Vær åpen for nye opplevelser

– Jeg møtte så mange fine mennesker og opplevde så mye som man ikke får oppleve i Norge, sier Frida Leonore.
Dame med svart t-skjorte og lyst hår. Hun smiler og ser rett i kameraet.
Frida Leonore Næss
Utvekslingsland og by:  Los Angeles, USA
Skole i hjemlandet: Hartvig nissen skole
«Om du har mulighet, anbefaler jeg absolutt å dra. I løpet av det året lærer du deg så mye som du kanskje ikke tenker over en gang i Norge. »
― Frida Leonore Næss
Publisert: 08.04.2025
«Om du har mulighet, anbefaler jeg absolutt å dra. I løpet av det året lærer du deg så mye som du kanskje ikke tenker over en gang i Norge. »
― Frida Leonore Næss
«Skolen min lignet veldig på en amerikansk skole, sånn man ser på filmer, med cheerleadere og fotballspillere.»
― Frida Leonore Næss

Om Frida Leonore:

20 år (født i 2004), studerer andre år på bachelor i kommunikasjon og media på Hawaii. Driver med sosiale medier og har kanaler på Instagram, TikTok og Snapchat. 

I 2024 debuterte hun som forfatter med boken «Ditt år», som handler om å inspirere andre til å finne sin indre kraft ved å danne gode vaner, og prøve å bli den beste versjonen av seg selv. Hun vil inspirere andre til å tørre å ta egne valg og stå på egne bein.

 

Hvilken type utvekslingsopplegg var du på? 

– Jeg gikk ett skoleår via utvekslingsorganisasjonen Explorius (nå Educatius).

I hvilket år/fra hvilken periode var du utvekslingselev? 

– Det var ett år, høst 2021/vår 2022.

Ung kvinne med lyst hår og gul topp står utendørs. Hun smiler og ser rett i kameraet. I bakgrunnen ser man palmer og bygninger.

Hva motiverte deg til å dra på utveksling?

– Jeg har vokst opp i en familie som har reist mye. Som barn var jeg ofte i USA for å besøke familie i San Francisco og Los Angeles.

Jeg har egentlig alltid visst at jeg har lyst til å reise. Men det var litt tilfeldig at jeg begynte å vurdere utveksling. Det hørtes veldig kult ut. Jeg har en støttende mamma som oppfordret meg til å dra på utveksling. Så jeg bestemte meg for å reise til Los Angeles.

Hvor bodde du og hvordan fungerte det for deg?

– Det er alltid veldig rart å skulle få en vertsfamilie. Og uansett hvor fin den er, er det å bo i et fremmed hjem ukomfortabelt fordi det ikke er ditt hjem. 

I begynnelsen var det krevende å venne seg til en ny bosituasjon. Det tok litt tid før jeg ble kjent med familiemedlemmene og ble virkelig komfortabel. Min vertsfamilie var jødisk, og de hadde helt andre tradisjoner enn det jeg var vant til hjemme. Jeg måtte også venne meg til å snakke engelsk hele tiden.

Vertsfamilien min var veldig snill. Etter noen måneder fikk jeg en veldig fin familierelasjon. De har blitt som min egen familie. I dag har vi fortsatt god kontakt. Jeg ble invitert av dem på besøk, og var også i bryllupet til vertssøsteren min.

Fra erfaringene mine kan jeg si at det viktigste med vertsfamilie er å være åpen og tilpasningsdyktig. Jeg bestemte meg for å være åpen, før jeg en gang møtte vertsfamilien min. Etter jeg ble vant til å bo med dem, fikk jeg det veldig fint.

Kan du beskrive en typisk skoledag i Los Angeles?

– Jeg pleide å våkne tidlig om morgenen slik at jeg kunne trene før skolen. Skolen varte fra 8.30 til 16 hver dag. Egentlig var ikke skolen så vanskelig, men det som var et problem for meg var de lange skoledagene. I tillegg hadde vi veldig mye lekser. Så da jeg kom hjem, måtte jeg ofte begynne med lekser.

Men jeg var også enten sosial med venner eller vertsfamilien, og jeg kunne spise middag ute eller bare ha en rolig kveld hjemme. Slik så de vanligste dagene ut. I helger og fridager dro jeg til Universal Studios, stranda, stoppesteder med mange spennende butikker, og gjorde andre morsomme ting i Los Angeles.

