Om jobbkartet

Jobbkartet er en ny nettjeneste som gir oversikt over utviklingen på arbeidsmarkedet i alle landets fylker og kommuner for 300 av de vanligste yrkene. 

Her er svar på noen vanlige spørsmål vi har fått om tjenesten. 

Hvorfor har dere laget tjenesten?

Det har vært vanskelig å få oversikt over hvordan arbeidsmarkedet i Norge egentlig utvikler seg. Mye av informasjonen som finnes, viser ikke kommunenivå, og heller ikke for enkeltyrker. Ofte er informasjonen er publisert i rapporter som nå er utdatert. Det finnes ikke noe "yr.no for arbeidsmarkedet" som oppdateres fortløpende. 

Vi har laget en karttjeneste som skal hjelpe med å gi svar på spørsmål som: 

  • Hvor er det jobbmuligheter og næringsliv innen et bestemt yrke? 
  • Hvilke yrker har størst vekst og nedgang på stedet jeg bor?
  • Hvor i Norge er yrket som jeg utdanner meg til, eller er kvalifisert til å jobbe med i vekst?

 

Hvor kommer tallene fra?

Tallene er fra det offisielle registeret over arbeidsforhold og ansettelser i Norge (NAVs Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister). Dessuten inngår tall for frilansere og ansatte til sjøs ("maritimt ansatte"). 

Utdanning.no har vi summert hvor mange som jobber i hvert yrke for hvert år for hver (fylkes-)kommune. Til sammen er dette circa 3 millioner tall. 

Hver måned sender arbeidsgivere inn en A-melding med data for sine ansatte. A-meldingen har oversikt hvilke stillinger de ansatte jobber i, samt tall for lønn, arbeidstid og forskuddsskatt. A-meldingen deles med NAV, Statistisk sentralbyrå og Skatteetaten.  

Hvordan telles antall ansatte som har et bestemt yrke?

På hver yrkesbeskrivelse på Utdanning.no har vi lagt til hvilke stillingstitler som kan regnes som å være stillinger i bruk på yrket. Listen av relevante stillingstitler er hentet fra yrkeskatalogen som benyttes i Arbeidsgiver og arbeidstakerregisteret

Hver måned sender arbeidsgiver inn liste til myndighetene over ansatte de betaler lønn til. Denne inneholder hvilken stilling hver ansatt har.

Teknisk: 

Når de sender inn A-melding, klassifiserer arbeidsgiverne hvilken stilling hver ansatt jobber i ved å finne et yrke fra listen over stillinger i Statistisk sentralbyrås Yrkeskatalog. Denne har 6500 stillingstitler. Hver stillingstittel har hver sin 7-siffret yrkeskode (såkalt Styrk98-kode)

Når Utdanning.no lager nettsider med yrkesbeskrivelser, legger vi til relevante yrkeskoder fra Statistisk sentralbyrås Yrkeskatalog. 

Har dere tatt hensyn til endringer i fylker og kommuner?

Det har vært mange store endringer i kommuner og fylker siden 2016. Ansattetallene som vises på Jobbkartet har vi regnet ut hva tallene ville vært med nåværende fylkes- og kommuneinndeling for tidligere år. 

Dersom kommuner har vært delt opp, har vi tatt hensyn til hvilken kommune bedriftenes postnummer har tilhørt for å telle i riktig nåværende kommune. 

Er tallene i Jobbkartet offisiell statistikk?

Nei. Vi har laget tjenesten for at alle som ønsker det skal kunne få enkelt oversikt over hvordan arbeidslivet i hele Norge utvikler seg. 

For offisiell sysselsettingsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå, se Statistikkbankens publiseringer

Jeg kjenner en som jobber som ........ i kommune ....., likevel står det at der er null som jobber som dette på nettsiden. Hvorfor?

Det kan være flere årsaker til at det oppgis 0 personer i yrker selv om det burde vært noen der. 

  • Ansatte i denne kommunen med dette yrket kan være registrert med en stilling som ikke er en av stillingene som yrkesbeskrivelsen har. 
  • Listen over stillingstitler som hører til yrket kan være 
  • Statistikken er fra oktober hvert år. Ansatte som ikke er registrert som ansatt i oktober blir ikke tellt. 
  • Ansatte som jobber som selvstendig næringsdrivende 
  • Det er yrkeskategorien personen har i følge Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret som avgjør hvor den ansatte telles. Hvis en ansatt har generell tittel, for eksempel "rådgiver" eller "konsulent". 

 

Hvordan skal jeg tolke det at antall i et yrke går opp eller ned?

Hvis antall ansatte eller antall ansatte eller antall årsverk er i vekst eller nedgang, betyr det at det er lett eller vanskelig å få jobb som dette?

Vekst 

Vekst i antallet ansatte betyr jo vanligvis at det har vært økt behov for personer med yrket over flere år. Det betyr ikke nødvendigvis at veksten vil fortsette i fremtidige år, men det kan være interessant å om det har blitt behov for å ansette flere i yrket i de siste år. 

