Slik skriver du en enkel og god tekst

Denne artikkelen vil gi deg konkrete tips til hvordan du kan skrive tekster som er lette å forstå, selv for yngre lesere. Du lærer hvordan du kan strukturere teksten, velge riktige ord og gi verdi til leseren din.

Hold språket enkelt 

Når du skriver, må du bruke et språk som selv de yngste leserne forstår. Unngå bruk av fremmedord og faguttrykk, og erstatt de heller med kjente begreper. Gjør det til en vane å skrive korte setninger. På den måten blir det mye enklere for leseren å forstå budskapet. 

Bruk et naturlig og aktivt språk som gjør teksten klar, direkte og engasjerende. Et eksempel på direkte språk er å bruke «du» og «din». Denne måten å skrive på vil også skape nærhet til leseren.  

Et godt tips er å lese teksten høyt for deg selv, da hører du fort om språket høres naturlig ut. Om mulig kan du få en kollega til å lese gjennom og gi deg tilbakemeldinger. 

Få frem budskapet tidlig 

Når vi leser en tekst, leser vi ofte de første linjene nøye før vi skummer gjennom resten. Derfor er det viktig at du skriver det viktigste tidlig, slik at leseren ikke går glipp av det. Det gjelder for artikkelen i sin helhet, men også for hvert avsnitt.  

Tenk på leseren når du skriver. Hva slags informasjon er viktig for leseren? Hvilken verdi får vedkommende av informasjonen du formidler?  

Bruk beskrivende undertitler 

Bruk korte og beskrivende undertitler gjennom hele teksten slik at leseren vet hva som kommer. Hvis leseren skumleser teksten, vil vedkommende lett se undertitlene og stoppe opp hvis temaet er relevant. En undertittel kan ha en til tre avsnitt. En god huskeregel er at hvert avsnitt skal ha sitt eget tema. 

Tenk søkemotoroptimalisering 

Søkemotoroptimalisering (SEO) handler om å gjøre nettsiden din mer synlig i søkemotorer, som Google. Det kan du oppnå ved å bruke relevante søkeord, skrive godt innhold og strukturere nettsiden på en måte som søkemotorer forstår og liker.  

Søkemotorer prøver å forstå innhold gjennom tekst og sammenheng. De ser på overskrifter, underoverskrifter og brødtekst. De vurderer hvordan innholdet er strukturert. Nettsider som bruker hovedoverskrifter (H1) og underoverskrifter (H2-H6) gir god rangering.  

Lenker mellom relaterte sider på nettstedet, med logisk lenketekst, hjelper også søkemotorer. Dette er en god lenketekst: «Les mer om videregående for voksne her». Den forteller klart og tydelig hva leseren får ved å klikke på lenken. Dette gjør at de lettere forstår sammenheng mellom sider og kan identifisere det viktigste innholdet.  

Når du skal skrive en tekst bør du velge ett nøkkelord, eller en nøkkelfrase, som du ønsker å rangere på. Det betyr at hvis noen søker på nøkkelordet eller -frasen, kan det hende at nettsiden din dukker opp. Eksempelvis kan du skrive en tekst om «videregående for voksne». Denne frasen bør inkluderes i overskriften (gjerne tidlig) og i noen av underoverskriftene. Bruk også nøkkelordene naturlig i teksten. Et godt tips er å ha nøkkelordet i nettsidens URL.  

Avsluttende tips 

  • Bruk punktlister når det er hensiktsmessig
  • Hvis du er usikker på om setningen er for lang, er den ofte det
  • Husk mellomrom mellom avsnitt for å gi teksten luft 

 Lykke til med skrivingen! 

Sist oppdatert: 15. april 2025