Røykdykker

– For å jobbe som røykdykker må du like å løse utfordringer, være samarbeidsvillig og fokusert, sier Reynir Sigurdsson.
Reynir Sigurdsson, 55 år
Røykdykker (deltidsstilling)
Vestnes Kommune
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Dette er en jobb som krever at du er i veldig god form.»
― Reynir Sigurdsson
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 22.08.2021
«Dette er en jobb som krever at du er i veldig god form.»
― Reynir Sigurdsson
«Jeg liker å jobbe som røykdykker fordi jeg kan hjelpe andre og fordi jeg møter ulike mennesker og problemer på hvert enkelt skadested.»
― Reynir Sigurdsson

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg ønsket å prøve å jobbe i brannvesenet ved siden av min fulltidsjobb fordi mange av kollegaene mine også gjorde det, og etter hvert ble jeg tildelt stillingen røykdykker. Dette er en ekstrajobb jeg har ved siden av min vanlige hverdagsjobb, som tillater meg å få mange spennende, nye utfordringer, både mentalt og fysisk. Jeg sitter allerede på mange sikkerhetskurs siden jeg er maskinsjef til hverdags, så det var ikke så vanskelig å få denne jobben. Jeg har nå vært røykdykker i tolv år.

Image
Røykdykker Reynir Sigurdsson ser på uniformen sin.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber som deltidsrøykdykker på en lokal brannstasjon. Vi har vakt 24/7 hele året og får vite om oppdrag gjennom en alarm på radioen vår. Radioen skal vi gå med i lomma hele tiden. Da må vi droppe alt vi har og dra på stasjonen. De oppdragene som kommer inn kan være brann-, helse- eller ulykkesrelatert, for eksempel et hus som står i flammer, en person har fått hjertestans eller at to biler har krasjet.

Oppdraget blir lest opp på radioen vår, vi godkjenner eller avslår innkallelsen, så setter jeg meg i bilen hjemme, kjører til stasjonen, og på vei til stasjonen hører jeg på radioen hva som har foregått, på stasjonen kler jeg på meg nødvendige arbeidsklær basert på oppdragsomfanget. Deretter setter jeg meg i brannbilen og vi kjører til plassen. Når vi kommer til skadestedet, handler det om å forstå skadeomfanget og å få tildelt arbeidsoppgaver fra innsatsleder. Så gjør vi nødvendige ting for å fikse problemet.

Dersom det er snakk om en brann, skal jeg som røykdykker gå inn i røykfylte og varme områder. For eksempel må jeg gå inn i et brennende hus for å hjelpe mennesker ut og slokke brannen. Dette betyr at vi må ha på oss korrekt utstyr, som oksygenmaske og varmebeskyttende klær. Det kan være farlig og man må vite hva man gjør.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves sikkerhetskurs og førerkort klasse C. Du må ha god fysisk og psykisk helse, og du må være forberedt på å teste den fysiske helsen ofte. Du kan også ta fagbrev som røykdykker, men det har ikke jeg.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Dette er en jobb som krever at du er i veldig god form. Du må bære tungt utstyr i ekstrem varme, svømme langt og du må løfte mennesker. Du må også ha sterk psyke. Du kommer til å behandle og være i tett kontakt med mennesker som har opplevd kriser og som er svært skadet. Da må du tenke klart og logisk, og sette sikkerhet først.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å jobbe som røykdykker fordi jeg kan hjelpe andre og fordi jeg møter ulike mennesker og problemer på hvert enkelt skadested, noe som gjør at jeg blir mentalt utfordret hele tiden.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det kan noen ganger være vanskelig å møte de fysiske kravene som settes på de testene vi skal ta, og det er nok det jeg synes er mest vanskelig med denne jobben.

Image
Røykdykker Reynir Sigurdsson viser frem brannbilene.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– For å jobbe som røykdykker må du like å løse utfordringer, være samarbeidsvillig og fokusert. Du må også være flink til å følge retningslinjer og gjøre slik du får beskjed om. Dette er ikke en jobb hvor du skal være en helt, du skal gjøre det du blir fortalt. Selv om jobben din er å redde andre og å slokke brann, skal du ta din egen sikkerhet først. Alle ansatte skal hjem etter oppdraget. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg tror at arbeidserfaring som røykdykker kan bli sett på som positivt hvis man ønsker å jobbe med sikkerhet eller HMS. Du kan også klatre internt på brannstasjonen, og neste stilling kan for eksempel være å bli innsatsleder. Da forteller du de andre hva de skal gjøre.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Det er jeg ikke sikker på da jeg bare har en deltidsstilling.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er ikke gode dersom du ønsker dette som en fulltidsjobb, men det kan være mulig dersom du vil ha en liten deltidsstilling. Hvis du ønsker dette som fulltidsjobb må du nok satse mye, ta fagbrev og være villig til å flytte på deg.