Forgyller

– Det gir meg enorm glede å gjøre det jeg gjør, sier forgyller Sarah B Eggen som driver eget forgyllerverksted i Oslo.
Portrett av forgyller Sarah B. Eggen foran en gullvegg.
Sarah B. Eggen, 46 år
Forgyller
Sarah B. Eggen Forgylling
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«– Jeg gjør alt fra førstehjelp på rammer, forgylling av nye rammer, speil og møbler.»
― Sarah B. Eggen
Publisert: 12.08.2020
«– Jeg gjør alt fra førstehjelp på rammer, forgylling av nye rammer, speil og møbler.»
― Sarah B. Eggen
«– Som håndverker må man finne en glede i å være tålmodig, noe man egentlig må være i mange yrker. »
― Sarah B. Eggen

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Veien har blitt til underveis, vil jeg si. Det har vært en lang vei frem til yrket jeg har nå, men ingenting har vært unødvendig. Det er lett å glemme at de små tingene og erfaringene også er veldig verdifulle. Jeg gikk først tegning, form og farge på videregående, så tok jeg noen fag på UIO, deretter grunnkurs i trearbeidsfag og vg1 møbelsnekker, før jeg etterhvert dro til England for å bli møbelrestaurerer. På skolen var et av fagene forgylling, noe jeg syntes var veldig gøy. Jeg søkte meg derfor til et verksted som bare drev med forgylling og der trivdes jeg kjempegodt. Siden da har jeg drevet med forgylling. Da jeg kom hjem fra England, startet jeg mitt eget verksted, som jeg fortsatt driver i dag. 

Image
Forgyller Sarah B. Eggen jobber med en modell av riksløven
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Hver dag er forskjellig, selv om jeg gjør de samme prosessene. Materialene jeg bruker er kritt, harelim og gull. Jeg gjør alt fra førstehjelp på rammer, forgylling av nye rammer, speil og møbler. Mye er forebyggende arbeid. Gull er den siste lille delen, mens grunnarbeidet er kjempeviktig for at det skal bli et bra arbeid. Jeg sikrer overflater og limer løse deler. Jeg jobber også med interiør og metalforgylling med kunstnere. 

Noen av kundene mine er faste kunder, som auksjonshus for eksempel. De fleste kundene jeg har er på anbefaling fra kunder jeg har fra før, som er et resultat av nettverksbygging over flere år. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Forgyllerfaget er et særløpsfag med 1 år på skole og 3 år i bedrift. Jeg har ikke selv gått den veien, jeg tok den som privatist med en skriftlig og en praktisk prøve.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Personer som ikke er nøye, ikke tålmodige og ikke kan kjenne form med fingrene. 

Hva liker du best med dette yrket?

– Jeg elsker jobben min. Det er fantastisk gøy å kunne gjøre sånn at møbler kan brukes, og å forlenge livet til møbler. Hver dag har en ny utfordring og oppgave, og jeg elsker å løse de oppgavene. Jeg liker variasjonen og jeg liker veldig godt kundekontakten, men også det at jeg kan sitte og jobbe med en lydbok på øret. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er veldig lite jeg ikke liker, men det er ikke alltid jeg er kjempeglad i å jobbe ute. Komplisert utejobbing gjør at jeg må ha med meg mange ting, og plutselig mangler jeg noe utstyr. Og det at det til tider kan være litt ensomt, siden jeg jobber alene. Skal man for eksempel løfte noe tungt, er det jo fint med et ekstra sett med armer som kan hjelpe til. Men for min del, synes jeg egentlig det er kjempedeilig å komme på verkstedet å få litt alenetid. 

Image
 Sarah B. Eggen arbeider med en bilderamme på verkstedet
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Tålmodighet er vesentlig i dette yrket, sammen med det å være nøyaktig og ha et godt håndlag. Også det å ha et blikk for dette, for å kunne rekonstruere overflater. Noen ganger har jeg pusset og pusset i ukevis, og da må man ha tålmodighet til det. Som håndverker må man finne en glede i å være tålmodig, noe man egentlig må være i mange yrker. Veldig mye kan jo læres med øving, men en genuin interesse og glede over materialene vi jobber med, tror jeg er viktig i dette håndverket. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange vil starte for seg selv. Man må jobbe litt hos andre og få erfaring før man starter for seg selv, mener jeg. Det er et yrke hvor man kan ha masse å gjøre hvis man vil, det er dermed litt opp til en selv. Det å ha flere ben å stå på, skaper enda flere muligheter. Jeg for eksempel, som også kan restaurere møbler, kan også jobbe på gullstoler og andre møbler. Har man en god base, vil det gi en flere muligheter. Det er en stor fordel å kombinere ulike håndverk som for eksempel maling og forgylling.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det kan variere alt fra 300.000 kr til nærmere 1 million kr i året, helt avhengig av egeninnsats og hvilke prosjekter man jobber med. Mer jevnt over er kanskje cirka 400.000 – 450.000 kr ikke helt urealistisk. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Mulighetene er der, men det er ikke kjempemange verksteder som driver med forgylling. En del jobber som rammemakere. Forgyllere jobber på forskjellige måter, og kundene kan variere ut fra dette. Sjansene for jobb er der, men man må være innstilt på eventuelt å jobbe frilans. Også tror jeg Norge kommer til å trenge forgyllere i fremtiden. 

Tilhørende utdanninger

Forgyllerfag

Du lærer å bevare og reparere eldre og skadede gjenstander i tre, metaller, stein og gips. Dette gjør du ved å bruke en pensel til å legge på sølv, gull eller metall der det trengs på gjenstanden.

Finn studier