Isabel fikk internasjonalt nettverk
Navn på studiet i Norge?
Romfysikk, sivilingeniør
Hvilken type utvekslingsopplegg var du på?
Utveksling i ett semester.
Når var du utvekslingsstudent?
Høsten 2022, fra august til desember.
Hva motiverte deg til å studere utenlands?
Jeg visste at jeg hadde lyst til å dra på utveksling før jeg begynte på studiet. Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv ved å måtte flytte til en plass hvor jeg ikke kjente noen og ikke kunne språket. Jeg ville også dra på utveksling fordi det er en av de beste måtene å bli kjent med en annen kultur på.
Hvorfor valgte du Sør-Korea?
Etter pandemien så kjente jeg veldig på trangen til å få et skikkelig kultursjokk. Jeg ville dra en plass som var så langt unna Norge som jeg kunne, både fysisk og kulturelt. Jeg hadde sett på noen koreanske dramaer, og de vekket interessen min. Jeg hadde også hørt mye om den koreanske matkulturen, men fikk aldri muligheten til å prøve noe særlig av den på forhånd. Jeg søkte til flere land i Asia, men endte til slutt opp med Sør-Korea. Det har jeg ikke angret på en eneste dag siden.
Hvordan var søknadsprosessen for å få reise på utveksling?
Selve søknadsprosessen var ganske enkel. Vi måtte søke ett semester i forveien hos UiT. Vi kunne velge et par forskjellige læresteder vi var interessert i å utveksle til, og vi ble nominert til et av dem. UiT hadde noen kvotepasser til Seoul National University, og siden vi ikke var så mange som søkte, fikk alle tilbudt plass. Jeg måtte få tak i ett 'Letter of recommendation' fra en professor, og skrive et motivasjonsbrev som en del av søknadsprosessen til SNU. Jeg søkte også uavhengig av studieretning, så jeg var selv ansvarlig for å finne fag som passet inn i emneplanen min. Jeg måtte søke om å få emnene få godkjent fra programkomiteen på fakultetet mitt.
Hva var førsteinntrykket av landet og byen?
Jeg visste at Seoul var stort, men jeg ble likevel overveldet over hvor enormt det faktisk var. Det tok litt tid å bli vant til alle skiltene på koreansk, det massive kollektivsystemet og hvor mange folk det var overalt. Det var også overraskende lett å bli forstått, selv med språkbarrierene. Folk var veldig imøtekommende og hjelpsomme selv om de ikke kunne noe særlig engelsk.
Hva var det beste med å bo og studere i Sør-Korea?
Matkulturen i Sør-Korea er helt fantastisk. Det var rimelige restauranter og kafeer overalt, og selv kantina på universitetet hadde fantastiske hjemmelagede måltider til en billig penge. Det var også veldig motiverende å kunne dra på søte kafeer for å studere. Sør-Korea er også veldig fjellrikt, så det var mange fantastiske turmål både i og rundt Seoul. Universitetet jeg gikk på lå ved bunnen av fjellet Gwanaksan, som hadde en fantastisk utsikt over resten av Seoul.
Hva var mest utfordrende?
Språket og kulturen. Folk er litt som her i Norge, og holder seg gjerne litt for seg selv. Så det var vanskelig å bli kjent med lokale folk. Det hjalp nok ikke at jeg snakket lite koreansk, og koreanere flest var ikke så glad i å holde samtaler på engelsk. Det tok også litt tid å bli vant til respektkulturen. Forholdet mitt til professorer var mye mer autoritært enn det jeg hadde opplevd i Norge. Det var også obligatorisk oppmøte i forelesninger, og innlevering av ukesoppgaver. Det var mye mindre fokus på egenarbeid i forhold til i Norge.
Hvordan fungerte/ fungerer det språklig og må man lære seg språket?
Man overlever fint i Seoul uten å lære seg noe koreansk på forhånd. Jeg anbefaler dog å lære seg skriftspråket hangul så fort som mulig. Det er utrolig enkelt og tar ikke mer enn en time å lære seg. Det kan også være lurt å lære seg noen gloser og fraser, som for eksempel hvordan man bestiller mat på restaurant. Man kommer seg også veldig langt med bildefunksjonen i Google translate.
Hvordan var det å finne bolig?
Universitetet hadde kun noen få studentboliger, så jeg endte opp med å finne en hybel på privatmarkedet. Det var litt komplisert, men jeg kom i kontakt med noen over sosiale medier, og fikk leid et rom fra dem. Jeg fikk et lite møblert rom med eget bad. Hadde et minikjøleskap og aircondition, men ikke et kjøkken. Det gikk helt fint siden det var så billig å spise ute.
Fikk du noen venner fra utvekslingslandet og hvordan var det sosiale livet?
Jeg fikk en del venner, men de aller fleste var andre utvekslingsstudenter. Universitetet hadde et buddy-program slik at man kunne enklere få seg venner. Det ble vi delt opp i små grupper hvor vi alle fikk en fadder som skulle vise oss rundt i Seoul. De arrangerte også forskjellige aktiviteter som pikniker og barkvelder. Jeg traff de jeg var mest med gjennom programmet. Det er hele tiden noe som skjer i Seoul, så det er mange muligheter til å bli kjent med nye folk.
Hvordan finansierte du oppholdet og hvordan fungerer det økonomisk?
Jeg finansierte oppholdet gjennom Lånekassen. Når jeg dro så kunne du få ekstrastipend hvis du dro til noen spesifikke land i Asia, så det kom godt med. Jeg hadde også en sommerjobb før jeg dro. Hvis du får lån fra Lånekassen får du alle pengene på en gang i begynnelsen av semesteret, så det er lurt å sette seg ned å lage et budsjett for utvekslingen.
Hvordan var prosessen med å få godkjent fagene i utdanningen din?
Jeg måtte som sagt finne fag som passet inn i studieplanen min selv. Det semesteret jeg reiste så var det lagt opp til at jeg kun skulle ha valgfag, slik at jeg kunne velge litt mer fritt. Jeg søkte om godkjenning fra programstyret på fakultetet mitt for de fagene jeg hadde lyst til å ta.
Hvilke fordeler tenker du at det å dra på utveksling vil gi deg?
Det å dra på utveksling har tvunget meg til å virkelig vokse som person. Jeg har blitt mer selvstendig og trygg på meg selv. Det å leve i et annet land og tilpasse seg en ny kultur har gjort meg bedre på kommunikasjon og problemløsning. Jeg har også fått et stort internasjonalt nettverk.
Hva skulle du ønske noen hadde sagt til deg før du dro på utveksling?
Jeg skulle ønske noen hadde minnet meg på å nyte tiden min mer. Spesielt mot slutten så ble det mye stress med skolearbeidet, og selv om det akademiske er viktig, så ønsker jeg at jeg hadde fokusert mer på å samle opplevelser.