Hvordan kan jeg dra på utveksling?
Har du lyst å oppleve et nytt land, bli kjent med en annet kultur, treffe nye venner og lære et språk? Alt dette kan du oppleve på utveksling i videregående.
Har du lyst å oppleve et nytt land, bli kjent med en annet kultur, treffe nye venner og lære et språk? Alt dette kan du oppleve på utveksling i videregående.
De fleste elever reiser på utveksling i løpet av det andre året på videregående skole (Vg2). Noen elever reiser gjennom et utvekslingssamarbeid i regi av skolen eller fylkeskommunen og andre med utvekslingsorganisasjoner. Disse ordningene gir ulike muligheter.
Mange videregående skoler har samarbeidsavtaler med skoler i hele verden. Du kan sjekke hvilke godkjente samarbeidsprogrammer som finnes for utveksling på videregående.
De fleste skolene som har samarbeidsavtaler prioriterer søknader som kommer fra sine egne elever, men enkelte videregående skoler tar også imot søknader fra elever fra eget fylke eller fra hele landet.
Du kan også reise på utveksling via en utvekslingsorganisasjon.
Når du vurderer utvekslingsorganisasjoner, bør du:
Ikke nøl med å kontakte organisasjonen hvis du lurer på noe under søknadsprosessen eller mens du er på utveksling.
Erasmus+ er EU sitt utdanningsprogram som finansierer utvekslingsopphold i hele utdanningsløpet – også i videregående.
Dersom du går på et yrkesfaglig studieprogram, kan du få Erasmus+-midler til å:
Dersom du går på en studiespesialiserende linje, kan du få Erasmus+-midler til å:
Hvis du reiser på utveksling via Erasmus+, kan du søke om stipend og eventuelt lån fra Lånekassen, men utvekslingsoppholdet ditt må vare i minst tre måneder.