Ti tips til eksamen
Slik kommer du deg gjennom eksamensperioden med gode resultater.
Slik kommer du deg gjennom eksamensperioden med gode resultater.
Gjør deg kjent med bøkene. Se i innholdsfortegnelsen på pensumlitteraturen og se på alle overskrifter og underoverskrifter. Har du dårlig tid – plukk ut det viktigste.
Mange fagbøker har stikkordsregister bakerst i boka. Er det noen fagbegrep det kan være ekstra greit å kunne definere?
Sjekk ut læringsutbyttet/kompetansemål i emnet/faget du skal ha eksamen i. Er det noen av punktene du mangler mer kunnskap om enn andre?
Kompetansemål for grunnskole og videregående kan du finne ved å søke på faget og filtrere søket ved å legge inn blant annet nivå/trinn og utdanningsprogram.
Kompetansemål og læringsutbytte i høyere utdanning finner du som oftest på studienes nettsider og under “studiets oppbygging” eller ved å trykke deg inn på enkeltemner i utdanningen.
Ekstra tips for privatister:
Bruk læreplanen aktivt som sjekkliste. Skriv ut eller last ned læreplanen for faget ditt, og gå gjennom hvert kompetansemål. Lag korte notater på hvordan du kan vise at du mestrer hvert mål, og marker de punktene du er usikker på. Prioriter disse i lesingen, og huk av etter hvert som du blir trygg. Dette gir deg oversikt og sikrer at du fokuserer på det som faktisk teller på eksamen.
I forelesningene kan du få tips til eksamen. Her får du vite hva som er de viktigste poengene, og dette bør du konsentrere lesingen om.
Er du en del av en kollokviegruppe? Øv dere på å forklare pensum med egne ord – skriftlig om det er skriftlig eksamen, muntlig om det er muntlig eksamen.
Skal du presentere noe, eventuelt forsvare noe du har skrevet, øv deg! Presenter gjerne stoffet foran andre, snakk med medstudenter om stoffet, diskuter det, lær deg å snakke rundt det. Dette gjelder både når du har fått en oppgave du skal forberede på forhånd, og når du først vil få spørsmålene når du møter på eksamen.
Kan du lage dine egne modeller av teorier og begrep? Notater kan hjelpe deg med å huske og forstå sammenhengene bedre.
Huskelapper eller stikkordskort kan være lurt av flere grunner. Du må sjekke om det er tillatt som hjelpemiddel på muntlig eksamen. Slike huskelapper med noen få stikkord kan hjelpe deg om du får jernteppe. I tillegg vil du lære deg stoffet bedre når du lager lappene.
Ekstra tips for yrkesfagelever med praktisk-tverrfaglig eksamen:
Lag en detaljert plan for den praktiske delen av eksamen, og forbered forklaringer på valgene dine. Når du får oppgaven i forberedelsestiden, skriv ned en trinnvis plan for hvordan du vil løse oppgaven, inkludert rekkefølge, utstyr og sikkerhet. Tenk gjennom hvilke fagområder oppgaven berører, og forbered korte forklaringer på hvorfor du velger bestemte løsninger. Øv på å forklare tankegangen din høyt, slik at du er trygg under samtalen med sensor.
Lytt til relevante podkaster, se YouTube-videoer og dokumentarer hvor temaer i pensum blir belyst, forklart eller diskutert. Kanskje du får nye perspektiver og en bredere innsikt i emnene?
Ta deg tid til å hvile hodet – gjør noe helt annet enn å lese og skrive. Gå tur, ta en kaffe ute med noen som snakker om noe annet enn eksamen. Å koble av kan gi ny motivasjon.
Tidligere eksamensoppgaver finner du gjerne på studiestedets nettside. Om du ikke finner, kan du spørre studielederen din. Tidligere eksamensoppgaver for videregående fag kan du finne her.
Lykke til på eksamen!