God oppførsel på intervjuet

Hva du bør, og ikke bør gjøre på intervjuet til læreplass.

Mann og kvinne i intervjusituasjon

Alle jobbintervju er forskjellige. Men det finnes noen tips til hva du uansett bør, og ikke bør gjøre på jobbintervju.

Forbered deg

Noe av det viktigste skjer før jobbintervjuet. Forbered deg godt! Øv deg på å fortelle litt om deg selv, om dine interesser, egenskaper og kanskje ekstrajobber. Les litt på bedriften sin hjemmeside, og se om du klarer å forberede et par gode spørsmål du kan stille. Å stille spørsmål viser at du er engasjert og tar initiativ. Spørsmålene kan for eksempel være om arbeidsdagen, bedriften eller de andre ansatte.

Husk å ta med kopier av karakterutskrifter og eventuelle attester. Hvis du har mye fravær, kan det være lurt å tenke gjennom hva du skal svare på spørsmål om det. Hva er årsaken til fraværet? Har du andre referanser som kan vise at du stiller på jobb, slik at du kan overbevise lærebedriften om at de ikke trenger å bekymre seg for fravær? 

 

Vær presis - helst litt før

Prøv å møte opp litt tidligere enn avtalt for å unngå stress. Planlegg ruten til intervjustedet på forhånd. Hvis du er presis vil du gi inntrykk av at du er flink til å holde tiden. Kle deg nøytralt og pent.

Hils og introduser deg selv 

Gi et fast håndtrykk og sørg for øyekontakt. Dette viser selvtillit.

Smil og vær høflig

Prøv å være imøtekommende og positiv. Arbeidsgiver ser etter noen som kan passe godt inn på arbeidsplassen.

Vis at du følger med

Kast tyggegummien, følg med på de som snakker og ikke ha beina på bordet. Sett telefonen på lydløs eller i flymodus.

Snakk tydelig

Snakk tydelig når du svarer på spørsmål. Hvis du trenger mer tid til å svare på et spørsmål, spør om det. Du kan for eksempel foreslå å komme tilbake til spørsmålet senere, eller be intervjueren om å stille spørsmålet på en annen måte. 

Ikke snakk om lønn med mindre arbeidsgiver nevner det 

Hvis du spør om lønn under intervjuet kan det gi inntrykk av at du er mest interessert i pengene, og ikke i læreplassen.

Når du er lærling får du lønn. Som regel er den lavere når du begynner, og stiger utover i læretiden til du til slutt tjener nesten like mye som en ferdig utdannet fagarbeider. Du kan lese mer om lønn i læretiden her: Tjener du penger i læretiden?

Vis deg fra din beste side

Fremhev dine beste egenskaper og fortell om noe du er god på. Unngå å snakke negativt om andre, enten det er tidligere arbeidsgiver, lærere, klassekamerater eller kolleger. Vis at du er blid og imøtekommende, for eksempel ved å smile. 

Spør om det du lurer på

Som sagt kan det være lurt å forberede noen spørsmål på forhånd. Det er nemlig vanlig at også du får stille spørsmål på jobbintervjuet. Her har du muligheten til å få svar på det du lurer på, og samtidig vise at du virkelig er interessert i læreplassen. 

Sist oppdatert: 31. januar 2024