En gruppe personer i blå akademiske kapper og hatter på. De står utendørs på en gresslette med stoler, og flere av dem holder vannflasker.

Hva var de største forskjellene fra skolehverdagen i Norge?

– Jeg var på utveksling i Los Angeles, som er ganske ettertraktet blant mange utvekslingselever. Skolen min var vant til å ha utvekslingselever. Derfor var det ikke like stas at en norsk jente kom på skolen, som det kanskje ville være i andre stater.

Jeg gikk på en veldig stor skole med cirka 4000 elever. Jeg så nye ansikter hver dag, selv om jeg allerede hadde vært noen måneder på skolen.

Skolen min lignet veldig på en amerikansk skole, sånn man ser på filmer, med cheerleadere og fotballspillere. De forskjellige gjengene hang rundt i kantina på skolen. Skolen min var så stor at det ikke var én populær gjeng, men mange ulike gjenger med et stort spekter av forskjellige elever. Hvilken gjeng, eller som vi kalte det, «klubb», folk hang med, var stort sett avhengig av hva folk drev med. Det var en del skolesportslag, så vi hadde blant annet klubb med svømmere, baseballspillere eller fotballspillere. Vi hadde også blant annet danse-, skrive- og dramaklubber. Jeg hang mest med dramaelevene, fordi jeg gikk i dramaklassen.

Fikk du noen venner fra utvekslingslandet, og hvordan var det sosiale livet? 

– Til USA reiste jeg alene via utvekslingsorganisasjonen og kjente ingen da jeg dro. På selve reisen møtte jeg en del andre norske utvekslingselever. Og da jeg kom til LA, ble jeg venner med andre nordmenn med en gang, nettopp fordi vi alle var alene.

Etter hvert, kanskje etter et par måneder, fikk jeg også amerikanske venner. Nå har jeg fortsatt kontakt med noen venner fra utvekslingstiden.

Hva var det beste med å bo og gå på skole i Los Angeles?

– Det var alle de nye opplevelsene jeg fikk i USA. Jeg kjente på det å være selvstendig og opplevde en helt ny kultur. Jeg møtte så mange fine mennesker og opplevde så mye som man ikke får oppleve i Norge. Det er kanskje det fineste jeg sitter igjen med.

 Tre personer står utendørs på en gresslette. Til venstre står en kvinne i hvit kjole, i midten en mann i blå dress og caps, og til høyre en kvinne i svart kjole.

Hva har vært mest utfordrende?

– Jeg er en planlegger, liker å ha ting under kontroll, mens på utveksling er man mye usikker. Det handler egentlig om alt fordi man får en ny livsstil. I starten var det veldig mange nye inntrykk, og jeg følte meg hele tiden ukomfortabel. Men den usikkerheten ga seg etter hvert.

I starten var det også utfordrende for meg å få venner. Når man havner i en ny situasjon og ikke har kjente folk rundt seg, kan man føle seg ekstra sensitiv. Da er det lett å overtenke. Man kan kjenne på ensomhet og utenforskap. Men igjen, etter hvert blir man kjent med folk, får venner, og det blir bedre.

Når man drar på utveksling kommer forskjellige utfordringer og dilemmaer som man ikke tenker på før man reiser. For meg var det spesielt vanskelig med skolen for å få de fagene jeg trengte, slik at jeg kunne få dem godkjent i Norge. Da stilte jeg meg spørsmål om jeg i det hele tatt orket det, og om jeg bare skulle reise hjem.

Hva skjedde?

– I Norge gikk jeg på dramalinjen, så jeg måtte også ha dramafag i USA. For å få plass måtte jeg ha opptaksprøver. Det hadde jeg gjort før i Norge for å komme inn på skuespillerlinjen. Men i LA ville ikke dramalæreren ta inn en ny utvekslingselev som ikke hadde vært på audition på skolen.

Det tok hvert fall én måned før det viste seg at alt kunne løses ved at jeg bare kom på audition for å bevise at jeg fortjente en plass. Men det var ikke så enkelt for en sekstenåring som var litt usikker på seg selv fra før. I tillegg visste jeg ikke om jeg ville drive med skuespill i fremtiden. Selv om det var veldig ukomfortabelt å stille opp til audition, gjorde jeg det og fikk en plass i dramaklassen.

Opplevde du hjemlengsel eller kultursjokk? Hvordan håndterte du det?

