Fakta

Lærested:
Sted:
Bodø
Studietype:
Høyere nivå
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Deltid
Studiepoeng:
30

Informasjon er oppdatert av Nord universitet

8. april 2024.

Om studiet

Vil du lære mer om folkehelse, folkehelsearbeid og hvordan du kan bidra til å fremme helse og redusere sosial ulikhet i helse i lokalsamfunn? Da er dette studiet for deg!

Folkehelse handler om befolkningens helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i befolkningen. Sosial bærekraft omhandler i hvilken grad samfunnet er preget av tillit, trygghet og tilhørighet og om innbyggerne har lik tilgang til arbeid, utdanning og gode nærmiljø. Folkehelsearbeid er det vi som samfunn gjør for å påvirke faktorene som fremmer helse, forebygger sykdom og bidra til en mindre ulikhet i helse. Kunnskap om hva som påvirker folkehelsen er viktig for å gjøre gode prioriteringer for folkehelsearbeidet.

Sentralt i studiet er kunnskap om hvordan sosiale forhold på individ-, gruppe- og samfunnsnivå samspiller og påvirker folkehelsen. Kunnskapen ses i sammenheng med planstrategier, tiltaksplaner og innovasjonsprosesser. Studiet vil gi kompetanse i folkehelsearbeid rettet mot å styrke samfunnsdeltakelse og redusere sosial ulikhet for å oppnå sosialt bærekraftige lokalsamfunn.

Etter endt utdanning vil studentene ha inngående forståelse for dagens og framtidens folkehelseutfordringer, kunnskap om hvordan sosiale forhold kan påvirke folkehelsen og hvordan denne kunnskapen kan omsettes til praktisk folkehelsearbeid i lokalsamfunn.

Fordypningen består av tre emner, hvert emne er på 10 studiepoeng. De tre fordypningsemnene er:

1. Kunnskapsbasert folkehelsearbeid: I dette emnet vektlegges kunnskap om sentrale begreper, teorier og praksisområder som er relevante for folkehelsearbeid lokalt, nasjonalt og globalt. Status om gjeldende utfordringer, retningslinjer og lovverk knyttet til folkehelsearbeidet nasjonalt og globalt.

2. Sosialepidemiologi: Emnet gir en epidemiologisk forståelse av hvordan sosiale faktorer påvirker helseutfall og livskvalitet på populasjonsnivå. Emnet vektlegger hvordan befolkningshelse og sosial ulikhet i helse kan kvantifiseres, måles og forstås. Vurdering av årsakssammenhenger og systematiske feilkilder ved statistiske funn blir også belyst.

3. Lokalt anvendt folkehelsearbeid: Emnet gir fordypning i hvordan teori og forskningsbasert kunnskap kan omsettes i praktisk folkehelsearbeid på lokalt samfunnsnivå. I tillegg gir emnet en forståelse av hvordan forebyggende og helsefremmende tiltak og innovasjon kan rettes inn på ulike samfunnsnivå; fra nærmiljø og opp på nasjonalt plan.

Undervisningsopplegg

I hvert emne - HEL5016, HEL5017 og HEL5018 - vil det være en fysisk samling. Ellers vil læringsaktivitetene foregå på digitale flater. Læringsaktivitetene vil variere mellom samarbeid, egenstudier, forelesninger, seminar og praktisk ferdighetstrening.

Opptaksinformasjon

Opptak på skjer på bakgrunn av bachelorgrad eller tilsvarende minimum 3-årig universitets- eller høyskoleutdanning.

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter fullført fordypning i Folkehelsearbeid har kandidaten:

  • bred kunnskap om befolkningshelse, sosiale helseforskjeller og folkehelseutfordringer
  • inngående kunnskap om sosiale helsedeterminanter inkludert faktorer som kan fremme helse og forebygge sykdom
  • inngående kunnskap om nasjonal folkehelsepolitikk, samt relevante lover og føringer
  • inngående kunnskap om sentrale begreper, metoder, forklaringsmodeller og tilnærminger knyttet til folkehelsearbeid
  • inngående kunnskap om relevante arbeidsformer og metoder for kritisk og systematisk folkehelsearbeid

Ferdigheter

Etter fullført fordypning i Folkehelsearbeid kan kandidaten:

  • kan analysere og forholde seg kritisk til relevant informasjon om helsetilstanden i befolkningen ved bruk av metodekunnskap og faglige relevante teorier og modeller
  • kan analysere relevant kunnskapsgrunnlag til bruk i forebyggende arbeid og folkehelsetiltak
  • kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter til å identifisere behovet for, planlegge og iverksette innovasjoner for å bedre folkehelsen og bidra til sosialt bærekraftige lokalsamfunn

Generell Kompetanse

Etter fullført fordypning i Folkehelsearbeid kan kandidaten:

  • analysere behovet for helsefremmende og forebyggende tiltak rettet mot ulike deler av samfunnet
  • analysere, evaluere og kommunisere om folkehelsearbeid i lys av etiske problemstillinger og bærekraftsmål
  • bidra aktivt til nytenkning, innovasjonsprosesser og prosjektarbeid for å fremme folkehelsen

Videre studier

Studieprogrammet er lagt på mastergradsnivå og inngår som en fordypning ved master i helsevitenskap. Det kan søkes innpasset som del av grad innen aktuelle fagområder ved andre universiteter.

Kvalifikasjon/tittel

Generell Kvalifikasjon 30 SP

Alle utdanninger innen