Au pair
Som au pair bor du hos en vertsfamilie og passer barna deres og gjør litt husarbeid.
Arbeidsoppgaver
Som au pair bor du hos en vertsfamilie som gir deg kost, losji og lommepenger, mot at du passer barna deres og gjør litt lett husarbeid.
Som au pair er det vanlig at du har ditt eget rom og kanskje eget bad, og du har hele tiden ansvar for å holde dette rent og ryddig.
Vanlige arbeidsoppgaver for en au pair:
- barnepass på dag- og kveldstid
- lett husarbeid, som for eksempel å rydde leker og vaske klær
- leke med barna
- hjelpe barna med lekser
- handle mat og lufte husdyr
- følge barna til og fra skole eller barnehage
Både arbeidsoppgaver og lommepengesatsen vil kunne variere fra land til land og familie til familie. De fleste vertsfamilier ønsker å ha en au pair i ett år. Det er vanlig å få en ukes ferie per halvår. 30 timers arbeidsuke er vanlig.
Når på dagen du må jobbe, er det familien som bestemmer. I noen land er det vanlig å sitte barnevakt mot ekstra lommepenger. Det er vanlig å ha en eller en og en halv fridag i uka.
Du velger selv hvilket land du vil bo i, og om du vil være i en storby eller på et mindre sted.
Hvor jobber au pairer?
En au pair jobber hos en vertsfamilie i et annet land. Det er også vanlig at au pairen bor hos vertsfamilien.
Hvordan er det å jobbe som au pair?
Au pair
Mariia Zaichuk
Viktige egenskaper for en au pair
For å bli au pair må du være glad i barn. Du må være ansvarsbevisst og ryddig, og det er viktig at du er svært tilpasningsdyktig. Du må være interessert i å lære fremmedspråk, og du bør være nysgjerrig på andre kulturer.
Hva tjener au pairer?
Du får kost, losji og lommepenger av vertsfamilien. Hvor mye lommepenger du får i uka, varierer fra omtrent 630 kroner til rundt 1000 kroner. (Kilde: Atlantis Utveksling, 2017)
Hvordan utdanner du deg til au pair?
Det finnes flere byråer som formidler au pairer. Opptakskravene varierer fra land til land og mellom ulike byråer. Vanlige krav kan være erfaring med barnepass, fullført videregående skole, førerkort, språkkunnskaper og gyldig visum. Du trenger ingen utdanning for å være au pair og det finnes heller ingen utdanning for å bli au pair.
Bedrifter: Hvor jobber au pairer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med au pairer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned