Økonomiske ordninger for deg som skal ta videregående opplæring som voksen
Voksne som tar videregående opplæring kan få lån og stipend fra Lånekassen. I tillegg finnes det andre økonomiske ordninger, som legater.
Voksne som tar videregående opplæring kan få lån og stipend fra Lånekassen. I tillegg finnes det andre økonomiske ordninger, som legater.
Offentlig videregående opplæring for voksne er gratis for de som ikke har fullført og bestått videregående tidligere.
Det er er fylkeskommunen som dekker opplæringen og læremidlene. På enkelte yrkesfaglige opplæringstilbud må du selv dekke utgiftene for arbeidsklær og noe utstyr.
Det er også mulig å ta videregående som privatist. Dette må du selv betale for. Vær oppmerksom på at du må være tatt opp som elev ved et lærested for å ha rett til studiefinansiering hos Lånekassen. Hvis ikke har du ikke rett på støtte hos Lånekassen.
Voksne som er 21 år eller eldre* kan søke Lånekassen om lån og stipend. Hvis du fyller 21 år i løpet av 2024, og du søker om lån og stipend for skoleåret 2024-2025, regner Lånekassen deg som over 21 år.
Voksne får lån og stipend på lik linje med studenter i høyere utdanning. Lånekassens regler sier at du får lån og stipend etter reglene for voksne i maksimalt åtte år. Når du får støtte til videregående opplæring, bruker du altså av de åtte årene med rett til støtte hos Lånekassen. Du bruker ikke av de åtte årene, hvis du har fått lån og stipend etter reglene for ungdom.
* Fyller du 21 til 24 år i 2024 og fikk stipend fra Lånekassen i skoleåret 2023-2024? Hvis du ikke oppnådde studie- eller yrkeskompetanse, kan det hende du får stipend etter samme regler som ungdom, selv om du er over 21 år. Det er på grunn av nye regler og en overgangsordning som gjelder ut skoleåret 2025–2026.
Lånekassen: Lån og stipend som voksen
For deg som er utenlandsk statsborger
Fint å vite: Ungdomsrett er en lovfestet rett til videregående opplæring. Ungdomsretten gjelder ut skoleåret som starter det året du fyller 24.
Les mer om ungdomsrett på Lånekassen sine sider
Som lærling kan du ha rett til både stipend og lån i elleve måneder per skoleår. Du kan ikke søke før lærekontrakten din er godkjent. Er du lærekandidat eller praksisbrev-kandidat, må du ha en godkjent opplæringskontrakt.
Lærlinger og lærekandidater har ikke rett til utstyrsstipend. Hvor mye du kan få avhenger blant annet av hvor gammel du er, om du bor hjemme i lærlingtiden, og hva du tjener som lærling. Sjekk hvor mye du kan få i lån og stipend på Lånekassens nettsider:
I noen tilfeller kan du ha rett til pengestøtte fra Nav mens du går på skole. Dette kan være aktuelt for deg som har avbrutt utdanningen din, eller som har utfordringer som gjør at du trenger ekstra hjelp og støtte for å fullføre utdanning. På Nav sine sider kan du lese mer om:
Aktuelle pengestøtter når du er på tiltak i Nav
Hvis du har jobbet ved siden av opplæringen og blir permittert eller arbeidsledig, kan du ha rett på dagpenger.
Les mer om dagpenger fra Nav
Dersom du bli syk mens du studerer kan du søke om sykestipend.
Les om sykestipend på Lånekassen sine sider
Hvis du ikke har rett på sykestipend fra Lånekassen, men har behov for behandling for å komme tilbake til opplæringen kan du ha rett på arbeidsavklaringspenger.
Les om arbeidsavklaringspenger her
Dersom du blir gravid mens du er under opplæring, betyr ikke dette at du må avbryte utdanningen. Du har rett til permisjon mens du er hjemme med barnet, og i denne perioden kan du få foreldrestipend fra Lånekassen.
Les om foreldrestipend på Lånekassen sine sider
I tillegg til foreldrestipend fra Lånekassen, kan du søke om foreldrepenger, eller engangsstønad fra Nav
Les om pengestøtte når du får barn på Nav sine sider
Det finnes ekstra støtteordninger for foreldre som er helt, eller delvis alene med barn mens de er under opplæring.
Les om stønad til skolepenger for enslige foreldre på Nav sine sider
Hvis du har nedsatt funksjonsevne, og dermed ikke kan jobbe ved siden av studiene, kan du få tilleggsstipend.
Les om tilleggsstipend på Lånekassens sider
Lånekassen utbetaler stipend elleve av tolv måneder i året. Dette betyr at man ikke får utbetalt stipend i juli måned, men til gjengjeld får du et litt større beløp i juni. Dersom du har nedsatt funksjonsevne og ikke har mulighet til å jobbe i løpet av sommeren, kan du søke om sommerstøtte.
Les om sommerstøtte på Lånekassens sider
Les mer om stipend og lån ved nedsatt funksjonsevne
Et legat er en pengegave som gis til personer som oppfyller bestemte kriterier. Et legat har ofte et formål, som for eksempel å støtte vanskeligstilte. Det finnes en rekke stipender og legater du kan søke på.
Stipendene og legatene er gjerne rettet mot spesielle utdanninger eller søkere bosatt bestemte steder. Arbeidsgivere og fagforeninger kan også gi støtte til videregående opplæring.
Du kan finne mulige legater og stipender på Legathåndboken.no og på nettsiden Global Grant.
Alle arbeidstakere kan ha rett på ulønnet permisjon fra jobb for å ta mer utdanning. Retten gjelder både fast og midlertidig ansatte, hel- og deltidsansatte, ansatte i offentlig og privat virksomhet, eldre og yngre arbeidstakere. Utdanningspermisjon kan tas ut som heltids- eller deltidspermisjon, og kan kreves for inntil tre år.
For å ha rett til utdanningspermisjon må du oppfylle noen kriterier:
Har du noen spørsmål som du ikke har fått svar på? Snakk gratis med en veileder. Husk at ingen spørsmål er dumme!