Jesper falt for det gode studentmiljøet i Toulouse

– Vi er en tett gjeng på over 30 norske elever, forteller Jesper Bartholomay Nytun, som tar ingeniørstudier gjennom NORGINSA-programmet i Toulouse.
Jesper Bartholomay Nytun, 19 år
«Det som overtalte meg til sist var det norske studentmiljøet man finner i Toulouse.»
― Jesper Bartholomay Nytun
Publisert: 22.03.2024
«Det som overtalte meg til sist var det norske studentmiljøet man finner i Toulouse.»
― Jesper Bartholomay Nytun
«De to første månedene er blytunge, men det blir lettere å henge med etter hvert.»
― Jesper Bartholomay Nytun

Hvorfor valgte du å studere på NORGINSA-programmet? 

Jeg bestemte meg ganske tidlig for at jeg hadde lyst til å reise utenlands for å studere. Akkurat hvor i verden det var jeg skulle ende opp var jeg ikke helt sikker på, men jeg lente mot Tyskland ettersom at det var tysk jeg hadde som språkfag. Det som overtalte meg til sist var det norske studentmiljøet man finner i Toulouse. Vi er en tett gjeng på over 30 norske elever på INSA, i tillegg til et dryss med utvekslingsstudenter som studerer ved de andre skolene i byen.

Student smiler med glass i hånden foran et slott i bakgrunnen

Hvordan er en vanlig studiedag for deg? 

En vanlig studiedag er veldig rigid. Dagene starter som regel med timer fra 08:00 til 12:15 etterfulgt av en nesten to timers pause til 14:00. De aller fleste dagene er vi ferdige 16:45, men det er ikke uvanlig at vi er på skolen til 18:15.

Det finnes tre typer timer på INSA: 

  • CM (Cours magistraux) som er forelesninger der læreren går gjennom teori. 

  • TD (Travaux dirigés) som gjerne minner om mattetimer fra videregående, der elevene får oppgaver som læreren går gjennom på en tavle. 

  • Den siste type time er TP (Travaux Pratiques) som er labtimer, hvor vi går gjennom kjemiforsøk, studerer egenskaper til linser, eller jobber med kretser. 

I førsteklasse får man en fransk labpartner som man gjennomfører alle forsøkene med på tvers av fagene gjennom hele året. Første klasse har mest forelesninger og arbeidstimer, og gjerne bare en eller to tre-timers økter med lab i uken. 

Hva kreves for å kunne studere på NORGINSA-programmet? 

Først og fremst må du være motivert. Det skal en del til av deg for å kunne ta en tung utdannelse på et fremmedspråk, hvert fall hvis du ikke kunne et ord til å begynne med slik som mange av oss. Til å begynne med går veldig mye rett inn øret og ut det andre, så det kommer til å bli mange kvelder der du må hente deg igjen for å ikke falle bakpå.

to studenter i klasserom ved tavle som viser matematiske beregninger

Jeg tror også du må være ganske sosial, hvert fall hvis du ikke kan noe fransk til å begynne med. Studiehverdagen avhenger av at du får kontroll på fransken så fort som mulig, og den letteste måten å bli god i språket på er å bruke det. NORGINSA gjengen er også en veldig tett gjeng, og det er mange av arrangementer som alt fra vinturer til nabobyer og skiferier i Andorra som vi ofte arrangerer i lag. Du må være forberedt på at det er mange folk du skal lære å kjenne i Toulouse.

Hvem mener du studiet passer for? 

Studiet passer ufattelig bra for dem som ikke er helt klar for å gi slipp på videregående skole. Dagene er veldig strukturerte og det er mange timer du skal være i hver dag. 

Elektroniske koblinger og kabler som brukes i ingeniørundervisningen

Selv om veldig lite på papiret er obligatorisk så faller du fort bakpå hvis du er borte fra en forelesning. Jeg synes dette systemet passer meg veldig bra, fordi det alltid er lettere å stå opp om morgenen når du ikke har et stort annet valg enn å møte opp til første forelesning. Jeg tør ikke tenke på hvor jeg hadde vært hvis jeg ikke hadde hatt en rigid timeplan å følge etter.

Hvilke muligheter har du som NORGINSA-student?

Noe av det jeg liker mest med NORGINSA programmet er hvordan de legger opp til praksis, eller stage som det kalles på fransk. Det er tre obligatoriske stage i løpet av studietiden ved INSA, og første periode begynner allerede ved slutten av første året. Disse pleier oss NORGINSA elever å gjennomføre i Norge. Dette er ufattelig greit for oss som befinner oss på andre siden av kontinentet, siden det gjør at vi tidlig får en fot inn døren på det norske arbeidsmarkedet. Det er ingenting i veien for å gjennomføre praksisperioden din i andre land enn Norge og Frankrike dersom det skulle være av interesse.

Utdanningsløpet på INSA er også veldig annerledes enn det man finner på norske universiteter. På INSA er løpet formet som en trakt, hvor fagene er veldig generaliserte i starten, og spesialiseringen først kommer fra og med andre året. Det vil si at ved første året så har alle fag som kjemi, optikk og kretsanalyse uansett hvilken spesialisering du velger til andre klasse. Dette lar deg dyppe tærne dine i en haug med forskjellige fagområder, noe som er svært nyttig når det kommer til valg av spesialiseringer senere.

INSA er en skole som virkelig setter pris på utveksling. Det er obligatorisk for de franske studentene å utveksle minst et semester i løpet av masteren, noe som vi norske også blir sterkt oppmuntret til å gjøre. INSA har et stort nettverk med partnerskoler over hele verden som gjør at du kan komme deg nesten hvor du vil i verden i løpet av ditt utenlandssemester. Det er mange av oss fra NORGINSA som reiser på utveksling til land som USA, og enda flere som reiser til Asia til land som Sør-Korea, Thailand eller Kina. Selv veier jeg litt mellom å reise til Aachen (Tyskland) eller Taipei (Taiwan) når jeg skal utveksle.

Hvilke tips har du til nye studenter på NORGINSA? 

Ikke ta det så tungt hvis det går dårlig. De aller fleste blir ganske ydmyk når de kommer inn i sin første forelesning der hvor alt foregår på fransk, og stoffet er to hakk over det man hadde på videregående. De to første månedene er blytunge, men det blir lettere å henge med etter hvert. Det er ufattelig tilfredsstillende å være ferdig tidlig en torsdag og kunne nyte en fransk vårdag langs Garonne, så det er bare å stå på.

Les om NORGINSA-programmet