Vekst kan også bety at det bare har blitt bedre registrering av ansatte, uten at det egentlig er en reell økning. Etter at Jobbkartet har fått bedre data for antallet frilansere og innleide, så det har blitt mye sjeldnere vekst vi viser bare skyldes registreringskvalitet.

Nedgang 

Hvis antallet yrkesutøvere har vært i nedgang, kan det ha flere ulike årsaker: 

  • Det kan være på grunn av langvarig dårlig økonomi eller nedgangstider i næringen, eller nedgang i regionen. 
  • Det kan være på grunn av midlertidige markedsendringer. Ansettelser i petroleumsnæringen er f.eks. avhengig av oljepris, akvakultur av laksepris, byggnæringen av rentenivå osv. Jobber kan komme tilbake hvis markedet går tilbake til nivået før en krise. I årene 2020-2021 ble antall ansatte påvirket av koronatiltak. 
  • Nedgang kan også være at det er vanskelig å rekruttere til stillinger som er utlyst. Hvis det er vanskelig å ansette folk, kan det se ut som om det er økonomisk nedgang, men den egentlige årsaken kan være mangel på kompetente jobbsøkere. 

    Utdanning.no har ennå ikke mulighet for å vise om nedgang i et yrke skyldes nedgangtider eller vansker med å ansette folk. For å vise dette, må vi legge til flere datakilder

    •  statistikk over antall utlyste stillinger i et yrke/kommune
    • statistikk for arbeidsledighet i et yrke
    • spørreundersøkelser blant bedrifter om de lykkes med å ansette folk. 
      Vi håper vi kan legge til flere datakilder til Jobbkartet slik at det går an få svar på hvor gode jobbmuligheter det er i yrket. 

 

Hvordan er personvern sikret?

Nettjenesten lagrer kun anonymisert statistikk. 

Det er kun sum-tall på antall ansatte og antall årsverk per yrkesgruppe per kommune per år som vises i nettjenesten. 

Hvis det er mellom 0 og 5 ansatte i et yrke i en kommune et bestemt år, eller hvis det er mellom 0 og 5 årsverk i et yrke i en kommune et bestemt år, vil informasjon om antall tas vekk (såkalt "prikkes"). Da vil tallet ikke vises og tekste eller symbol for "færre enn 5".  Dette vises med tegnet <5. 

Når vi viser tall for hver fylkeskommune, rundes tallene av til nærmeste tall delelig på 5. Dette er gjort for å unngå at en kan regne seg tilbake til antall mellom 0 og 5 ved å se på forskjell mellom fylkestall og enkeltkommuner. (såkalt "sekundærprikking"). 

 

Hvilke yrker er ikke med?

Enkelte yrker er tatt ut. Årsaker: 

  • Aa-registeret har statistikk for personer som er ansatt. Yrker hvor en stor andel driver enkeltpersonforetak, er derfor tatt ut. Derfor viser vi ikke tall for fiskere og bønder, ettersom de fleste med disse yrkene er selvstendig næringsdrivende som ikke er ansatt. 
  •  I mange yrker registreres det ikke hvilken spesialisering de ansatte har. For eksempel er det få sykehus som registerer hvilke spesialiseringer legespesialister. 
  • Militære yrker er tatt ut.
  • Mange ansatte er en veldig generell yrkeskategori. Særlig i offentlig sektor kan mange ha "rådgiver" som stillingstittel, uten at yrkeskategorien i AA-registeret kan brukes til forså hvilke konkrete arbeidsoppgaver den ansatte har. 

 

Hva skjer med kommunesammenslåinger eller kommuneoppdelinger?

Når kommuner slås sammen, oppdaterer vi statistikk for antall ansatte og årsverk for tidligere år slik at tallene viser hva tallene ville vært med dagens kommunestruktur. 

Ved kommuneoppdelinger, finner vi hvilken kommune i dag en bedrift ville tilhørt ved å benytte hvilken nåværende kommune en bedrift drives basert på postnummer til avdelingen. 

 

Når oppdateres tallene?

Oktober hvert år oppdaterer vi statistikken med nye tall fra Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret. Disse tallene blir nyeste års tall inntil neste år. Neste oppdatering er i oktober 2024. 

Jeg har funnet en feil, hvordan kan jeg rette i denne? 

Ta kontakt med hei@utdanning.no 

Jeg savner et yrke som burde vært i Jobbkartet? 

Undersøk om yrket allerede finnes under et annet navn, lignende yrke eller synonymt yrkesnavn ved å søke på Utdanning.no. For at yrket skal legges til i Jobbkartet må... 

  • Vi har skrevet en yrkesbeskrivelse om yrket
  • Bedriftene som ansetter personer i yrket må ha registerert ansatte i egne stillingskategorier som vi har koblet til yrket rimelig korrekt. 
     

Hvis du har forslag, ta kontakt med hei@utdanning.no 

 

Sist oppdatert: 28. mai 2024