Ornitolog
Ornitologer er spesialister på fugler. Som ornitolog kan du forvente varierte arbeidsdager både på kontor, i naturen og i laboratorium.
Arbeidsoppgaver
Ornitologi er læren om fugler. En ornitolog er en forsker som har spesialisert seg innenfor zoologi, som hører under biologi. Ornitologer studerer fugler i deres naturlige miljø og i laboratorium. Det kan omhandle alt fra dyrets oppførsel i sitt naturlige miljø, til forskning helt nede på cellenivå.
Noen av feltene som ornitologer undersøker:
- fugleartenes forflytning og generelle migrasjonsmønster
- ulike typer atferdsstudier
- kartlegging av fuglearters forekomst, det vil si utbredelse og bestand
- studier av negative påvirkningsfaktorer for truede fuglearter
- studier om artenes krav til næring og til hekke- og vinterområder
Arbeidet går ut på å kartlegge, identifisere og informere om både levedyktige og utryddningstruede fuglebestander. Dessuten å øke bevisstheten rundt bevaring og beskyttelse av fuglearter og deres nærmiljø.
Ornitologer har ulike arbeidsdager avhengig av hvilken stilling de har. Vanlige arbeidsdager kan foregå på kontor, i naturen eller laboratorium. I jobben brukes mange ulike verktøy, som f.eks. kikkert, mikroskop og generelt IKT-verktøy.
Ikke alle som forsker på fugler er rene ornitologer, mange har en bakgrunn innenfor zoologi (biologi) og naturforvaltning. Uavhengig av deres bakgrunn, er dette arbeidsgrupper som samarbeider tett og som drar nytte av hverandres faglige kompetanse.
Hvor jobber ornitologer?
En ornitolog kan arbeide innen høyere utdanning med forskning og undervisning. Som ornitolog kan du også jobbe som konsulent for firmaer innen offentlig eller privat sektor. Andre ornitologer er ansatt i ulike organisasjoner eller direktorater. Et fåtall er ansatt kun som ornitologer. Mange har et bredt kompetansefelt innenfor biologi, miljø og naturvitenskap.
Hvordan er det å jobbe som ornitolog?
Ornitolog
Jørgen Skavdal Søraker
Ornitolog
Bård Gunnar Stokke
Viktige egenskaper for en ornitolog
Som ornitolog må du være interessert i mangfoldet i naturen, samtidig som du har en sterk fascinasjon for fugler. Du må være nysgjerrig og like å undersøke for å finne ut av ting. Du må kunne tilegne deg ny kunnskap basert på fysiske bevis. Jobben krever god konsentrasjon og tålmodighet. Videre bør du like både å jobbe selvstendig og i samarbeid med andre.
Hva tjener ornitologer?
Hvordan utdanner du deg til ornitolog?
Det er flere utdanningsveier du kan gå for å få ornitologisk kompetanse, men det er naturlig å starte innenfor biologien, hvor du senere spesialiserer deg innenfor zoologi og ornitologi.
Hva jobber biologiutdannede med?
- 7519 - Biologiske fag, andre
Bedrifter: Hvor jobber ornitologer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med ornitologer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2211115 - ORNITOLOG