Fagskole - fleksibel utdanning i hele landet
Du kan ta fagskole på hel- eller deltid, og du kan studere samlingsbasert, fysisk eller på nett.
Du kan ta fagskole på hel- eller deltid, og du kan studere samlingsbasert, fysisk eller på nett.
Det er ikke sikkert du har anledning til å studere fysisk ved et lærested, men du ønsker likevel en utdanning som gir deg gode jobbmuligheter. Eller kanskje du bare ønsker en fleksibel utdanning, hvor du kan studere hvor og når det passer deg – heltid eller deltid. Da er nettstudier et godt alternativ. Fagskoleutdanning på nett gir deg mulighet til å gjennomføre studier uten å måtte gi slipp på jobb eller bosted.
Over 80% som starter på en fagskoleutdanning er allerede i jobb innen et relatert fagområde. Fagskoler legger i stor grad til rette for at du skal kunne ta utdanning ved siden av familieliv og jobb. Dette legges til rette ved for eksempel kvelds-undervisning, nettbasert undervisning eller samlingsbasert undervisning. Du kan finne ut hvilke studieformer fagskoleutdanningene har ved å se på utdanningsoversiktene til fagskoletilbudene. På disse sidene kan du også filtrere i tilbudene etter hvilken studieform som er mest relevant for deg.
Se utdanningsoversiktene for fagskoletilbud.
Fagskoleutdanning er et praksisnært utdanningsløp, som gir deg en kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet og som kan tas i bruk fra dag én. Du kan studere både heltid, deltid og nettbasert ved fagskole. De fleste fagskolestudenter i dag er helt eller delvis i arbeid mens de studerer. Du kan finne informasjon om hvordan fagskoletilbudene er organisert ved å sjekke filteret på utdanningsoversiktene på Utdanning.no - eller du kan sjekke organiseringen av tilbudene på fagskolene sine egne nettsider.
Målet med fagskoleutdanning er at du skal få erfare hvordan faget fungerer i praksis, og jobbe med oppgaver hentet fra virkelige yrkessituasjoner. Utdanningen er i stor grad bygget på arbeidslivets faktiske behov. Du vil jobbe med det du lærer på din fremtidige arbeidsplass.
SSB publiserer hvert år statistikk over høyere yrkesfaglig utdanning. Denne statistikken viser at fagskolestudenter i stor grad går ut i jobb etter de har fullført utdanningen. Av SSB sine rapporter de siste årene, ser man at så mange som 9 av 10 studenter som fullførte høyere yrkesfaglig utdanning var i arbeid samme høst. Andre tar også høyere utdanning etter fagskole.
Se flere artikler om fagskoleutdanning hos SSB
Om du er nysgjerrig på arbeidsmarkedet, har vi også et verktøy som heter Jobbkartet. I Jobbkartet kan du søke på over 400 yrker og finne informasjon om antall mennesker som jobber i yrket i de ulike fylkene og kommunene. Du kan også se hvilke yrker som er i vekst og nedgang, og hvor vanlig et yrke er i de ulike landsdelene.
Valg av utdanning er et av de viktigste valgene du tar i livet. Derfor bør valget du gjør være ditt eget, og helst bygge på dine interesser og evner. Det er også lurt å undersøke hvilke yrkesmuligheter som er tilgjengelige. Er du usikker på hvilken fagretning du skal velge, finnes det en rekke verktøy for å hjelpe deg å sortere. Et av disse verktøyene er jobbkompasset, hvor du velger et område du er interessert i og får opp aktuelle yrker. Kanskje finner du yrker du ikke visste var relevant for deg?
I tillegg til å velge faglig retning, bør du også tenke på hvordan du lærer best. Fagskoleutdanning er en yrkesrettet utdanning som gir deg kompetanse som kan tas i bruk umiddelbart i arbeidslivet. Om du foretrekker å løse oppgaver i praksis, kan fagskoleutdanning være noe for deg.