Personlig assistent

– Jeg får mestringsfølelse når jeg ser at jeg klarer å hjelpe brukeren til å leve det livet han fortjener og ønsker, sier Knut Olav.
En mann i svart genser. Han står inne foran et vindu. Utenfor er det trær..
Knut Olav Berglid, 22 år
Brukerstyrt personlig assistent
Stendi, Oslo
«Dette yrket passer for alle som ønsker å hjelpe andre.»
― Knut Olav Berglid
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 01.02.2024
«Dette yrket passer for alle som ønsker å hjelpe andre.»
― Knut Olav Berglid
«Hvis du lurer på noe, så bør du bare spørre. Så lenge man er i dialog med bruker, så ordner alt seg.»
― Knut Olav Berglid

Hvorfor valgte du å bli personlig assistent?

– Det var mange grunner til det. Først og fremst synes jeg at det er meningsfullt og givende å hjelpe andre. Jeg ville også utfordre meg selv. Jeg så på denne jobben som muligheten til å vokse på utfordringen med å ha ansvaret for andre.

Nå har jeg vært personlig assistent i ca. fire år, og det har gått veldig bra. Jeg har vært heldig fordi jeg har jobbet hos én bruker hele tiden, og det er ikke så vanlig. Det var faktisk slik at da brukeren byttet assistentfirma, så ble jeg automatisk med ham dit.

Jeg har fått ansvar for et annet menneske. I denne jobben har jeg vokst mye.

Image
En mann i svart genser. Han skjærer brød. Han er på et kjøkken.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er assistent for en ungdom som går på skole. Han har kun meg som assistent, så jeg jobber hver dag. Han har hatt flere assistenter tidligere, men vi ble enige om at vi skulle prøve med bare meg. Jeg er på stedet, og er veldig sjelden borte, så det har fungert veldig bra til nå.

I bunn og grunn har jeg en vanlig planlagt arbeidsdag med en timeplan som jeg må forholde meg til. Jeg vet når brukeren er ferdig på skolen, og henter ham da. Noen ganger skjer det endringer i planen. Gutten kan bli plutselig syk eller noen lekser blir avlyst. I sånne situasjoner må jeg bare komme på jobb.

Jeg bistår brukeren i alt han trenger. Etter jeg har hentet han fra skolen, ordner jeg mat, gir ham medisin, og vi gjør lekser hvis han har det. Og selvsagt bistår jeg han i de tingene som han har lyst til å gjøre. Når han plutselig finner ut at han har lyst til å dra ut og finne på noe, så gjør vi det. Vi drar på trening, spiller fotball, møter vennene hans, går på kino.

Innimellom jobber jeg også i helger. Når brukeren for eksempel har lyst å gå på kino, eller har trening i helga, så sender han meg en melding for å spørre om jeg har lyst til å jobbe. Jobben min kan variere veldig. Hvis det er planlagt noe spesielt, så deltar jeg på det. I bunn og grunn har jeg vanlig arbeidstid, hvis vi ikke blir enige om noe annet.

Jeg omgås mange flere enn kun brukeren, jeg har kontakt med foreldre, lærere, og venner til brukeren. Vi drar også sammen på sykehusbesøk.

Hele tiden er jeg med brukeren. Jeg er hans usynlige hender som gjør ting han trenger hjelp til. Vi har blitt veldig godt kjent med hverandre, så jeg vet hva han klarer og hva han ikke klarer. Derfor skjer det på en måte automatisk at jeg gjør noen praktiske ting, som for eksempel å sette mobilen på ladding.

Det å jobbe som brukerstyrt personlig assistent varierer fra person til person. Jeg har ganske mange venner som jobber som assistenter, og alle har ulike arbeidsoppgaver. Noen må ha hjelp med å kjøre bil og få opp en rullestol der, mens andre ikke trenger rullestol, men sliter for eksempel med språket eller synet. Det finnes assistenter som har mange såkalte inaktive timer. De er på jobb og de er tilgjengelig, men de bistår bare hvis brukeren spør om hjelp.

I dette yrket møter man veldig mange forskjellige brukere, og det er morsom at alle er ulike. 

Hva kreves for å kunne jobbe som personlig assistent?

– Du kan fint søke om jobb som personlig assistent uten utdanning eller erfaring. Men det er veldig gunstig å ha noe utdanning innenfor helse og omsorgsfag. Det å ha erfaring fra lignende jobber er også positivt. Alt dette hjelper både i søknadsprosessen og senere i selve jobben.

Jeg selv tok årsstudiet i medisin grunnfag på Oslo Nye Høyskole. Der lærte jeg mye, blant annet om farmakologi, anatomi, fysiologi og ulike sykdommer. Jeg tok også personlig trenerutdanning med tanke på muskler, anatomi og fysiologi. Begge utdanningene har hjulpet meg i jobben min.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg vil si at først og fremst passer dette yrket for alle som ønsker å hjelpe andre. Du må ha empati og omsorg.

Du bør også trives med å ha ansvar, og være pliktoppfyllende og nøyaktig. Det er viktig at du møter opp til riktige tidspunkter og husker å gi en eller annen medisin på et konkret tidspunkt. Selvfølgelig er oppgaver forskjellige fra bruker til bruker, men de må utføres. Hvis du ikke er komfortabel med å ha ansvar, men foretrekker at noen andre har det, så er det kanskje ikke jobben for deg.

