CNC-operatør

– En interesse for maskiner gjør jobben mer interessant. Teknologien utvikler seg veldig fort og det er gøy å følge med, forteller Vebjørn.
En mann med lyst, kort hår og skjegg smiler mot kamera. Han er ikledd en svart genser og bak ham står en blå maskin med mange knapper på.
Vebjørn Valmestadrød, 30 år
CNC-operatør
H Henriksen, Tønsberg
«Å kunne løse utfordringer underveis gjør at man kan jobbe mye mer selvstendig.  »
― Vebjørn Valmestadrød
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 25.11.2022
«Å kunne løse utfordringer underveis gjør at man kan jobbe mye mer selvstendig.  »
― Vebjørn Valmestadrød
«Jeg lager ting, og det gir meg yrkesstolthet.»
― Vebjørn Valmestadrød

Hvorfor valgte du å bli CNC-operatør?

– Jeg ville fort ut i jobb og valgte å ta et yrkesfag. Ettersom jeg likte mekanikk, begynte jeg på TIP. Der fikk jeg en innføring i mye forskjellig, blant annet maskinering. Det interesserte meg, og jeg valgte å gå videre og ta fagbrev som CNC-operatør. Det er selve prosessen fra å begynne med et emne som omformes til noe brukbart, som er gøy. Jeg har hatt flaks med arbeidsplassen fordi jeg lager ting til vår egen produksjon, blant annet løftekroker til båter og spesialutstyr til forsvaret. Ingeniørene som tegner delene, sitter i etasjen over, og det er enkelt å komme med innspill. En annen ting jeg er litt stolt over er å jobbe i byens eldste familieeide verksted fra 1856. Den gangen produserte de hvalfangerutstyr.

Image
En mann med lyst, kort hår og svart genser står vendt med ryggen mot kamera. Han har hørselvern rundt nakken. Han holder i et håndtak på en blå dør.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg stempler meg inn klokken 07.00, går til arbeidsstasjonen min og sjekker på systemet hvilke jobber som skal gjøres den dagen. Produksjonssjefen kommer innom, og sammen med kollegaen min diskuterer vi hva som skal gjøres når. Det kan være vedlikehold, utviklingsprosjekter med nye produkter, og også ting vi vanligvis produserer. På produksjonsorden står det hvilket emne jeg skal lage og hvordan jeg skal kappe materialet. Har jeg laget delen tidligere har jeg all data på en tegning og på selve ordren. Det kan for eksempel være 100 mm av en syrefast stang som har en diameter på 70 mm. Jeg jobber blant annet med aluminium, syrefast og Duplex og titan.

Jeg finner fram programmet på dataen og starter opp CNC-maskinen. Er det en ny del må jeg finne ut hvordan jeg skal spenne opp emnet, og lage et nytt program. Deretter må jeg finne frem og sette inn de verktøyene jeg skal bruke i CNC-maskinen.

Har jeg laget den tidligere så er informasjonen lagret. Da står det hvilke verktøy jeg skal bruke, og jeg trenger bare å sette verktøyene inn i maskinen. Så spenner jeg fast emnet i maskinen og legger inn koordinatene på nullpunktet. Det er mange standarder og toleranser jeg må forholde meg til. Deretter er det egentlig å starte, og se at det går bra. For å være på den sikre siden tar jeg ofte en luft-kjøring for å se om det fungerer som det skal. Hvis det går galt så er det ofte fordi det skjærende verktøyet er slitt, og må byttes. Når jeg er ferdig med delen, avslutter jeg produksjonsordren og legger den på lager. Det er veldig varierende hvor avanserte delene er. Noen ganger kan jeg lage tre på en dag, andre ganger kan jeg bruke en uke på en del.

Det er et lite verksted med to CNC-operatører. Jeg jobbet en stund som den eneste, og det var godt å få en kollega. Det er en del støy på verkstedet. Jeg jobber med hørselvern, vernesko og andre strenge krav til HMS. Vi tenker på kroppen ved å passe på å bevege oss, og vi står på matter med demping. Fordi ingeniørene sitter i etasjen over, har vi et tett samarbeid og vi hjelper hverandre underveis. Jeg har en spredt arbeidsmengde utover året, men til tider kan det være travelt med deadliner.

Hva kreves for å kunne jobbe som CNC-operatør? 

– Det kreves to år på skole og to år som lærling. De fleste vil ha folk med fagbrev. Selv var jeg lærling her og fikk fast jobb etter fagbrevet.

Å ha en interesse for maskiner gjør jobben mer interessant. Teknologien utvikler seg veldig fort og det er gøy å følge med. Å kunne løse utfordringer underveis gjør at man kan jobbe mye mer selvstendig.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Du må være nøyaktig og årvåken. Du må følge med på om verktøyene blir slitt, og det påvirker toleransen. Tålmodighet er en dyd også i dette yrket. Det er ofte en del fikling for å få det til. Ikke alt går som det skal, og å være kreativ og løsningsorientert er en god ting. Kanskje du må lage et verktøy for å få det til.

Er du alt det motsatte av det jeg har nevnt, så passer dette yrket dårlig.

Hva liker du best med å være CNC-operatør? 

– Å være med på prosessen fra emne til del, er gøy. Jeg lager ting, og det gir meg yrkesstolthet. Jeg jobber veldig selvstendig, og det passer meg godt.

Hva liker du minst?

– Når det går galt, kan det få store ringvirkninger. Det er mange kostbare verktøy og emner.

Image
En mann i svart genser og et svart hørselvern på hodet ser på en PC-skjerm.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste jobber på verksted av et eller annet slag. Noen spesialiserer seg på masseproduserte deler, andre lager unike deler. Det er mange typer maskiner. Jeg jobber med CNC-maskiner som har roterende spindel, og kan avansere til et utall andre typer maskiner. Laserskjæring og trådskjæremaskiner kan også være CNC-styrt.

Man kan videreutdanne seg til ingeniør via y-veien. Min kollega skal gå den veien. Selv trives jeg godt med det jeg gjør nå.

Hva tjener man som CNC-operatør?

– Jeg tjener 515 000 kroner i året med ti års ansiennitet.

Hvordan er sjansene for å få jobb som CNC-operatør?

– Jeg tror de er gode. Det er stor rift om folk med fagbrev.

Tilhørende utdanninger

CNC-maskineringsfag

Du lærer om datastyring av maskiner for produksjon av mekaniske deler og komponenter.

Finn studier