Slik søker du læreplass

Hvor du finner læreplass og hvordan du søker.

Kvinne med PC

Ingen har rett på læreplass, derfor er det viktig at du gjør en innsats for å finne en selv. Bedriften velger selv om de skal ta inn en lærling, og hvem de vil tilby lærekontrakt. En læreplass blir altså ikke tildelt på samme måte som en skoleplass.

Søknad om læreplass til vigo.no

Det første du må gjøre er å registrere en søknad om læreplass på vigo.no. Du må både søke i Vigo og direkte til bedriften. 

Slik søker du læreplass på vigo.no

Fristen for å søke er normalt 1. mars det året du skal være lærling. Hvis du har særskilte behov, eller er lærekandidat eller praksisbrevkandidat, er fristen 1. februar. Lærekontrakten kan signeres når som helst, hele året. Disse fristene gjelder ikke dersom du følges opp av oppfølgingstjenesten.

Søknad til bedrifter

Lærebedrifter legger ofte ut en annonse om at de ønsker å ansette flere lærlinger. Dette kalles stillingsannonse. I stillingsannonsen skal det stå noen kvalifikasjonskrav. Kvalifikasjonskrav kan for eksempel være at du må ha fullført opplæring i bestemte fag, eller at du har jobbet med noe lignende før. I stillingsannonsen kan det også stå oppført noen personlige egenskaper som bedriften ønsker at søkeren skal ha. Stillingsannonser kan du finne for eksempel på finn.no, arbeidsplassen.no eller på lærebedriftens egne nettsider.

På Finn lærebedrift kan du finne ledige læreplasser og se godkjente lærebedrifter. 

I stillingsannonsen står det forklart hvordan du søker på læreplassen. Noen bedrifter bruker egne skjema hvor du må opprette en profil og fylle inn informasjon fra CV og jobbsøknad. Andre ønsker at du sender CV og jobbsøknad på e-post. Hvis det er noe du lurer på om søknadsprosessen eller jobben, er det lurt å ta kontakt med den som står oppført som kontaktperson i annonsen.

Hør rundt

Alle bedrifter legger stor vekt på søkernes motivasjon og interesse for læreplassen. Noen ganger kan det fungere å kontakte lærebedrifter uten at de har lyst ut noen ledige læreplasser.

Hvis du var i yrkesfaglig fordypning i bedrift (YFF), kan du kanskje høre med bedriften om de ønsker å ta deg inn som lærling? 

Du kan ringe, sende CV og jobbsøknad på e-post, eller gå innom og si at du er på utkikk etter læreplass. Bruk gjerne nettverket ditt og spør om noen du kjenner vet om bedrifter som trenger flere lærlinger. Ledige stillinger og læreplasser lyses ikke alltid ut i stillingsannonser.

Dersom du vil være lærling hos en bedrift som ikke er godkjent lærebedrift, kan bedriften ta kontakt med fylkeskommunen. Fagopplæringskontoret i fylkeskommunen kan gi bedriften informasjon om hvordan de blir godkjent som lærebedrift. 

Fagopplæringskontorene i fylkene

Finn læreplass selv

Hvis du får lærekontrakt med en bedrift, må du huske å sende inn dokumentasjon fra bedriften til din fylkeskommune. 

Mange bedrifter bestemmer seg for inntak av lærling i juni og august. Selv om du er på sommerferie, er det viktig å huske at bedriftene kan ta kontakt med deg på telefon. Derfor er det viktig at du er tilgjengelig. 

Enkelte bransjer, opplæringskontor hvis du er tilknyttet et, eller lærebedrifter har egne søknadsfrister og egne rutiner for søking. Mange opplæringskontor har også egne nettsider for å søke læreplass i ditt fag.

Her finner du opplæringskontorene

Sist oppdatert: 19. juni 2024