Bryst- og endokrinkirurg
Hvorfor valgte du å bli bryst og endokrinkirurg?
– At jeg ville bli lege fant jeg ut etter videregående. Jeg ville ha et meningsfullt yrke hvor jeg kunne utgjøre en forskjell for andre. Etter medisinstudiet hadde jeg turnustjeneste ved Stavanger Universitetssjukehus, og var innom forskjellige kirurgiske avdelinger, deriblant bryst- og endokrinkirurgi. Der ble jeg inkludert og ivaretatt på en god måte.
Som fersk lege fikk jeg delta under operasjoner, fikk mye pasientkontakt og ble vist tillit fra kollegaer. Den gode erfaringen fra turnustiden gjorde at jeg ville spesialisere meg innenfor dette fagområdet.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Mine arbeidsdager varierer gjennom uka. Jeg har dager med poliklinikk, som innebærer 20–30 minutters konsultasjoner med pasienter, med ulike problemstillinger. Det kan for eksempel være konsultasjoner som omhandler utredning og planlegging før operasjon, eller kontroller etter utførte operasjoner.
I noen konsultasjoner er det tøffe beskjeder som skal gis, for eksempel å informere om at det er påvist brystkreft hos pasienten. I disse konsultasjonene må man ofte bruke tid for å kunne ivareta pasienten på en god måte i en vanskelig situasjon.
Andre dager gjennomfører jeg operasjoner, som vanligvis er planlagt god tid i forveien. Det er hovedsakelig operasjoner for brystkreft og for godartede tilstander i skjoldbruskkjertelen eller i biskjoldbruskkjertlene.
Når vi opererer brystkreft, fjerner vi svulsten og tilhørende lymfeknuter, og vi bruker teknikker for at brystet skal se så normalt ut som mulig etterpå. Noen ganger samarbeider vi med plastikkirurger under operasjonen.
Operasjoner på skjoldbruskkjertelen og biskjoldbruskkjertlene er ofte mer teknisk krevende, fordi det er veldig små anatomiske forhold og flere viktige strukturer i nærheten, som blodkar og nerver som ikke må skades. Det krever stor presisjon og nøyaktighet.
En del av arbeidsdagen består også av administrasjon, for eksempel å godkjenne prøvesvar og sende brev med svar på undersøkelser til pasienter. I tillegg må jeg dokumentere grundig i journalen til pasienten hva jeg har informert om, undersøkt og konkludert med.
Vi har også ukentlige tverrfaglige møter, hvor vi diskuterer behandlingsopplegg for den enkelte pasient. Vi diskuterer for eksempel hva bildediagnostikk og vevsprøver fra pasienter med kuler i bryst eller i skjoldbruskkjertelen viser, og hvilken behandling som skal planlegges videre.
Vi har en arbeidsplan for alle legene på avdelingen med oppsatte tider for poliklinikk og operasjoner, og planen rullerer over tid.
Arbeidstiden er hverdager fra klokka 07.30 til klokka 16.00. Vi jobber normalt bare på dagtid, men innen kort tid vil det sannsynligvis bli en vaktordning hvor det skal være en bryst- og endokrinkirurg tilgjengelig, også på kveldstid og i helgene. Mange andre sykehus har vaktordning for bryst- og endokrinkirurger.
Hva kreves for å jobbe som bryst- og endokrinkirurg?
For å jobbe som bryst- og endokrinkirurg må du først gjennomføre medisinstudiet som går over seks år. Deretter må du gjennomføre 1,5 år med LIS 1 (det som tidligere ble kalt turnustjeneste). Videre må du jobbe i to år og rotere mellom ulike kirurgiske avdelinger, slik at du får en generell kirurgisk kompetanse.
I denne perioden må du som regel delta i kirurgisk vaktordning og jobbe turnus. De neste tre årene er det LIS3, hvor du jobber ved avdeling for bryst- og endokrinkirurgi og spesialiserer deg innenfor dette fagfeltet.
Totalt må du jobbe som lege i minimum 6.5 år (inkludert LIS1) for å bli spesialist i bryst- og endokrinkirurgi. I løpet av disse årene må du oppnå en rekke læringsmål, og oppnåelse av læringsmål avgjør når du er ferdig spesialist. Et av mange læringsmål er for eksempel «Ha god kunnskap om benigne og maligne tumorens i thyreoidea. Beherske operasjon av sykdommer i thyreoidea.
