Legemiddelkonsulent

– Jeg setter stor pris på at man aldri blir ferdig utlært, og at kunnskapsdelingen går begge veier – både å formidle og å lære. Det gjør at man utvikler seg hele tiden, sier Christina.
Kvinne med langt blondt hår og svarte briller smiler til kamera. Hun er kledd i en marineblå dressjakke med lange brune striper. Hun sitter foran PC-en i et åpent kontorlandskap med flere arbeidsstasjoner i bakgrunnen.
Christina Martini Bråthen, 46 år
Legemiddelkonsulent
Novartis Norge AS, Oslo
«Du må like å jobbe med mennesker, være nysgjerrig og ha vilje til å lære.»
― Christina Martini Bråthen
Tekst og foto:
Belinda Rabije Vila
Publisert: 01.07.2025
«Du må like å jobbe med mennesker, være nysgjerrig og ha vilje til å lære.»
― Christina Martini Bråthen
«Jeg motiveres av å vite at arbeidet mitt bidrar til at pasienter får bedre behandling, som kan gi økt livskvalitet – og i noen tilfeller redde liv.»
― Christina Martini Bråthen

Hvorfor valgte du å bli legemiddelkonsulent?

– Jeg kom inn i legemiddelbransjen for over 20 år siden, først og fremst fordi jeg var nysgjerrig. Det var en bransje jeg visste lite om, og jeg kjente få som jobbet der. Jeg er utdannet radiograf, og hadde en deltidsjobb ved siden av studiene. En kollega der fortalte om jobben sin i et legemiddelfirma, og det vekket virkelig interessen. Farmakologi var dessuten et fag jeg syntes var utrolig spennende, noe som forsterket nysgjerrigheten ytterligere.

Sett med dagens øyne, så tror jeg nok fascinasjonen min handler mer om det banebrytende arbeidet som nå foregår – spesielt innen celle- og genterapi. Det er en revolusjonerende behandlingsform, der behandlingen i større grad er målrettet og tilpasset den enkelte pasient. Tidligere var det mer én behandling for alle. I dag ser vi en utvikling mot personlig tilpasset medisin, og det er utrolig spennende å få være med på.

Jeg må også nevne at selve ordet «legemiddelkonsulent» ikke brukes så mye lenger – det var vanligere før. I dag er det mer vanlig med engelske titler, som for eksempel Health Care Manager.

Image
Kvinne med langt blondt hår, hvit T-skjorte og marineblå stripete dressjakke sitter sammen med en kollega med langt brunt hår og svart dressjakke. De sitter i et møterom og ser på en PowerPoint-presentasjon fra arbeidsplassen.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det viktigste jeg gjør, er å formidle kunnskap om legemidler og nyskapende behandlinger som vi i Novartis utvikler og forsker på, samt bidra til at disse blir tilgjengelige for norske pasienter.

Arbeidshverdagen er svært variert. Tidligere var det mer tradisjonelle salgsmøter, mens vi i dag har gått over til mer faglige og dialogbaserte møter, tilpasset dagens behov. Vi har stor fleksibilitet i arbeidstiden, og det er ikke en klassisk 8-16-jobb. 

Jeg reiser en del, både innenlands for å møte leger på sykehus, og til internasjonale kongresser. Da tilpasser man selvsagt arbeidstiden, og det kan bli både kvelds- og helgejobbing innimellom.

I tillegg til det eksterne arbeidet, jobber jeg også internt med prosjekter, tverrfaglig samarbeid, og noen ganger sammen med andre legemiddelfirmaer for å arrangere gode fagmøter. Det er viktig at vi får innspill fra leger og sykepleiere, slik at det vi tilbyr faktisk er relevant og nyttig for dem.

Jeg er en av dem i Novartis som har mest kontakt med kundene våre, først og fremst sykehusleger, men av og til også sykepleiere. Akkurat nå jobber jeg med et spesialisert område innen sjeldne blodkreftsykdommer, og samarbeider tett med hematologer.

En viktig del av jobben er å holde meg faglig oppdatert gjennom å lese forskning og forstå markedet. Dette er avgjørende for å kunne formidle informasjon på en god måte innenfor det regelverket vi forholder oss til i Norge.

