Glassblåser

– Glassmassen er som myk, brennende lava det ene øyeblikket og skinnende og klart det neste, sier Heidi.
Dame med t-skjorte og forkle over seg sitter på en benk. Det står en lampe i bakgrunnen.
Heidi Skofsrud, 35 år
Glassblåser
Studio Sirkel / Sirkel Glass, Fredrikstad
«En glassblåser må forstå hvordan glasset beveger seg ved ulike temperaturer, mengder, vinkler og så videre.»
― Heidi Skofsrud
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 27.11.2023
«En glassblåser må forstå hvordan glasset beveger seg ved ulike temperaturer, mengder, vinkler og så videre.»
― Heidi Skofsrud
«Glass er et av få materialer som kan resirkuleres et uendelig antall ganger, som gir muligheter for mange spennende bærekraftprosjekter.»
― Heidi Skofsrud

Hvorfor valgte du å bli glassblåser? 

– Det var nok en rekke tilfeldigheter som ledet opp til det, men hovedsakelig valgte jeg det fordi jeg hadde veldig, veldig lyst. Jeg var interessert i glassblåsing som barn og på et tidspunkt tok jeg bare valget og så meg ikke tilbake.

Image
Dame med hvit t-skjorte og svart forkle over ser inn i en ovn. Hun har en lang jernpinne i hendene.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Dagen starter med å åpne avspenningsovnen og ta ut glassene som ble laget dagen før. Glassmassen går forholdsvis raskt fra flytende til fast form, og fra høy til lav temperatur, når du arbeider med det. Dette skaper spenninger i glasset som gjør at glasset kan knuse av seg selv. For å unngå dette må glassene kjøles sakte ned over natten og er klare først morgenen etter. Deretter gjør jeg klart verkstedet ved å finne fram verktøy og forberede utstyr som trengs til dagens produksjon.

Forskjellige type produkter og produksjonsmetoder krever ulikt verktøy, men stort sett er det ulike sakser, skjæreverktøy og formeverktøy i vått tre. Man blåser glass gjennom metallrør vi kaller blåsepiper. Disse må forvarmes for at glasset skal feste seg til dem – glasset er forøvrig 1150 grader varmt i smelteovnen. Det er ikke mye tid til å hente eller justere verktøy når du først er i gang med å blåse et produkt, så jeg passer på å ha alt klart før jeg går i gang med dagens produksjon. Hvor mye man produserer i løpet av en dag avhenger av hvilke produkter man lager. Et enkelt vannglass tar om lag 10 minutter å lage.

Mange glassblåsere designer og utvikler produktene sine selv, noen realiserer andres design. I Studio Sirkel jobber vi med designere, som ofte er med i verkstedet under produksjonen. Forespørslene vi får er gjerne fra restauranter, designere kan komme med tegninger og ideer de vil realisere, vi får forespørsler om utsmykking av bygninger, eller privatpersoner som ønsker bruksgjenstander hjemme som ikke er masseproduserte. I tillegg til selve blåsingen har jeg oppfølging av kunder, noe administrativt arbeid og vedlikehold av verktøy, ovner og utstyr.

I verkstedet jeg jobber i bruker vi kun glass som er levert til gjenvinning. På sorteringsanlegget sorteres glasset etter fargene klart, brunt og grønt, så jeg blåser produkter i disse fargene. Da er glasset gjennomfarget allerede inne i smelteovnen. Ellers finnes det også fargepigmenter i ulike varianter som man kan farge glass med. En av de vanligste måtene å farge på er med «mel», altså glassfarge som ser ut som for eksempel blått mel, som man ruller glasset i etter å ha hentet det ut av ovnen, for deretter å varme opp til fargen har smeltet inn i glasset.

Arbeidsdagen avsluttes med å skuffe resirkulert glass i smelteovnen, som smelter over natten.

Hva kreves for å kunne jobbe som glassblåser? 

– I Norge kan du ta fagbrev som glassblåser ved å være lærling i et glassblåserverksted. Jeg var lærling ved Hadeland Glassverk og tok fagbrevet der. I utlandet finnes det glassblåserskoler som tar i mot norske studenter, for eksempel i Sverige og Danmark. Det er to hovedretninger du kan følge innen glassblåsing: Kunstglass og bruksglass, eller en kombinasjon av disse to.

Mange glassblåsere driver for seg selv, som krever struktur og stå-på-vilje. Siden det heter «glassblåser» får jeg ofte spørsmål om man må ha gode lunger, men sannheten er at blåsingen kun er en liten del av faget – og selve blåsingen er forholdsvis enkel. Glassblåsing er først og fremst et håndverk, der det viktigste er hva du får til med hendene og verktøyene dine, samt at du forstår hvordan glasset beveger seg ved ulike temperaturer, mengder, vinkler og så videre.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer til deg som er interessert i materialet glass. Det er det du bruker mest tid med og må ordentlig godt kjent med. Du skal nok se etter et annet yrke om målet ditt er å bli rik eller om du ikke er glad i fysisk, til tider tungt, arbeid.

Hva liker du best med å være glassblåser? 

– Jeg blir aldri lei av å se på og jobbe med glassmassen. Den er som myk, brennende lava det ene øyeblikket og skinnende og klart det neste. Du går aldri tom for måter å utforske og utvikle mulighetene med materialet. Det er også lettere å ikke «ta med deg jobben hjem» når det hovedsakelig er oppgaver som må gjøres i verkstedet, og ikke på en datamaskin. Jeg syns også det er stas at folk er så entusiastiske når det kommer til glassblåsing, som gjør at man møter mange hyggelige folk.

Hva liker du minst?

– Om sommeren kan det være veldig varmt å jobbe foran smelteovnen. Da gjelder det bare å få i seg nok drikke, så det er ikke noe problem. Varmen er en del av jobben, som stort sett bare er et pluss for min del.

Image
Dame i svart t-skjorte står med en pinne i hånda og noe oransje på pinnen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Et fagbrev i glassblåsing er kanskje ikke relevant i så mange andre bransjer, men det finnes flere spennende retninger å gå. Du kan jobbe på fabrikk eller som selvstendig næringsdrivende. Lage kunst, bruksgjenstander eller utforske bruksområdene for glass. Mange ser på glass som skjørt siden det er knusbart, men mest av alt er glass et av de hardeste materialene vi har. Glass er også et av få materialer som kan resirkuleres et uendelig antall ganger, som gir muligheter for mange spennende bærekraftprosjekter. Glassblåserfaget er på UNESCOs liste over verneverdige håndverk, som betyr at det er mye man kan jobbe med for å utvikle faget videre og jobbe for å holde det relevant.

Hva kan man forvente i lønn som glassblåser?

– Fra 360.000 til 460.000 kroner, avhengig av stilling og arbeidssted.

Hvordan er sjansene for å få jobb som glassblåser?

– Det er ikke mange utlyste stillinger som glassblåser, men ved å oppsøke glassblåserverksteder og vise initiativ er det alltid noen som er interesserte i god arbeidskraft. Mange velger også å starte for seg selv. Noen glassblåsere leier seg inn i glassverksteder og selger produktene sine via nettbutikk eller markeder.

Tilhørende utdanninger

Glassblåserfaget

Du lærer gamle håndverksteknikker for å bevare kulturarven ved å produsere tidstypiske bruks-, pryd- og kunstglass.

Finn studier