– Jeg var kjent med amerikansk kultur før jeg kom til USA, men det finnes selvfølgelig ting som fortsatt overrasker meg.

Det er et helt annet skolesystem i USA enn i Norge. Relasjoner mellom lærere og elever er mye mer formelle. Man bruker lærerens etternavn, ikke fornavn som i Norge. Det er også andre typer vurderingsformer og vurderingsgrunnlag.

I USA er det et veldig stort utvalg av fastfood og ultraprosessert mat. Man skjønner fort hvor sunn og god mat vi har i Norge. 

Jeg føler at amerikanere er mye mer åpne enn nordmenn når det gjelder både personlighet og utseende. De har et mer avslappet forhold til hvordan de kler seg. Jeg pyntet meg til skolen, mens mange elever kom dit i pyjamas.

Mens amerikanere er mye mindre formelle enn nordmenn når det gjelder klær, er det motsatt når det handler om tradisjoner. De er helt ekstreme når det gjelder ting som Halloween eller jul – da er det pyntet overalt.

Hvordan var det å håndtere penger på egen hånd?

– Mamma har alltid jobbet hardt for å gi meg og broren min det vi trengte. Å dra på utveksling til USA var en av mine drømmer, så mamma ville at jeg skulle oppnå den og støttet meg. Men støtte fra Lånekassen var veldig viktig og avgjørende for at jeg kunne dra. Det koster å være på utveksling, og det er dyrt å bo i USA. 

En ung kvinne med langt lyst hår. Hun har på seg en grønn bikinitopp og blått skjørt. Hun smiler mot kameraet. Hun er på en strand.

Vil du anbefale andre å dra på utveksling?

– Om du har mulighet, anbefaler jeg absolutt å dra. I løpet av det året lærer du deg så mye som du kanskje ikke tenker over en gang i Norge. Det er også slik at uansett om du kommer til å ha en god eller dårlig opplevelse, så lærer du mye av det.

Da jeg begynte å dele videoer om utveksling på TikTok, hadde jeg vært i USA noen måneder. Jeg hadde det veldig fint, så mange av videoene var veldig positive. Derfor kan mange sikkert tro at det var et helt perfekt år. Men det var det jo ikke. Det var mange situasjoner hvor jeg følte meg ukomfortabel og usikker.

Det å dra på utveksling er ukomfortabelt og skummelt, spesielt i starten da du ikke vet hva du kommer til. Du skal bo hos en fremmed familie, starte på en ny skole, være borte fra familien din og vennene dine, og flytte til et land med en helt ny kultur og andre normer enn du er vant til her i Norge. Du kommer til å være på ditt mest ukomfortable, men på en måte vokser du mye. 

Det som oppleves så skummelt og ukomfortabelt i starten, går seg veldig fort til. Du har mulighet til å stille deg selv spørsmålet om hvem du vil være her. Det er ingen som kjenner deg fra før, så du kan starte helt på nytt og få en helt annerledes hverdag.

Vil du anbefale å dra til USA?

– Jeg er veldig glad i USA, men jeg tenker at du skal dra dit du ønsker. Selv om det er Spania eller Australia, har det ikke så mye å si. Det viktigste er at du opplever dette.

Hvordan har utveksling påvirket deg? Er det noe spesielt du har lært?

– Jeg har alltid vært selvstendig og turt å skille meg fra mengden. Men før jeg dro til USA var jeg litt usikker på meg selv og var opptatt av hva andre tenkte. Jeg drømte om å være selvsikker. Jeg ønsket også å ha en god hverdag med trening, variert mat og tid med venner.

I USA reflekterte jeg mye over hvem jeg har lyst til å være og hva jeg kan gjøre for å bli den beste versjonen av meg selv. Jeg leste bøker og artikler om ting som tankens kraft og takknemlighet. Da tenkte jeg over hvor privilegert jeg egentlig er som kan gjøre ting som å dra på utveksling til et nytt land, møte nye mennesker, se ny kultur og oppleve alle disse nye inntrykkene i et nytt land. Så begynte jeg å gjøre alle disse tingene som kunne være veldig bra for meg. Gradvis fikk jeg gode vaner og følte meg mye bedre. Jeg driver fortsatt med å bruke tankekraften min til å oppnå det jeg har lyst til.