Hva kreves for å kunne jobbe som legemiddelkonsulent?

– Du må ha en relevant utdanningsbakgrunn, men det handler også mye om personlige egenskaper. Du må like å snakke med folk, være nysgjerrig og ha et ønske om å lære – for du blir aldri ferdig utlært i denne jobben. 

Man må også tåle endringer. Bransjen er stadig i utvikling, og ressursene flyttes dit de trengs. Selv om jeg jobber med hematologi i dag, betyr ikke det at jeg nødvendigvis gjør det neste år. Endringsvilje er en viktig egenskap.

Hvem passer dette yrket for – og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer for deg som er nysgjerrig, liker å jobbe med mennesker og har et sterkt ønske om å formidle kunnskap. Det er mye samarbeid, både internt i selskapet og eksternt med helsepersonell. Du må like å være i dialog og bidra aktivt og på den måten bidra til at mennesker kan få best mulig behandling og bedre livskvalitet - og i noen tilfeller redde liv.

Hvis du derimot trives best med å jobbe alene på kontor, analysere tall og lage rapporter, så er kanskje ikke dette riktig yrke. Det kreves også en indre drivkraft da du må ha lyst til å skape aktivitet og ta initiativ, for det er lite som kommer av seg selv.

Du må også trives med høyt tempo og varierende arbeidsmengde. Det kan være hektiske perioder med kvelds- og helgejobbing, for eksempel når du planlegger større møter eller skal delta på kongresser.

Hva liker du best med å være legemiddelkonsulent?

– Det jeg liker aller best, er variasjonen. Det skjer noe nytt hele tiden. Man lærer konstant, og har alltid prosjekter å drive frem. Selv om noen oppgaver går igjen, er ingen dager helt like. Det gir meg masse energi. 

Jeg setter også stor pris på at man aldri blir ferdig utlært, og at kunnskapsdeling går begge veier, både at man formidler og mottar. Det gjør at man utvikler seg hele tiden.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst, er at vi noen ganger bruker litt for mye tid på interne prosesser og systemer. Det er selvfølgelig viktig med struktur og regulering – vi jobber tross alt med legemidler – men det kan være frustrerende når det går på bekostning av tiden man gjerne ville brukt ute hos kundene.

Image
Kvinne med langt, mørkeblondt hår, iført marineblå dressjakke med brune striper, sitter i en lydisolert bås for å gjennomføre temamøte med kunde.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– I et stort, internasjonalt selskap som Novartis finnes det nærmest ubegrensede muligheter. Du kan starte i én avdeling og ende opp i en helt annen, avhengig av hva du interesserer deg for. Det finnes også muligheter for internasjonalt arbeid, både på kort og lang sikt.

Selskapet ønsker at ansatte skal utvikle seg, både i nåværende rolle og inn i nye – og de legger til rette for det. Man kan for eksempel gå over i administrative roller, ledelse, eller andre fagområder.

De fleste i bransjen har helsefaglig bakgrunn, men noen har også økonomiutdanning, ofte på bachelor- eller masternivå. For å jobbe som legemiddelkonsulent kreves det at man består lov og bransjeeksamen. Mange velger å ta videreutdanning gjennom kurs arrangert av LMI (Legemiddelindustrien).

Hva tjener en legemiddelkonsulent?

– Lønnen varierer, men ligger ofte mellom 650 000 og noe over 1 million kroner, avhengig av erfaring, ansiennitet og hvor godt du og selskapet gjør det. Godtgjørelsen er ofte sammensatt av flere deler som eksempelvis bonusordninger og andre goder som bilordninger og forsikringer.

Hvordan er sjansene for å få jobb som legemiddelkonsulent?

– Det er færre stillinger i dag enn tidligere, fordi måten man jobber på har endret seg. Det kan være vanskelig å komme inn uten erfaring, rett og slett fordi det er mange i bransjen fra før. Erfaring veier tungt. 

Det er vanligvis mange søkere på de stillingene som lyses ut. En mulig vei inn kan være å starte i en annen stilling i et legemiddelfirma, og så jobbe seg mot rollen man ønsker.