Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var litt tilfeldig, men jeg kjente til yrket fordi faren min jobbet som blikkenslager. Da jeg skulle gå på videregående, visste jeg ikke helt hva jeg ville bli, men syntes blikkenslageryrket var spennende, så det var naturlig å prøve ut om jeg likte faget. Jeg valgte bygg og anlegg på videregående og tok Vg2 innen klima, energi og miljø. Etter to år som lærling fikk jeg tilbud om fast jobb og trives veldig godt i yrket mitt.

Image
Blikkenslager Felix Singstad i oransje og svarte arbeidsklær står på stilas og jobber på tårnet ved Levanger kirke.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen starter klokka 07.00 og er vanligvis ferdig klokka 15.00. Arbeidsoppgavene varierer etter hvilke oppdrag vi er i gang med. Bedriften vår har oppdrag over hele landet, men de fleste oppdragene er i egen region, Midt-Norge.

Arbeidsoppgavene er veldig varierte. Noen dager er det avtalt et møte med en kunde som har behov for beslag på et tak, takrenner eller tilsvarende. Vi drar ut på befaring og ser hva som skal gjøres og gir kunden et forslag til løsning.

Andre arbeidsdager er jeg inne på verkstedet og produserer vinkler eller beslag for bygg vi jobber på. Da starter vi med tynne plater som tilpasses etter form og størrelse. Noe er standard produkt, og noe må tilpasses for hvert bygg.

En stor del av arbeidsuka er jeg ute på montering på bygg. Da monterer jeg beslag på tak, rundt vinduer, takrenner, pipebeslag eller fasader på større bygg.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å få fagbrev i blikkenslagerfaget kan du gå bygg og anlegg på videregående, velge klima og energi på Vg2, gjennomføre to års læretid i bedrift og bestå fagprøve. Det finnes også andre veier å gå, for eksempel fire år i lære i bedrift, ta fag som privatist og deretter ta fagprøve. Faginnholdet er under utvikling.

For å jobbe som blikkenslager bør du være i god form, ha motivasjon og interesse for faget. Du bør ha god forståelse for hva kunden ønsker, og det er en fordel å ha forståelse for utregninger og planløsninger. Noen oppdrag krever at du kan jobbe selvstendig, og andre oppdrag krever at du kan samarbeide godt med andre. Yrket er et håndverk som du bør holde ved like og jobbe med jevnlig for å utføre jobben raskt og kvalitetsmessig bra.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Yrket krever at du er i god form og kan bevege deg lett og greit. Du må være komfortabel med å gå opp og ned fra stillas, gå på bratte tak og arbeide på høye tårn, og hvis det er et problem, så passer ikke dette yrket så godt.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker at det er så stor variasjon, og kontakten med kundene liker jeg veldig godt. Det er et fagfelt som er godt synlig, og som blikkenslager er jeg den som legger siste hånd på verket. Når bygget står ferdig, gir det alltid en god følelse.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Dager med dårlig vær. Vi planlegger arbeidsuka i forhold til værvarsel, og kan jobbe på verkstedet hvis været er dårlig, men det vil også være dager hvor vi jobber ute i tjue minus eller i tretti pluss.

Image
Blikkenslager Felix Singstad jobber på et stort tak
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg anbefaler yrket for alle som er sosial og fysisk aktiv. Liker du praktiske oppgaver og liker å jobbe med hendene, så vil denne jobben passe for deg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Med fagbrev som blikkenslager kan du også jobbe som ventilasjonsmontør. Hvis du vil ta mer utdanning, kan du bygge på med teknisk fagskole eller høgskoleutdanning og bli VVS-ingeniør eller byggingeniør.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det vil variere en del, avhengig av type bedrift og ansvarsområde, men årslønn for en nyutdannet blikkenslager vil være omkring 440.000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er stor etterspørsel etter blikkenslagere, så det er mulig å få jobb på dagen. I mange områder er det et generasjonsskifte i bransjen, og etterspørselen i markedet øker, så bedriftene har et stort behov for flere fagfolk.

Tekst:
Guri Hegge