For å jobbe med kirurgi, kreves det at du er fingernem og stødig på hånda. Halskirurgi er «finkirurgi», og det krever nøyaktighet.
Å jobbe som bryst- og endokrinkirurg krever at du har god arbeidskapasitet fordi det er ofte stor arbeidsmengde og travle arbeidsdager. Yrket er i stadig utvikling, og det krever at du holder deg faglig oppdatert.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
Dette yrket passer for deg som liker å komme tett på andre mennesker. Du må også være praktisk anlagt, fingernem og nøyaktig.
Dersom du ikke liker å ha tett kontakt med andre mennesker, vil det være vanskelig å ha dette yrket. Hvis du er lite fingernem, så er det viktig å vurdere om kirurgi er riktig spesialisering.
For deg som har behov for fleksibilitet i forhold til arbeidstid kan yrket bli vanskelig. Som kirurg kreves det at du er på jobb på et gitt tidspunkt på morgenen, og at du opererer pasienten til du er ferdig, uansett om klokka sier at arbeidsdagen egentlig er over.
Viktige egenskaper i dette yrket er å ha empati og gode kommunikasjonsevner. Du må ha evne til å forklare vanskelige medisinske ting på en forståelig måte, slik at pasientene skjønner omfanget av diagnose og behandling.
Dessuten tror jeg det er viktig å oppriktig bry seg om pasientene sine. Jeg er overbevist om at det er noe pasientene merker, og det er viktig å skape trygghet og ro i en behandlingssituasjon som ellers kan føles usikker og skummel.
Hva liker du best med å være bryst- og endokrinkirurg?
Jeg liker godt å drive med kirurgi og operere. I tillegg liker jeg å møte mange ulike typer mennesker som jeg kommer tett på og får gode relasjoner til. Det er givende å kunne hjelpe pasientene gjennom en krevende periode. For mange av mine pasienter er det gode prognoser, og det synes jeg er oppløftende.
Det betyr mye for meg at vi har et bra arbeidsmiljø på avdelingen hvor jeg jobber, og at jeg trives med mine arbeidskollegaer.
En annen ting jeg liker med yrket mitt, er at vi samarbeider tett med flere fagmiljø, blant annet med spesialister innen radiologi, patologi, plastikkirurgi, endokrinologi, onkologi og nukleærmedisin.
Jobben min innebærer lite øyeblikkelig hjelp, og jeg liker at jeg til en viss grad kan ha en planlagt arbeidssituasjon.
Hva liker du minst?
I min jobb er det lite fleksibel arbeidstid. Når det er operasjoner, så må jeg jobbe til operasjonene er ferdig, og noen ganger går det utover planlagte aktiviteter med familien min.
Det går også mer og mer tid til administrasjon, blant annet til til å dokumentere alt vi gjør i ulike journalsystemer, og det fører til at det blir mindre tid til pasientkontakt og kirurgi, som er det jeg liker best.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
De fleste bryst- og endokrinkirurger jobber på sykehus, men det er også muligheter for å jobbe med forskning og undervisning. Det finnes noen få private klinikker med jobber innenfor dette fagområdet.
Hva tjener en bryst- og endokrinkirurg?
Grunnlønn for overlege i bryst- og endokrinkirurgi er kr 942 000 pr. år. Lønn for vakt og overtid kommer i tillegg.
Hvordan er sjansene for å få jobb som bryst- og endokrinkirurg?
Det er generelt mangel på legespesialister i Norge. Jobbmulighetene for en bryst- og endokrinkirurg vil variere noe, avhengig av hvor i landet du ønsker å jobbe. Mange sykehus har avdeling for bryst- og endokrinkirurgi, men det er ikke alle steder det er ledige stillinger. Hvis du er villig til å flytte på deg, er det gode muligheter for å få jobb.
Tilhørende utdanninger
Medisin profesjonsstudium
Du lærer om medisiner og hvordan sykdommer oppstår, forebygges og behandles. For å bli lege må du ta et profesjonsstudium i medisin, det er en seksårig utdannelse.
Finn studier