Offentlig og kvalitetssikret
aaaHold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Spilldesigner

En spilldesigner lager dataspill. I dette yrket må du være teknisk og kreativ, i tillegg til analytisk – slik at du kan sette deg inn i hvilke spill kjøperne ønsker.

Om jobben

Et profesjonelt spill er laget av et team bestående av spilldesignere, utviklere og programmerere. Spilldesignerens oppgave er å beskrive og formidle idéer slik at de kan realiseres. Faget spilldesign ligger i grenseområdet mellom kunst og teknikk.

Spilldesigneren er idérik og har evne til både å finne på noe nytt og spennende, og til å gjenbruke eksisterende ideer og bygge videre på disse.

En spilldesigner må ha analytiske evner og kunne sette seg inn i hva markedet ønsker og hvilken målgruppe spillet lages for. Godt spilldesign er avgjørende for å lykkes i et marked med hard konkurranse.

Spillindustrien er i dag større enn filmindustrien målt i omsetning. Selv om jobbmarkedet for spilldesignere ikke er så stort i Norge, kan du med utdanning som spilldesigner også få jobb innenfor beslektede områder som multimediadesign og interaksjonsdesign. Interaktiv underholdning brukes stadig mer i andre medier enn spill, for eksempel i mobiltelefoner, i undervisning, på TV og internett. Her er det mange spennende jobbmuligheter.

Personlige egenskaper

En spilldesigner må være kreativ. Du må ha stor interesse for spill og ha god fantasi. Du må kunne jobbe selvstendig og i team. Analytiske evner og gode formidlingsevner kommer også godt med.

Hvor jobber spilldesignere?

Spilldesigneren jobber i spillindustrien. Siden dette er en forholdsvis liten industri i Norge, må du være åpen for en karriere internasjonalt.

Like viktig er det derfor at utdanningen også kvalifiserer deg for arbeid innen nærliggende bransjer, som interaktiv TV-produksjon, mobilteknologi og web, gjerne relatert til reklame.

Mange med utdanning innen spilldesign arbeider med andre former for multimedia- og interaksjonsdesign. Noen arbeider med IT på mer generell basis, slik som med eksempelvis IT-support.

Hva jobber denne utdanningsgruppen som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Utdanning

Spilldesignere kan ha svært ulik utdanningsbakgrunn. Mange er selvlærte eller har en eller annen form for IT-utdanning fra fagskole, høgskole eller universitet. Det finnes også spesialiserte utdanningstilbud innen spilledesign.

Se oversikt over relevante utdanninger

Opptakskrav
Opptakskravet varierer fra studie til studie.

Etter- og videreutdanning
Det finnes utdanningsinstitusjoner som tilbyr relevante masterstudier innen IT.

Etter fullført bachelor med fordypning innen spilldesign, har du også mulighet til å gå videre på masterstudier ved NITH eller andre utdanningsinstitusjoner i Norge eller i utlandet. Aktuelle retninger på masternivå kan være innen spill- og underholdningsutvikling, medievitenskap, prosjekt- eller IT-ledelse.

Hvilke utdanninger er de vanligste for spilldesignere

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Lønn

Inntekten til spilldesignere varierer etter utdanning, arbeidsplass og kompetanse.

Nyttige lenker

Ung IT 
Den norske dataforeningen Hvordan bli en spilldesigner? artikkel på gamernettstedet gamereactor.no

Del denne siden

  • Denne siden er sist oppdatert 29. juni 2015.
  • Beskrivelsen av yrket er kvalitetssikret i samarbeid med NITH (2011).
  • Ansvarlig for denne siden: Redaksjonen
Creative Commons Licence

Dette verk er lisensiert under en Creative Commons-lisens (CC BY-NC-ND).

Var denne siden nyttig for deg?

Spør, svar og diskuter!

Her kan du stille og besvare spørsmål. Utdanning.no svarer ikke på spørsmål, og vi oppfordrer spesielt studenter, yrkesutøvere, fagforbund og organisasjoner til å svare. Redaksjonen modererer innlegg.

Yrkesintervjuer

Spilldesigner Martin Bruusgaard

Martin Bruusgaard har vært med på å utvikle suksessene "Age of Conan" og "The Secret World", men det var bare en tilfeldighet at han begynte som spilldesigner.