Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg har alltid elsket å skape med hendene. På videregående gikk jeg på linjen som da het Tegning, form og farge. Det ble grunnsteinen i mitt yrkesvalg. Jeg fikk bekreftet at jeg ikke er god på å sitte stille, men at jeg hadde en forståelse for form og farge som jeg kunne utvikle. At det ble glass er en tilfeldighet. Jeg lette etter et yrke hvor jeg kunne være kreativ og samtidig bruke hele kroppen. Riksglasskolan i Sverige kom opp i et tilfeldig søk på Google, og med det starter jeg på veien mot mitt yrkesvalg. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg er medeier i Formbar Glassverksted AS i Haugesund. Det er et felles verksted som jeg driver med to andre glassblåsere. Vi åpnet for tre år siden og foruten om glassblåserverksted, har vi også sliperi, utsalg, kontor og atelier.
Dagene er veldig varierte. Vi planlegger uken i grove trekk og får oversikt over hva som må gjøres til hvilke tidsfrister. Arbeidsoppgavene varierer fra å svare på e-post og telefoner, til å slipe glass, tørke støv i butikken og passe på at vi har alt vi behøver av råvarer. Vi håndterer kunder, skisser opp til nye produkter, gjøre tester til kunstverk og ikke minst blåser glass. For oss er det viktig at vi fordeler oppgavene jevnt. Det gjør også at ingen dag blir helt lik. 

Ideer til nye produkter får jeg ofte når jeg holder på med noe annet i glass, og bruker omgivelsene mine som inspirasjon. Som formgiver og håndverker jobber jeg med komposisjon og stramme former, og blander gjerne andre materialer inn i arbeidene for å skape et helhetlig inntrykk. Et nytt produkt tar lang tid fra skisse til det står i butikkhyllene. Jeg begynner som oftest med en rask skisse på papir før jeg tester det i glass. Etter det vurderer jeg fram og tilbake og ser på form, farge og størrelse. Jeg har frihet til å skape hva jeg vil innen visse rammer. Kundene setter krav til pris og jeg må finne ut av selve teknikken som tilsvarer prisen. Det er en kombinasjon jeg elsker med yrket mitt.

En av mine andre oppgaver er salg. Jeg tar kontakt med bedrifter og gir ulike forslag på for eksempel jule- og kundegaver. Jeg er også den av oss som i hovedsak styrer Instagramkontoen og Facebook. Der informerer vi kundene våre om hva vi gjør, nye produkter, gamle produkter, priser og størrelse. Jeg har ikke gått på skole for å lære noe om salg, så det har vært en bratt og morsom læringskurve. I hovedsak tar jeg utgangspunkt i hvordan jeg selv ville blitt møtt i en bedrift eller butikk.   

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Jeg startet utdanningsløpet mitt på Riksglasskolan i Sverige. Glassblåserlinjen er treårig. Etter det jobbet jeg for Klart Glass hvor jeg tok fagbrev i glassblåserhåndverket. Jeg har i tillegg gått på Det Kongelige Danske Kunstakademis skoler og Designskolen på Bornholm, hvor jeg tok en bachelor i glassdesign.

Det vanlige utdanningsløpet er ett år på skole og tre års opplæring i bedrift. Det kreves mye øving og kompetanse for å mestre glassblåserhåndverket. Jeg anbefaler å starte helt med blanke ark på en yrkesskole, hvor du steg for steg både i glassblåserverkstedet og i sliperiet, lærer faget. Riksglasskolan i Sverige gir det perfekte utgangspunkt for å jobbe videre med utdanning innen glassfaget.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Det er fysisk hardt arbeid for kroppen. Har du for eksempel problemer med rygg eller håndledd er kanskje ikke glassblåsing det du skal holde på med. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Å kunne leve av det å skape med hendene, samtidig som jeg må bruke hodet er det desidert beste. Jeg føler det er et privilegium å skape noe som folk vil ha i hjemmene sine.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det er mye mer papirarbeid enn det jeg så for meg før vi startet verkstedet. Det er en stor jobb å drive en bedrift. En ting er å skape objektene, men en må også klare å selge for å betale regninger og lønninger. Egentlig er det en god utfordring. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– For dem som liker å være kreativ og fysisk aktiv, holder ut høy varme og takler stadige utfordringer i hverdagen. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Ønsker du å styre din egen hverdag og ha frie kunstneriske tøyler innen glassfaget anbefaler jeg å starte eget glassblåserverksted.
Noen større glassverk har glasshåndverkere ansatt. De aller fleste glasshåndverkere jobber i små glasshytter og er selvstendig næringsdrivende. De står for alt fra formgiving til produksjon og salg. 

Fordelen med å gå på skole hvor en virkelig går i dybden av et yrkesfag, som for eksempel på Riksglasskolan, gir deg et forsprang med tanke på materialforståelse. Om du ønsker å bli produktdesigner eller kunstner med glass som ditt emne er det en klar fordel å forstå materiale håndverksmessig.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tjener 430 000 kroner i året etter drøye tre års drift.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke mange muligheter for å få fast jobb som glassblåser, men de finnes. Hadeland og Magnor har fast ansatte glassblåsere. De aller fleste starter for seg selv, eller gjør som oss og begynner noe sammen. 

 

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Det vanlige utdanningsløpet er ett år på skole og tre års opplæring i bedrift.
Jeg føler det er et privilegium å skape noe som folk vil ha i hjemmene sine.
Å kunne skape med hendene og samtidig bruke hodet, er det beste med yrket mitt.