Etter at jeg kom tilbake til Norge, følte jeg meg mye mer voksen enn året før. Jeg kunne merke det med jevnaldrende venner, og det gjør jeg fremdeles. Jeg klikker ofte med mennesker som er litt eldre enn meg.

Utveksling i USA har også startet karrieren din. Hvordan klarte du å oppnå det?

– Jeg skulle aldri begynne å lage videoer på sosiale medier, så det var egentlig ganske rart det som skjedde på utvekslingsåret. Men i USA reflekterte jeg mye over drømmer, interesser og hobbyer jeg hadde. Så tenkte jeg på hva jeg eventuelt kunne gjøre videre med dem.

I Los Angeles ble jeg også påvirket av miljøet rundt meg. Jeg fikk øynene opp for film og kreativt innhold. Ganske nær skolen min var en filmskole med et veldig bra filmprogram. Jeg ville søke meg inn på den skolen i fremtiden, men det krevde å presentere en dokumentarfilm om mitt eget liv. Slik startet det. 

Jeg begynte å lage innhold, og etter hvert ville jeg ha en plattform for å lage disse klippene. Da begynte jeg å poste en samling av opplevelsene fra utvekslingsåret på TikTok. Etter hvert begynte flere og flere å følge med på det jeg postet om kulturforskjellene, skolesystemet og hvordan det er å være norsk utvekslingselev i USA.

Ung kvinne med lyst hår. Hun sitter på bakken og ser på havet.

Det høres ut som utveksling var et spennende tema.

– Ja, folk var nysgjerrige på mange ting, blant annet hvor mye utveksling koster, hvordan den amerikanske kulturen er, hvordan det er å bo hos en vertsfamilie, og ha vertssøsken. Mange folk kontaktet meg faktisk for å spørre om utveksling. De vurderte selv å dra, og håpet å få nyttig informasjon. Og det forstår jeg godt. 

Da jeg selv vurderte å dra til USA, var det veldig lite informasjon om utveksling tilgjengelig i Norge, og den var på utvekslingsorganisasjonens nettsider. Det motiverte meg også til å lage mine egne videoer for å inspirere andre ungdommer til å dra på utveksling. Men jeg har alltid prøvd å være så ærlig og ekte som mulig på TikTok. Jeg ville ikke male et glansbilde. 

Da jeg kom hjem til Norge, hadde jeg allerede en ganske stor følgerbase. Det ga meg mulighet til å faktisk gjøre hobbyen min til en type karriere. Så jeg har bare jobbet videre med å dele innhold på sosiale medier, og det har vokst.

Har du noen tips til elever som vurderer å dra på utveksling?

– Jeg tenker først og fremst at du bør være åpen for nye opplevelser, en ny kultur og en ny livsstil. Prøv å være så tilpasningsdyktig som det lar seg gjøre. Ikke steng ute det som er nytt, men prøv heller å lære av det, og stå i det. Vær uredd, selv om du egentlig er redd. Bare lat som at du er den mest selvsikre i verden, og husk at ingen andre enn deg selv vet hvordan du egentlig har det. Du skal se, ting blir bedre. 

Husk også at man kan finne en løsning selv om en situasjon virker håpløs. Det hjelper å sette seg ned, puste, slappe av, og plutselig kommer du på en løsning. Slik var det med meg da jeg ikke kunne ta de fagene jeg trengte. Det virket som en håpløs situasjon, men jeg løste den.

Har utveksling påvirket dine fremtidsplaner?

– Absolutt. Da jeg kom tilbake til Norge, savnet jeg USA. Jeg savnet livsstilen jeg hadde, meg som var mye mer målrettet der, varmere klima og amerikansk levemåte. 

Det som var spesielt, var at første året mitt på videregående var et koronaår med nettundervisning. Da jeg dro til USA, var jeg egentlig ikke sosialt knyttet til min norske skole. Da jeg kom hjem, merket jeg at jeg hadde ingen fast vennegjeng, som alle andre hadde. Men etter hvert ble det bra.

Jeg bestemte meg for å dra til USA for å studere. Likevel bestemte jeg meg for å ikke søke på filmskolen, fordi kostnadene var skyhøye. Jeg var ikke 100 prosent sikker på at det var det jeg ville jobbe med i fremtiden, og ville ikke sitte i gjeld resten av livet. Da fant jeg ut spontant at jeg kunne ta et årsstudium på Hawaii. Det å bo på Hawaii er som en drøm for meg, og nå tar jeg bachelor her.