Blikkenslager

– Det beste med jobben er for meg å gjøre et godt stykke håndverk, sier Herman.
Mann med svart jakke og svart caps. Bak han på veggen, henger en rekke verktøy.
Herman Joelson, 30 år
Blikkenslager
Bærum Taktekking og Blikkenslager as i Bærum
«Da jeg begynte her fikk jeg beskjed om at jeg aldri ville gå uten jobb en eneste dag – og de hadde rett!»
― Herman Joelson
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 24.02.2023
«Da jeg begynte her fikk jeg beskjed om at jeg aldri ville gå uten jobb en eneste dag – og de hadde rett!»
― Herman Joelson
«Det er et krav at du tåler vær og vind. Det nytter ikke å si at det er for kaldt eller for tungt.»
― Herman Joelson

Hvorfor valgte du å bli blikkenslager?

– Planen var å bli rørlegger, og det var én og samme linje som blikkenslager på videregående. I klassen skulle 38 av totalt 40 elever bli rørleggere, og å finne læreplass var i beinhard konkurranse med de andre. Det var faktisk hardt jeg ikke engang gadd å prøve. Jeg tok i stedet bussen til en blikkenslagerbedrift i nærheten, banket på døren og fikk læreplass på dagen. Det er tretten år siden jeg banket på den døra og jeg er kjempefornøyd med jobben. Rørleggerdrømmen har jeg lagt helt bak meg. Jeg driver med et håndverksfag hvor vi lager nesten alt for hånd, og det er et edelt og allsidig yrke. 

Image
mann i svarte klær på et verksted hvor han lager beslag til en pipe.
foto: Thomas Bekker

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsdagen starter med å møte på verkstedet og få tildelt dagens oppdrag. Det kan høres ut som en klisje at ingen dager er like, men sånn er det faktisk som blikkenslager. Når jeg kommer om morgenen vet jeg ikke hva som venter meg. Det kan svinge fra det å tilpasse en peisplate til å starte å renovere et stort tak. 

En typisk jobb kan være en pipe som er gammel og trenger fornying eller må kles på nytt. Jeg setter meg i bilen, måler opp pipa, drar til verkstedet og produserer nye beslag. Tilbake på huset river jeg eksisterende beslag, tetter under de gamle beslagene og monterer nye beslag.

Vi jobber med tynne plater i kobber, aluminium, sink, messing og lakkerte plastbelagte stålplater. Inne på verkstedet lager vi takhatter, produserer diverse beslag til tak og gjør de nødvendige forberedelsene før vi reiser ut. I denne bedriften jobber vi mest med tak på privathus i Oslo, Asker og Bærum. Jeg jobber både i stige og i stillas. Vi må være to når vi klatrer opp i høyden og bruker fallsikringsutstyr der det er en risiko. Jeg har blitt ganske oppfinnsom etter hvert for å slippe å gå opp og ned stigen flere ganger; jeg gjør egentlig som et ekorn og lager et depot av alt jeg trenger på hustaket. Både på verkstedet og oppe på taket er nøyaktighet kjempeviktig. Det kan være snakk om millimeter før det blir feil.

Jeg jobber med alt som har med utvendig tak å gjøre, fra takrenner, taksteinstak til platetak. Jeg jobber for det meste utendørs - også om vinteren. Jeg vet det høres kaldt ut og det er antagelig en av grunnene til at vi ikke er så mange blikkenslagere. Jeg har blitt vant til det og vil påstå at man blir kar i denne jobben.

Noen oppdrag går over lang tid. Et eksempel er den gamle ridehallen på Vinderen hvor vi drev på i tre måneder. Vi samarbeider med et håndverkersenter og når de trenger blikkenslagere så ringer de oss. Det er alltid mer enn nok jobb. Da jeg begynte her fikk jeg beskjed om at jeg aldri ville gå uten jobb en eneste dag – og de hadde rett!

Jeg har underveis blitt god på detaljer, og det jeg liker best å jobbe med er kobber. Det er også det dyreste materialet. Både fargen og måten materialet reagerer på er tilgivende og tåler mye bearbeiding. Det kan loddes, formes og sveises, og det liker jeg godt.  

Hva kreves for å kunne jobbe som blikkenslager? 

– For å ta svennebrev er det to år på skole og to år som lærling i en bedrift. En annen mulighet er å ta fagbrevet som privatist etter flere års erfaring.   

Selv tok jeg Vg1 Bygg og anlegg, Vg2 Klima, energi og miljø og deretter startet jeg som lærling.

Det er et krav at du tåler vær og vind. Det nytter ikke å si at det er for kaldt eller for tungt. Jeg begynte med høydeskrekk; i dag har jeg stor respekt for høyder, men er kurert for skrekken.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Om du ikke er løsningsorientert til å begynne med, så blir du det etter hvert. Det er mange utfordringer på et prosjekt og det er alltid noen centimeter å rette opp. Ting kan se bra ut på overflaten, men under er det ofte mye rart. En av kollegene mine gikk ned 90 kilo i denne jobben, det er hardt fysisk arbeid!

De som ikke kan kurere høydeskrekken sin, ikke er åpen for å jobbe ute og ikke liker fysiske utfordringer, er ikke egnet til blikkenslagerfaget.

Hva liker du best med å være blikkenslager? 

– Det beste med jobben er for meg å gjøre et godt stykke håndverk.

Hva liker du minst?

– Nedløpsrør i regnvær.

Image
Mann i svart singlet og arbeidsklær jobber på et bratt tak, sikret med tau.
Thomas Bekker

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– I og med at det er et håndverk som omfatter mange forskjellige yrker som snekring, muring, sveising med mere, så tror jeg at man kan jobbe med mange typer bygningsrelaterte jobber. I dag er det vanskelig å begynne for seg selv. Man er avhengig av verksted og kostbare maskiner.   

Hva kan man forvente i lønn som blikkenslager?

– En gjennomsnittslønn er cirka 460 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som blikkenslager?

– De er ekstremt gode. Vi trenger mange folk.

Tilhørende utdanninger

Ventilasjons- og blikkenslagerfag

Du lærer om produksjon, montasje, modernisering, rehabilitering og reparasjon av ventilasjonsanlegg, fasader og tak.

Finn studier