Oppfølging i læretiden

Som lærling har du krav på oppfølging og vurdering.

Når du er lærling er du både i arbeid og under opplæring – samtidig. Derfor skal du ha både arbeidsavtale og lærekontrakt. 

Krav til lærebedrifter

Det er flere krav som stilles til en lærebedrift for at den skal kunne ansette lærlinger. Bedriften skal legge til rette for at du skal lære. Du skal få oppgaver som gjør at du utvikler deg, og bedriften skal ha en plan for hva du skal lære i løpet av læretiden. Lærebedriften skal oppleves som en trygg plass, og det er deres ansvar at du blir inkludert. Lærebedriften skal også være tålmodig med deg. 

Husk at du ikke skal kunne alt – det er derfor du går i lære.

Opplæring og vurdering

Det er den faglige lederen i bedriften som er ansvarlig for at du får den opplæringen du skal ha. Faglig leder skal ha laget en egen opplæringsplan til deg før du starter som lærling. Opplæringsplanen skal være basert på læreplanen i faget. Du får også en instruktør. Instruktøren er ofte den som er tettest på lærlingen til daglig, og som gir opplæring etter opplæringsplanen underveis. Faglig leder og instruktør kan være samme person. 

I løpet av læretiden skal du ha underveisvurdering. I underveisvurderingen skal faglig leder eller instruktør si noe om hvordan du ligger an i opplæringen, og hva du kan gjøre for å øke kompetansen din i faget. Vurderingen kan være skriftlig eller muntlig. Du skal også ha en halvårsvurdering, der du får tilbakemelding om hvordan opplæringen har gått de siste seks månedene. 

Hvis du vil lese mer om hva det er meningen at du skal lære i ditt fag, kan du søke opp læreplanen på udir.no.

Finn læreplanen for ditt fag

Er bedriften din tilknyttet et opplæringskontor?

Noen bedrifter er tilknyttet et opplæringskontor. Opplæringskontoret kan støtte lærebedriften i å oppfylle alle de lovpålagte kravene til opplæringen din. 

Hvis lærebedriften din er tilknyttet et opplæringskontor, kan det være opplæringskontoret som skriver lærekontrakt, organiserer dokumentasjon og melder deg opp til fagprøve, for å nevne noe. 

Det er likevel fylkeskommunen som er ansvarlig for opplæringen. 

Se hvilke opplæringskontor som finnes

Noen bedrifter har faddere

Mange bedrifter velger også å gi deg en fadder i læretiden. Fadderen trenger ikke å være den samme som den faglige lederen eller instruktøren. En fadder er en kontaktperson som følger deg litt ekstra nøye, særlig i begynnelsen. Dette kan være en fin person å støtte seg til når du lurer på noe.

En fadder kan være nyttig når du skal gjøre deg kjent på arbeidsplassen og med dine nye kolleger. 

Har du særskilte behov?

Dersom du har særskilte behov skal bedriften du er lærling i tilrettelegge for dette. Det kan for eksempel gjelde ved sykdom, funksjonshindringer eller språkutfordringer.

Lærebedriften kan også søke om særskilte tilretteleggingsmidler. 

Elev-, lærling og mobbeombud

Et ombud er en person eller en etat som jobber for å beskytte og fremme en person eller gruppes interesser. Det finnes mange store ombud i Norge. Du har kanskje hørt om barneombudet eller likestillings- og diskrimineringsombudet?

Det finnes elev-, lærling og mobbeombud i hvert fylke. I noen fylker heter det elev- og lærlingombud. Ombudet gir råd og veiledning til lærlinger om rettigheter. De kan også hjelpe deg om det har oppstått en konflikt.

Finn ditt elev-, lærling og mobbeombud

Verneombud

Et verneombud er en ansatt som har i oppgave å verne om arbeidsmiljøet. Alle arbeidsplasser skal som hovedregel ha et verneombud. Unntaket er hvis bedriften har færre enn ti ansatte.

Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for et trygt arbeidsmiljø, men verneombudet passer på at dette blir gjort. 

Verneombudet skal delta aktivt i virksomhetens helse- miljø og sikkerhetsarbeid (HMS). Det kan for eksempel være å påse at kolleger som jobber i stillas, har nødvendig sikring. 

Mer om verneombud

Fagforeninger

En fagforening er en organisasjon som jobber for at du skal ha det trygt og forutsigbart på din arbeidsplass.
Fagforeningen kan for eksempel hjelpe deg hvis du ønsker å forhandle lønn eller hvis det oppstår en konflikt på arbeidsplassen.

Fagforeninger jobber også med likestilling, arbeidstid og andre rettigheter.

Mer om fagforeninger

Sist oppdatert: 31. januar 2024