Dataanalytiker
Hvorfor valgte du å bli dataanalytiker?
– At jeg fikk jobb som dataanalytiker, er egentlig litt tilfeldig. Da jeg skrev mastergrad søkte jeg på litt ulike jobber, og fordi jeg trivdes med analyse og kvantitativ metode, tenkte jeg at en vitenskapelig assistent-stilling ville passe meg godt. Det var det jeg fikk hos Verian. Etter at jeg startet fikk jeg flere og andre oppgaver enn jeg var tiltenkt. Derfor fungerer jeg nå både som dataanalytiker, prosjektleder og rådgiver.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Verian er et analyse- og evalueringsinstitutt, og veldig forenklet kan man si at vi jobber med å finne ut hva befolkningen mener om alt mulig rart. I tillegg jobber vi med evalueringer av offentlige tiltak og atferdsanalyser. Vi arbeider hovedsakelig med offentlige virksomheter, frivillige organisasjoner og politiske partier, og problemstillinger innenfor disse sektorene.
Jeg er heldig med å ha en fleksibel arbeidshverdag, og fordi jeg har tendenser til å slumre litt lenger enn planlagt, kommer jeg gjerne på jobb i nitiden. Jeg starter alltid dagen med en kopp kaffe og en liten prat med mine kolleger. Vi er bare elleve stykker, så jeg kjenner alle godt.
Fordi alt vi gjør er prosjektbasert, er det stor variasjon i hvordan en arbeidsdag ser ut. Felles for alle prosjekter er at vi bruker mye tid på metode, altså hvordan vi skal få tak i målgruppen og få mest mulig valide svar på det vi lurer på. Derfor bruker vi mye tid på å utvikle gode spørreskjemaer, og til å trekke representative utvalg av målgruppen. Etter at vi har hatt en undersøkelse i felt (altså at folk har svart på undersøkelsen), kan vi sette i gang med å analysere dataene. Dette er ofte den mest spennende delen!
Vi må alltid ha den opprinnelige problemstillingen i bakhodet – hva er det vi egentlig skal finne ut av? Vi bruker forskjellige statistikkprogrammer og rapporteringsløsninger for å analysere dataene. Fordi alle kunder har ulike behov, varierer det litt hva vi leverer. Noen ønsker kun en tilrettelagt datafil, og andre lange skriftlige rapporter, så dette avgjør i stor grad min arbeidsdag.
Hva kreves for å kunne jobbe som dataanalytiker?
– Hos oss er det ansatt mange statsvitere, men vi har også en samfunnsøkonom, sosiolog og folkehelseviter. De fleste har mastergrad, men vi har også noen forskere med doktorgradsutdanning. Andre i bransjen, som ikke bare jobber med offentlige virksomheter, men også med private virksomheter, har studert markedsføring, medievitenskap og andre ting. Med andre ord er det mange veier til denne jobben!
Å kunne bruke statistikkprogrammer og å ha kjennskap til kvantitativ metode, er en fordel. Jeg jobber hovedsakelig med kvantitativ data, men som dataanalytiker kan man også arbeide med kvalitative intervjuer, innholds- og medieanalyser også.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Å jobbe som dataanalytiker krever at du kan holde tunga rett i munnen. I hvert fall når man arbeider med kvantitative data, hvor nøyaktighet og detaljer er viktig. Hvis du ikke liker å arbeide med å kna tall, burde du kanskje velge et annet yrke.
Dataanalytiker kombinert med rådgiver og prosjektleder, krever også at man kan heve blikket fra detaljene for å se de store linjene. Det er slik man finner de interessante sammenhengene.
Hva liker du best med å være dataanalytiker?
– At jeg bidrar til kunnskapsgrunnlaget for viktige beslutninger!
Iblant kan man føle seg som et lite og overflødig tannhjul, men man må huske på at alle tannhjulene må være på plass for at (samfunns)maskineriet skal gå rundt.
Hva liker du minst?
– Kronglete programvarer som ikke funker som de skal! I blant blir man også litt lei av å sitte stille hele dagen, men da må man være flink til å ta seg en spasertur rundt kvartalet.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor dataanalytiker?
– Jeg jobber i et evaluerings- og analyseinstitutt, og de er det jo mange av. Både i offentlige og private virksomheter er det stillinger spesevifikt for analytikere.
Hva kan man forvente i lønn som dataanalytiker?
– Lønnen varierer veldig, utfra om man er ansatt privat eller offentlig, og hvor relevant utdanning og erfaring man har. Jeg tror man kan forvente mellom 500.000 og 700.000, i hvert fall av de første par årene
Hvordan er sjansene for å få jobb som dataanalytiker?
– Fordi det er såpass varierende hvor man kan jobbe, er det gode muligheter vil jeg tro. Det spørs litt hva slags problemstillinger man er interessert i!
Tilhørende utdanninger
Informatikk
Du lærer om struktur, drift og bruk av datamaskiner og informasjonssystemer. Informatikk kalles også computer science, og er det som står bak alt av programvare.
Finn studier