Jeg tror at denne jobben passer dårlig for de som ikke er fleksibel på tid fordi de driver med mye ved siden av jobb. For eksempel hvis man har mye studier, kan det være vanskelig å kombinere det med å være personlig assistent. Men det kommer også an på hvilken bruker og hvilke arbeidsoppgaver man har.

Hvis du har lyst å bli personlig assistent, er det bare å prøve det. Arbeidsoppgaver varierer veldig og det finnes mange brukere med ulike behov. I stillingsbeskrivelser finner du blant annet informasjon om hva jobben innebærer, og hva som er arbeidsoppgavene. Du kan selv vurdere hva du er klar for å gjøre og for hvem du har lyst å jobbe med.

Hva liker du best med å være personlig assistent?

– Det er mange ting jeg liker med jobben min, men det beste må være den følelsen jeg får når jeg ser hvor mye positivt som skjer på grunn av det jeg gjør. Jeg ser at brukeren er glad og positiv. Jeg får mestringsfølelse når jeg ser at jeg klarer å hjelpe brukeren til å leve det livet han fortjener og ønsker. Derfor jobber jeg som personlig assistent.

Hva liker du minst?

– Det er ikke så mye som jeg ikke liker. Kanskje det at arbeidstiden kan bli endret på kort varsel. Hvis noe plutselig oppstår på jobb, for eksempel at brukeren min blir syk, så må jeg møte opp. Hvis jeg har planlagt noe i den tiden, endrer jeg planene. Jeg kan si at jeg er litt i beredskap. Samtidig skjer sånne situasjoner ganske sjelden.

Jeg vil også si at situasjonen vår er litt spesiell med tanke på at brukeren kun har meg som assistent. Hvis det er flere assistenter, så kan man sende melding til de andre og spørre om å bytte vakt.

Image
En mann i grå jakke og svart bukse. Han sitter i en svart bil.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes ganske mange forskjellige stillingsbeskrivelser og muligheter for personlige assistenter. Jeg jobber som brukerstyrt personlig assistent, det betyr at det er selve brukeren som er min arbeidsleder, og det er han som gir meg arbeidsoppgaver. Som personlig assistent kan du også jobbe med barn og hjelpe foreldre. I slike tilfeller er det foreldrene som gir deg arbeidsoppgaver.

Det finnes også mulighet til å jobbe som assistent på institusjoner. Der har du ikke ansvar for én person, men en gruppe mennesker. Du bruker også å jobbe med andre ansatte.

Det trenges også mange hjelpepleiere på sykehus, så man kan få jobb der. Med erfaring som personlig assistent kan du også søke jobb blant annet i hjemmetjenesten.

Hva tjener en personlig assistent?

– Det varierer. Gjennomsnittlig timelønn er på cirka 200 kr, men det kommer også an på tidligere erfaring, ansiennitet, utdanning og stillingsbeskrivelser, altså hvor mye ansvar du har i jobben. Lønnen påvirkes også av arbeidstiden. Hvis du jobber på kveld, natt eller helg, får du tillegg.

Hvordan er sjansene for å få jobb som personlig assistent?

– Sjansene for er ganske store. Det er stor etterspørsel etter personlige assistenter. Så du bør søke, dra på intervjuer og finne ut om det er noe for deg eller ikke.

Når man får jobb, vil man ha et par uker med opplæring først. Du har også en prøveperiode. I den tiden finner bruker og assistent veldig fort ut om det funker eller ikke. Hvis det ikke fungerer med en bruker, betyr det ikke at du har valgt feil yrke. Ting kan være veldig fint med en annen bruker.

Veldig mange brukere er veldig flinke til å være åpne og si helt konkret hva assistenten skal gjøre og ikke gjøre. Hvis du lurer på noe, skal du bare spørre. Så lenge man er i dialog med bruker, så ordner alt seg.

Da jeg møtte på jobbintervju, uten så mye arbeidserfaring, tenkte jeg at det blir en utfordring for meg. Jeg visste at jeg måtte jobbe med meg selv også. I løpet av bare noen dager ble jeg vant med arbeidsoppgavene, ble kjent med brukeren, og tenkte at dette kommer til å gå veldig fint. Så det er bare å prøve.

Tilhørende utdanninger

Helsearbeiderfag

Du lærer å gi omsorg, grunnleggende sykepleie og miljøarbeid for pasienter og brukere av helse- og sosialtjenesten.

Finn studier
Eldreomsorg

Fagskoleutdanningene er fordypninger innen helse- og oppvekstfag. Utdanningene handler om hvordan bidra til et aktivt og best mulig liv for eldre.

Finn studier
Barsel- og barnepleie

Fagskoleutdanningen er en fordypning innen helse- og oppvekstfag. Utdanningen i barsel- og barnepleie omfatter svangerskapets begynnelse, fødsel og barseltid, det nyfødte barnet og barnesykepleie.

Finn studier
Helsefag

Fagskoleutdanning i helse skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for ny kompetanse i tråd med nye oppgaver og utfordringer innen helse- og sosialsektoren.

Finn studier
Oppvekstfag

Fagretningen Oppvekstfag gir personell med videregående opplæring fra helse- og oppvekstfag mulighet til å styrke sin kompetanse for å møte nye utfordringer i barnehage, skole, SFO og annet barne- og ungdomsarbeid.

Finn studier
Miljøarbeid

Fagskoleutdanningene er fordypninger innen helse- og oppvekstfag. Utdanningene er ofte tverrfaglige, har et klart brukerperspektiv og er rettet mot arbeidstakere med forskjellig faglig bakgrunn fra helse- og oppvekstfagene.

Finn studier