Tilpasset opplæring for voksne

Tilpasset opplæring betyr å gjennomføre undervisning og vurdering med varierte metoder. Målet er at alle skal få lære mest mulig, tilpasset sine evner og forutsetninger.

Hvem kan få tilpasset opplæring?

Tilpasset opplæring gjelder for elever, lærlinger, lærekandidater og voksne.

Er du ny i Norge?

Her kan du lese om opplæring for innvandrere

Hvordan kan opplæringen tilpasses?

Tilpasning av undervisningen

Undervisningen kan tilbys på heltid eller deltid, på dagtid eller kveldstid. Opplæring for voksne organiseres på flere måter, både på skolen, som nettundervisning eller som opplæring i bedrift.

Hvis målet ditt er å få en yrkeskompetanse (med eller uten fag-/svennebrev), finnes det flere måter å få dette på.

Du kan blant annet gjennomføre hele opplæringen i en bedrift, hele opplæringen på skole, eller gjøre en kombinasjon av disse.

Les mer om ulike veier til fagbrev her

Det er også mulig å få forkortet opplæringen med en realkompetansevurdering.

Har du lese, skrive - og regnevasker?

I opplæringsloven § 1-3 står det at opplæringen skal tilpasses evnene og forutsetningen hos den enkelte eleven, lærlingen eller lærekandidaten. Dette betyr at dersom du har lese, skrive og/eller regnevansker så har du rett til tilpasning i undervisningen, og i gjennomføring av prøver og eksamener. 

Eksempler på tilpasning kan være lydbøker, stavekontroll, digitale hjelpeprogrammer og lengre tid på prøver og eksamener.

Hvis du har dokumentasjon på at du har lese- skrive-, og regnevansker, må du levere denne til skolen du går på. Hvis du har mistanke om at du har lese- og skrivevansker, må du gi beskjed til skolen, eller din veileder ved voksenopplæringen.

Les mer om tilpasning ved lese-, skrive- eller regnevansker på Nav's nettsider

Les mer om tilpasset opplæring på Utdanningsdirektoratets sider

Fysisk tilgjengelighet på lærestedet

Det er skolene selv som har ansvar for at de er fysisk tilgjengelige. Dette kalles universell utforming, som blant annet betyr at bygninger og utemiljøer skal være tilgjengelig for alle, uansett om man har nedsatt funksjonsevne eller ikke.

Dersom du har nedsatt funksjonsevne har du rett på tilrettelegging slik at opplæringen din ikke blir hindret eller begrenset på grunn av funksjonsnedsettelsen.

Hvis du har behov for fysiske tilpasninger av undervisningsrom eller lignende, må du opplyse om dette når du søker skoleplass. Det er fordi fylkeskommunen og skolen trenger tid til å gjøre innkjøp, bygge om og gjøre tilpasninger slik at alt er på plass til skolestart. Fysiske tilpasninger kan være aktuelt hvis du for eksempel sitter i rullestol, er hørselshemmet, synshemmet eller har behov for spesielt datautstyr.

Trenger jeg å ha gode digitale ferdigheter for å ta videregående opplæring?

I dagens samfunn er det vanlig å bruke digitale hjelpemidler til alt, også på skolen. Dette kan gjøre hverdagen vanskelig for mennesker med dårlige digitale ferdigheter. Dette bør ikke stoppe deg fra å søke videregående opplæring.
 
Opplæringsloven sørger for at du har rett til å få opplæringen tilpasset dine evner og ferdigheter. Dette betyr at skolen skal tilrettelegge for at du kan lære på andre måter enn ved å bruke digitale hjelpemidler, til du har fått god nok opplæring til at du kan bruke disse selv.

Datakurs

I tillegg finnes det en del kurs som kan hjelpe deg på veien. Noen er gratis, og andre koster penger.
 
Nav arrangerer datakurs som passer for alle med lave, eller ingen ferdigheter i bruk av data. Disse kursene kan du finne ved å søke etter datakurs i Nav sin kurskalender.
 
Nettsiden digidel.no har øvingsressurser der du kan øve på å bruke løsninger som Bank-ID og betalingsløsningen Vipps.
 
Kanskje er du bedre enn du selv tror? Du kan teste hva du er god på og hva du trenger å øve mer på, ved hjelp av korte tester:
 
I tillegg finnes det noen private tilbydere av kurs for nybegynnere i digitale ferdigheter som du må betale for selv, som AOF fagskolen og digitopp.no.

Snakk med en veileder gratis

Har du noen spørsmål som du ikke har fått svar på? Snakk gratis med en veileder. Husk at ingen spørsmål er dumme!

Snakk med en veileder der du bor

Digital anonym karriereveiledning

Sist oppdatert: 28. mai 2024