Psykoterapeut
Hvorfor valgte du å bli psykoterapeut?
– Fra jeg var liten har jeg observert mennesker. Jeg forstår i dag at jeg følte energien deres. Jeg opplevde at tanten min døde, samt mobbing og krenkelser. Sommeren før ungdomsskolen leste jeg bøkene til Wayner Dyer, noe som ga meg styrke og la spiren for det arbeidet jeg gjør i dag.
Etter videregående studerte jeg kommunikasjonsteori. Jeg ble barnevernspedagog og etter hvert butikkeier, samtidig som jeg studerte innen økonomi og ledelse. Deretter ønsket jeg å gå tilbake til å være en hjelper. Videre studerte jeg coaching, NLP og hypnose, før det ble gestaltterapi i syv år. I tillegg til vold- og traumestudier. Kombinasjonen av disse studiene gir meg tittelen psykoterapeut.
Ved siden av å drive privat psykoterapipraksis, jobbet jeg i helsevesenet innen psykiatri, rusomsorg, barnevern, krisesenter og oppfølging av ungdom i risiko.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg står opp tidlig for å skrive min andre bok. Den heter «Mester», og handler om å være mester i eget liv. Deretter er det en vanlig morgen med frokost og kjøring i barnehagen. Hvis jeg skal ha terapitime eller samtale for YouTube-kanalen min, så forbereder jeg meg gjennom å se over notatene mine. Jeg har stor frihet i forhold til når jeg begynner arbeidsdagen. Fortrinnsvis jobber jeg mellom klokken 09.30-15.00.
Nå om dagen lager jeg en dokumentarfilm med en filmskaper. Dokumentaren handler om kjærlighet til naturen i mennesket, og mennesket i naturen. Utenom det driver jeg flere Facebook-grupper innen livsstilssykdommer. Jeg gjør også terapi på klienter. Dette kan være enkeltindivider eller par som vil ha terapi eller hypnose. Men også selskaper, som eiendomsmeglere og ledere, hvor jeg praktiserer coaching, kommunikasjonstrening og workshops.
Jeg har tidligere drevet Bergen Helhetsklinikk med et eierteam. Som eier og daglig leder hadde jeg mange ansatte delt inn i ulike avdelinger; colon-body-mind. Det var kiropraktorer, muskelterapeuter, sykepleiere, hypnoterapeuter og en lege. Covid-nedstengningen førte til at vi måtte legge ned klinikken. Å drive klinikk var hektisk, men også meningsfullt. Nå som jeg jobber hjemmefra har jeg tid til å fordype meg i det som inspirerer og gir meg energi.
Hva kreves for å få jobb som psykoterapeut?
– For å bli gestalpsykoterapeut i Norge tar du utdanning hos Norsk Gestaltinstitutt. For å komme inn er det intervju og opptaksprøve, samt krav til relevant bachelorgrad innen helse, omsorg eller juss. Mange av de som går på studiet, er lærere, politibetjenter, barnevernspedagoger, sosionomer, leger og lignende. Man kan få fritak fra utdanningskravet. Utdanningen krever 70 timer egenterapi med en gestaltterapeut. Det er en privat deltidsutdanning med varighet på fire år.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette er et yrke som passer for de som er oppriktig interessert i mennesker. Når klientene våre forteller oss historier, så er dette historier som de ikke sier til noen andre. Vi er privilegerte som får komme inn i disse hemmelige rommene i menneskenes liv. Man må evne å se mennesket bak, og genuint ville hjelpe dem. Dette er en jobb for de som er kreative og tenker utenfor boksen. For å hjelpe mennesker er det nødvendig å forstå helhet, sammenhenger og prosess, samt fokusere på ressurser og hva som virker og hjelper. De aller fleste som er psykoterapeuter, jobber privat, så du må mest sannsynlig drive egen praksis.
Dette er ikke en jobb for de som vil jobbe etter det offentlige helsevesenets protokoller. Vi jobber ikke med tanken om at det finnes bare én løsning på ett problem.
Hva liker du best med å være psykoterapeut?
– Det jeg liker best er at gestaltterapi har gitt meg verktøy som kan hjelpe mennesker videre. Jeg elsker at det gjennom denne kunnskapen er et potensial til å bringe frem et skifte slik at menneskene kan lære og erfare at det er bevisstheten som er fundamental. I tillegg til hvordan man kan bruke tankeverktøyet og følelsesapparatet best mulig.
Hva liker du minst?
– Det kan være hardt å stå i når noen har opplevd et stort tap og er i sorg, og alt jeg kan gjøre er å støtte. Det som gjør at det er verdt det er at jeg vet at de kommer gjennom det, og å se veksten og innsikten de får. Selv om det er veldig vondt, kan det å gjennomgå en krise eller traume gi helt spesielle styrker.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er muligheter i offentlig sektor, organisasjoner og stiftelser. Jeg har drevet en helseklinikk, hatt en liten privat praksis, skrevet bok og holdt foredrag. Jeg har gjennomført coaching og workshops med selskaper og organisasjoner, samt blitt forespurt om å være spesialisert fosterhjem i barnevernet. Man kan gjøre mye forskjellig.
Hva tjener man som psykoterapeut?
– Man jobber privat, så lønnen vil variere. Jeg tar selv 1000 kroner i timen, slik jeg jobber nå. Når man er nyutdannet er det vanlig å ta rundt 600 kroner i timen. Mange har deltidsjobber i helse- eller skolesystemet ved siden av i begynnelsen. De som tjener best tilbyr kurs og grupper, i tillegg til at de har laget onlinekurs og tilbyr individual- og parterapi. Det er vanskelig å si hva en vanlig lønn er.
Hvordan er sjansene for å få jobb som psykoterapeut?
– Det er gode muligheter, men det krever være selvstendig. Når det er sagt så eier man sin egen tid, og det er verdifullt. Man må være flink til å dele kunnskap med andre mennesker. Jo mer man deler, jo mer får man tilbake. Det er noe som heter at man får de klientene man skal ha.
Tilhørende utdanninger
Terapeutiske utdanninger
Du kan velge fag som gestaltterapi, coaching, akupunktur og adferdsterapi.
Finn studier