Negledesigner

Negledesigner og salongeier Tu Dinh forteller at de aller fleste i bransjen velger å starte for seg selv. Det å være sin egen sjef gir mye frihet, men også et stort ansvar. 
Portettbilde av Tu Dinh. Hun smiler i kameraet. Håret er i hestehale og hun har hvit bluse på.
Tu Dinh, 38 år
Negldesigner og daglig leder
Hos Eivy Nails & Beauty, Oslo
«Man kommer veldig tett på folk, og jeg har faktisk fått flere venninner, som jeg både har spist middag hos og reist med.»
― Tu Dinh
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 30.06.2022
«Man kommer veldig tett på folk, og jeg har faktisk fått flere venninner, som jeg både har spist middag hos og reist med.»
― Tu Dinh
«Som negledesigner må du elske å gjøre detaljearbeid, du må være presis, tålmodig og en god selger. »
― Tu Dinh

Hvorfor valgte du å bli negledesigner?

– Jeg var egentlig blomsterdekoratør og jeg så for meg en fremtid innen det yrket. Jeg hadde faktisk planer om å starte mitt eget selskap som blomsterdekoratør. Omvendingen skjedde da jeg fikk pollenallergi, noe som gjorde at jeg gikk gjennom en omskolering.

Jeg så etter et yrke som var mindre tidkrevende samtidig som jeg kunne drive selv. Jeg fikk prøvd meg som negledesigner i to måneder, og likte jobben veldig godt. Det gjorde at jeg begynte på en utdanning som negledesigner i Sverige, og siden det har jeg vært i yrket. Jeg har drevet min egen salong i fem år nå.

Image
Tu Dinh tørker støv i hyllene i butikken
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg starter alltid dagen med å rydde salongen, rense instrumenter og gjøre alt klart til at kundene skal komme. For meg er det veldig viktig at kundene skal komme hit og at de skal føle på velvære. Det skal være et renslig miljø som man kan slappe av i. For kundene er det egenpleie å komme hit, det er viktig å huske på. Kunden må kunne slappe av og kose seg når de er her. 

Når kundene kommer går dagen som regel slag i slag. Vi jobber ganske tidsbestemt. Det er satt av god nok tid for behandlingene, men noen ganger kommer kundene for sent eller det blir forsinkelser på andre måter. Det forskyver ofte hele dagen, og gjør at vi jobber med tidspress. Man må også prestere, for man kan ikke slurve selv om det er dårlig tid. Som negledesigner man være sosial og få kunden til å føle seg vel. Man kan velge å ikke prate, men kundene liker som regel ikke det.

De behandlingene vi gjør er extension av negler med shellac- eller akrylnegler, lakkering av egne negler, pedikyr og bryn- og vippebehandling. Jeg har også gjort spraytan og massasje.

Som negledesigner jobber man egentlig slik man ønsker, men som regel jobber man mer enn man bør. Det er ikke bare behandlinger man skal gjøre, det er også administrasjon av bedriften. Dette innebærer å bestille varer, føre regnskap, markedsføre bedriften og å gjøre research på trender og design. Jeg bruker mye tid på Pintrest for å se på negledesign. Det å være sin egen sjef gir mye frihet, men også et stort ansvar. 

Hva kreves for å kunne jobbe som negledesigner?

– Å være negledesigner er ikke en beskyttet tittel, alle kan legge negler. Når det er sagt så bør du ha sertifikater for å drive på et seriøst og profesjonelt nivå. Her i Norge kan man for eksempel studere til å bli negletekniker på Neglakademiet og Beauty og Helseakademiet. Den utdanningen tar seks måneder. Jeg tok utdanningen min i Sverige, da Norge ikke hadde så mange neglestudier på den tiden.

