Fravær i læretiden
Hva skjer hvis du må til legen? Eller blir syk?
Hva skjer hvis du må til legen? Eller blir syk?
Som lærling har du krav på ferie og fridager akkurat som andre ansatte.
Hvis du skal til legen eller tannlegen i løpet av arbeidsdagen, kan du snakke med arbeidsgiver om å få fri til dette.
Er det andre grunner enn sykdom til å være borte fra arbeid, må du søke om permisjon på forhånd. Har du udokumentert fravær, risikerer du å miste jobben.
Du har lov til å være syk når du er lærling.
Hvis du blir syk, må du levere en egenmelding til arbeidsgiver. Egenmeldingen gir deg rett på lønn for de dagene du har vært borte fra jobb. De fleste arbeidsgivere ønsker at du gir dem beskjed så tidlig som mulig hvis du blir syk. Hvis du har langvarig fravær på grunn av sykdom, kan det bli aktuelt å ta en pause eller å utvide læretiden.
Hvis du er syk lenge kan du få en sykmelding fra legen din. Ved lengre fravær må kanskje læretiden utsettes. Det kan variere fra arbeidsplass til arbeidsplass hvor mange dager av gangen du kan være syk før du må gå over fra egenmelding til sykmelding. Sett deg inn i reglene som gjelder der du er lærling. Hvis du er usikker, kan du spørre en kollega, instruktøren, faglig leder eller arbeidsgiveren din.
Det vanligste er at en arbeidsdag varer 7,5-8 timer per dag, og 37,5-40 timer per uke.
Hvis arbeidsgiver sier at du må jobbe utenfor det som er normal arbeidstid, kalles dette overtid. Hvis du må jobbe overtid, har du krav på ekstra betaling. Som lærling eller praksiskandidat skal du som hovedregel ikke jobbe overtid. Du kan heller ikke jobbe overtid hvis du er under 18 år. Det finnes regler for hvor mange timer det er lov å jobbe i løpet av en uke. Det er arbeidsgiver sin oppgave å sørge for at ingen ansatte jobber for mye.
Det er viktig at du setter deg godt inn i disse tingene når du starter i jobben. Les arbeidsavtalen din nøye eller snakk med arbeidsgiver om du er usikker.
Du kan lese mer om hvilke regler som gjelder i arbeidslivet i arbeidsmiljøloven.
Hvis du opplever at lærebedriften ikke følger regelverket, har du flere muligheter. Du kan snakke med faglig leder, instruktør eller tillitsvalgt i lærebedriften, eller ditt lokale fagopplæringskontor. Hvis lærebedriften er tilknyttet et opplæringskontor, kan du snakke med noen der. Husk at du også kan snakke med ditt lokale elev-, lærling- og mobbeombud for råd og veiledning.