Blikkenslager Simon Mikkelsen syns det er gøy å være på jobb.

YrkesintervjuBlikkenslager favoritt ikon

Det er stas å gå rundt i byen og se sluttresultatet på diverse jobber man har gjort, sier blikkenslager Simon Mikkelsen.

Simon Mikkelsen
22 år
Blikkenslager
AS Helmer Mikkelsen, Tromsø
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg valgte å bli blikkenslager fordi jeg syns det er et artig yrke. Faren min driver en slik bedrift. Da jeg var yngre fikk jeg jobbe på bedriften hans om sommeren. Slik fikk jeg tidlig et innblikk i hva det vil si å være blikkenslager.

Etter ungdomsskolen var jeg ganske skolelei og ønsket å komme kjapt ut i arbeidslivet. Derfor valgte jeg bygg- og anleggsteknikk da jeg skulle begynne på videregående.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Som blikkenslager jobber du hovedsakelig med å montere plater på tak og fasader til bygninger. I tillegg reparerer vi lekkasjer i tak eller bygninger, og monterer stiger på taket til private huseiere. Av og til monterer vi også ventilasjonsanlegg i bygninger. 

maskin.jpg

All rights reserved.

Platene som vi bruker på tak og fasade er av ulike materialer. De kan for eksempel være av stål, kobber eller aluminium. På verkstedet former vi dem, slik at de passer til taket eller fasaden de skal festes på. Arbeidsdagene er med andre ord varierte. Noen dager drar jeg ut og jobber på bygninger. Andre dager jobber jeg inne på verkstedet og former materialet.

Noen ganger besvarer jeg også eposter og gjør andre administrative oppgaver.

Hvilken utdanning og kvalifikasjon er nødvendig for å bli blikkenslager?

- For å få fagbrev i blikkenslager må du først ta ett år med bygg- og anleggsteknikk på videregående skole. Deretter går du et år med klima-, energi- og miljøteknikk. De to siste årene er du lærling og jobber i en bedrift mens du tar ventilasjons- og blikkenslagerfaget. Som lærling får du en lønn som er litt lavere enn de som er ferdig utdannet blikkenslager.

Siden faren min driver en blikkenslagerbedrift var jeg lærling i hans bedrift. Etter at jeg fikk fagbrevet fortsatte jeg å jobbe hos han her på AS Helmer Mikkelsen.

Jeg tror det er viktig å være løsningsorientert og kreativ som blikkenslager, da kommer du ganske langt. Du må også like å lære nye ting. Som blikkenslager blir du aldri utlært. Du kommer alltid opp i nye situasjoner og utfordringer.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det beste med yrket er at arbeidsdagene varierer fra å jobbe på verksted til å jobbe ute på bygninger. Jeg syns det er et artig yrke, og trives veldig godt i jobben.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Om vinteren kan det være ganske tøft å jobbe ute i kulden på bygninger. Når det er veldig kaldt prøver vi å sette av noen dager til å forme plater inne på verkstedet så vi slipper å stå ute hver dag.

Hvilke andre arbeidsområder og muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Som blikkenslager kan du være ansatt i et blikkenslagerbedrift. Du kan også starte egen bedrift, men da må du først ta mesterbrev. Da lærer du hovedsakelig det administrative som trengs for å drive en bedrift. Du kan også ta videreutdanning på teknisk fagskole, eller ta ingeniørutdanning på universitets- eller høyskolenivå.

Noen blikkenslagere jobber på oljerigg eller plattformer som ventilasjonsmontør. Ventilasjonsmontører og blikkenslagere har samme utdannelse. Når du er ferdig med utdanningen kan du derfor velge om du skal jobbe som ventilasjonsmontør eller blikkenslager.

Hva kan du forvente av lønn i dette yrket?

- Lønnen varierer nok, men jeg tror at de fleste nyansatte ligger på mellom 400 og 450 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansen for å få jobb innen dette yrket?

- Det er synd at ikke alle kjenner til dette yrket. Det er alltid behov for blikkenslagere. Du får deg jobb med én gang du er ferdigutdannet.

Platene som blikkenslager Simon Mikkelsen bruker på tak og fasade er av ulik materiale, og må formes etter behov.

Tekst: Silje Osland

    • Det er viktig å være løsningsorientert og kreativ.
    • Det er alltid behov for blikkenslagere.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser