempel fjerne polypper med strøm. Det er altså mange spennende ting vi kan holde på med og det er det som er så morsomt med jobben. Det er ikke så skummelt som mange skal ha det til og vi samarbeider tett med sykepleiere.
Hva kreves for å kunne jobbe som en spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer?
– Du må først og fremst ha generell studiekompetanse og ganske godt snitt for å komme inn på medisinstudiet i Norge.
Etter at man er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege starter spesialiseringen. Spesialiseringen varer minst seks og et halvt og man jobber som lege mens man spesialiserer seg.
Når det kommer til personlige egenskaper er det positivt å være strukturert. Man må være nysgjerrig og selv om arbeidstiden kan være fra 08.00-16.00 er det pasienten som er i fokus så noen dager kan bli lengre og noen dager kortere.
Hvem passer det ikke for?
– Det passer ikke for dem som ikke liker å se blod eller at din pasient har det vondt. Bortsett fra det så passer det nok egentlig for dem fleste. Min anbefaling er å prøve. Er du nysgjerrig på lege og har lyst, start på legestudiet. Det er ikke noe farlig å hoppe av hvis man finner ut av at det ikke var som man hadde tenkt. Da har du hvert fall prøvd.
Hva liker du best med å være overlege og spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer?
– Det beste med å være overlege og spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer er at det aldri blir kjedelig. Det er en god balanse mellom det praktiske og det teoretiske. Det er også en meget viktig jobb og du kan være med på å positivt endre livet til dine pasienter. Det er en god følelse.
Hva liker du minst?
– Det må være at det er misforhold mellom arbeidsmengde og tid. Vi har noen ganger altfor lite tid til å gjøre det vi må. Det er på grunn av at det er for lite folk i dette yrket. Da tenker jeg spesielt på yrket spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer.
Hva slags type folk passer denne jobben til?
– Du må være god på å samarbeide med andre. Kommunikasjon er viktig og det å jobbe i team er en stor del av jobben.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det finnes masse muligheter innenfor yrket. Du kan jobbe på sykehus og du kan jobbe privat. Du kan også forske. Du kan for så vidt jobbe i industrien også. En annen ting man kan gjøre er å ikke ha en fulltidsstilling på kun ett sykehus, men jobbe som vikar på ulike sykehus. Da får du lært mye av andre og de kan lære noe av deg. Kompetanseoverføring er viktig.
Hva kan man forvente i lønn som overlege og spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer?
– Lønnen her er etter tariff. Som turnuslege så starter du med en lønn på ca. 750.000 kroner inkludert vakt og ender opp på en lønn på rundt 1.200.000 når du er spesialist. Det kan høres mye ut, men så er det en livsviktig jobb også. Det er også gode pensjonsordninger.
Hvordan er sjansene for å få jobb som overlege og spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer?
– Det er ikke noe problem og få seg jobb som spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer eller overlege. Det som kan være problemet for mange er å komme seg inn på selve medisinstudiet. Det er et tøft studie med høye snitt som krever at man jobber hardt for å komme inn og å være der. Jeg tror at hvis man vil nok, så klarer de fleste det. Det er et økende behov for ansatte innenfor gastroenterologi.
Tilhørende utdanninger
Medisin profesjonsstudium
Du lærer om medisiner og hvordan sykdommer oppstår, forebygges og behandles. For å bli lege må du ta et profesjonsstudium i medisin, det er en seksårig utdannelse.
Finn studier