Da jeg var ferdig med studiet brukte jeg opptil ett år på å øve meg i faget. Denne perioden tok jeg lite betalt for arbeidet jeg gjorde. Dette var for å få faglig selvtillit, bygge en kundegruppe og kanskje skape noen signaturlooks. Deretter startet jeg min egen salong.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Som negledesigner må du elske å gjøre detaljearbeid, du må være presis, tålmodig og en god selger. Det er en stor bonus om du er utadvendt og villig til å gjøre det lille ekstra for kunden din, for det er det som skaper de beste kunderelasjonene. Man skal selvfølgelig levere et godt håndarbeid, men du må også være en person som kundene ønsker å komme tilbake til. Det skal være en opplevelse å komme til deg.

Dessuten må du være dedikert, da det er mye konkurranse fra andre som gjør det samme som deg. Hvis du skal drive for deg selv, som de aller fleste gjør, må du kunne skape et eget varemerke. 

Man må ha god helse for å kunne jobbe som negledesigner. Du kommer til å sitte statisk med detaljarbeid store deler av dagen, så det er viktig å ha sterke armer og rygg. Dersom du lett får senebetennelse eller du har skader i rygg, så bør du ikke jobbe med dette. Hvis du har dårlig syn, eksem, sensitiv hud, astma eller tåler støv dårlig så bør du heller ikke ha denne jobben. 

Hva liker du best med å være negledesigner? 

– Det jeg liker best er at man blir veldig godt kjent med kundene sine. Man kommer veldig tett på folk, og jeg har faktisk fått flere venninner, som jeg både har spist middag hos og reist med. Jeg har opplevd å få mye kjærlighet fra kundene mine, blant annet under korona, da salongen måtte stenges og jeg begynte å selge vårruller. Da kom flere kunder til meg å handlet, bare for å støtte meg. Det betydde mye.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst er nok regnskapet som hører til med å drive for seg selv. Jeg er ganske dårlig i matte og med tall. Det gir meg hodepine. Jeg synes også arbeidstidene kan være vanskelig. Det er lange arbeidsdager hvis man ikke lærer å sette grenser.

Image
En rosa negl med diamant på blir filt av en neglefil
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som negledesigner kan du spesialisere deg på ulike typer designs og behandlinger, for eksempel gellack og akryl. Det er mange som finner en signaturbehandling som gjør at kundene kommer tilbake. Mange negledesignere velger også å tilby flere tjenester innen skjønnhet, som for eksempel behandling på vipper og bryn, voksing, spraytan eller massasje. Da kan man kan få flere kunder og selge mer. 

Når det kommer til valg av arbeidsforhold, så har du også flere muligheter som negledesigner. Det er stort sett tre alternativer. Man kan jobbe som ansatt for noen andre, man kan være selvstendig næringsdrivende og leie et bord i noen andre sin salong eller man kan drive for seg selv. De aller fleste velger å starte for seg selv.

Man kan også bli kursholder innen negledesign. Da må du jobbe for å bli et kjent og respektert navn i bransjen.

Hva kan man forvente i lønn som negledesigner? 

– Lønnen er ganske kjip, vet jeg. Jeg har ikke vært ansatt som negledesigner, men jeg vet at det er vanlig å få lønn ut ifra hvor flink du er. Flere jeg kjenner får rundt 200–150 kroner i timen. Hvis du driver for deg selv, er det enklere å få mer i lønn. Da bestemmer du også selv hvor mye du jobber og hvilken priser du setter på arbeidet ditt.

Hvordan er sjansene for å få jobb som negledesigner?

– Jeg kjenner ikke til det generelle markedet så godt, men jeg vet at jeg sliter med å finne negledesignere som vil leie stol. De aller fleste vil starte for seg selv. Jeg anbefaler alle nye negledesignere å begynne å jobbe på en annen salong før de starter for seg selv. Det er en god mulighet til å få erfaring, og et arbeid å vise til på sosiale medier, samt en kundebase. Starter man helt fra scratch må man finne absolutt alle kunder selv. I begynnelsen fant jeg kunder på Facebook Marketplace og Finn.no. Jobber man på en salong så har de kunder fra før av.