Økonomi under videreutdanning
Hvordan påvirker kurs og videreutdanning økonomien din? Her får du svar på noen vanlige spørsmål om økonomi under og etter utdanningen.
Hvordan påvirker kurs og videreutdanning økonomien din? Her får du svar på noen vanlige spørsmål om økonomi under og etter utdanningen.
Kurs og videreutdanning tilbys av både offentlige og private læresteder. Noen av studiene er gratis, og andre koster penger. Les mer om dette på utdanningen du er interessert i. Du må uansett betale en studieavgift som vanligvis er på 600–900 kr, og kjøpe eller låne pensumlitteratur.
Sjekk med arbeidsgiveren din om muligheten for å få utdanningen dekket. Dersom du planlegger å ta en utdanning som gir kompetanse organisasjonen trenger, kan dette være en god investering for dere begge. Noen arbeidsgivere betaler utdanning mot at du inngår en kontrakt som sier at du må jobbe på arbeidsplassen din noen år etter fullført utdannelse. Dette kalles bindingstid.
I noen tilfeller har også fagforeninger stipend eller annen støtte til utdanning. Sjekk med din fagforening om du er organisert.
Lånekassen tilbyr lån og stipend som kan kompensere for et eventuelt inntektstap i perioden du er student.
Du kan søke om skolepenger for å ta utdanning hos en privat tilbyder, men det er viktig å huske på at lån til skolepenger ikke blir omgjort til stipend.
Kurs og videreutdanning gir ikke automatisk høyere lønn. Dette avhenger blant annet av hvilken arbeidsplass, stilling og utdanning du har.
Noen bedrifter og organisasjoner har en lønnspolitikk som sørger for at alle ansatte som tar et gitt antall studiepoeng skal gå opp en bestemt sum i lønn. Sjekk med arbeidsgiveren din om dette gjelder din arbeidsplass.
I andre tilfeller kan videreutdanningen gi deg mer kompetanse, bedre muligheter på jobbmarkedet, og et godt grunnlag for en lønnssamtale.
Stipender og legater er gjerne rettet mot studieretninger eller søkere bosatt i et bestemt geografisk område.